Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος θυμούνται όσους έχασαν στο εφιαλτικό στρατόπεδο

Ο Joshua Kaufman κατάφερε να επιβιώσει από το Ολοκαύτωμα, όταν τον έσωσε ένας στρατιώτης ο Daniel Gillespie. Εβδομήντα χρόνια μετά τη διάσωσή του είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον άνθρωπο που του έσωσε τη ζωή, βγάζοντας τον το 1945 από το στρατόπεδο Νταχάου.
 
Η συνάντηση έγινε στη Καλιφόρνια μακριά από το μέρος που πρωτοσυναντήθηκαν, όταν ο στρατιώτης, 89 ετών σήμερα, μετέφερε τον αιχμάλωτο Kaufman, 87 ετών, στα χέρια αφού μετά βίας στεκόταν όρθιος.
 
"Περίμενα 70 χρόνια για να του φιλήσω τα χέρια και να τον ευχαριστήσω",  δήλωσε ο Kaufman, που λίγο αργότερα έπεσε στα πόδια του σωτήρα του.
Περισσότεροι από 1.1 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο κολαστήριο του Άουσβιτς, οι επιζώντες θυμούνται:
Eva Fahidi, 90 ετών
 
Κρατάει στα χέρια της μια φωτογραφία της οικογένειάς της, τα μέλη της οποίας, μεταξύ τους μικρά παιδιά, σκοτώθηκαν στο Άουσβιτς.
Jerzy Ulatowski, 83 ετών
 
Μεταφέρθηκε σε ηλικία 13 ετών στο Άουσβιτς, όπου κατάφερε να αποδράσει μαζί με την οικογένειά του.
Jadwiga Bogucka, 89 ετών
 
Μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο του θανάτου με τη μητέρα της, κρατάει στα χέρια της μια φωτογραφία του εαυτού της από το 1944.
Jacek Nadolny, 77 ετών
 
Μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς με τραίνο σε ηλικία 7 ετών, κρατάει στα χέρια του φωτογραφίες της οικογένειάς του.
Maria Stroinska, 82 ετών
 
Κρατάει στα χέρια της μια φωτογραφία της οικογένειάς της πριν από τον πόλεμο. Ήταν 12 ετών όταν μαζί με την αδερφή της μεταφέρθηκαν σε ένα στρατόπεδο κοντά στο σπίτι τους, στην πόλη Pruszkow. Λίγο καιρό αργότερα μεταφέρθηκε μόνη της στο Άουσβιτς.
Halina Brzozowska, 82 ετών
 
Ήταν 12 ετών όταν οι ναζί την αιχμαλώτισαν μαζί με την 6χρονη αδερφή της στο στρατόπεδο του Pruszkow, λίγο αργότερα μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς. Κρατάει μια φωτογραφία του εαυτού της από εκείνη την εποχή.
Laszlo Bernath, 87 ετών
 
Κρατάει στο χέρι του μια φωτογραφία της οικογένειάς του που σκοτώθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ήταν 15 ετών τότε και ο πατέρας του, στον οποίο οφείλει τη ζωή του, είπε ψέμματα για την ηλικία του για να μην τους χωρίσουν.
Danuta Bogdaniuk-Bogucka, 80 ετών
Ήταν 10 ετών όταν μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς, ήταν ένα από τα παιδιά που χρησιμοποιούσε ο ιατρός του στρατοπέδου Josef Mengele για τα θανατηφόρα πειράματά του.
Barbara Doniecka, 80 ετών
 
Μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς σε ηλικία 12 ετών μαζί με τη μητέρα της. Κρατάει μια φωτογραφία του εαυτού της από την εποχή του πόλεμου.
Elzbieta Sobczynska, 80 ετών
 
Μεταφέρθηκε μαζί με τη μητέρα και τον αδελφό της στο Άουσβιτς σε ηλικία 10 ετών, όπου και χωρίστηκε από την οικογένειά της.
Marian Majerowicz, 88 ετών
Ήταν 17 ετών όταν μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς, όπου έζησε για λίγο καιρό με τον πατέρα του και πληροφορήθηκε το θάνατο της μητέρας και του μικρότερου αδελφού του στους θαλάμους αερίων.
Erzsebet Brodt, 89 ετών
 
Μεταφέρθηκε σε ηλικία 17 ετών στο Άουσβιτς μαζί με την οικογένειά της, κρατάει μια φωτογραφία με τα μέλη της οικογένειάς της που σκοτώθηκαν στο στρατόπεδο.
Stefan Sot, 83 ετών
 
Ήταν 13 ετών όταν μεταφέρθηκε με τρένο στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, αργότερα μεταφέρθηκε σε ένα στρατόπεδο εργασίας, όπου εργάστηκε ως μάγειρας για το στρατό των ΣΣ.
Janina Reklajtis, 80 ετών
 
Σε ηλικία 12 ετών μεταφέρθηκε με τη μητέρα της στο Άουσβιτς, λίγο καιρό αργότερα στάλθηκαν στο στρατόπεδο εργασίας του Βερολίνου, όπου κρατούνταν μέχρι την απελευθέρωσή τους.
Lajos Erdelyi, 87 ετών
 
Μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς το Μάιο του 1944, αργότερα μεταφέρθηκε σε άλλο στρατόπεδο. Όταν ελευθερώθηκε ζύγιζε 30 κιλά λιγότερο, περπατώντας για να επιστρέψει στο σπίτι του λιποθύμησε και μεταφέρθηκε από έναν αγρότη στο νοσοκομείο. Κρατάει στα χέρια του μια ζωγραφιά ενός συγκρατούμενού του.
Bogdan Bartnikowski, 82 ετών
 
Ήταν 12 ετών όταν μεταφέρθηκε μαζί με τη μητέρα του στο Άουσβιτς, μετά τον πόλεμο έγινε πιλότος. Κρατάει στα χέρια του μια φωτογραφία της οικογένειάς του.
Janos Forgacs, 87 ετών
 
Μεταφέρθηκε με τρένο στο στρατόπεδο, σε ένα βαγόνι με βοοειδή, κρατάει στα χέρια του τα χαρτιά του.
(Πηγή: MetroBoredPanda)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου