Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Ιστορικά αθηναϊκά μονοπάτια της οθωμανικής εποχής Στο πλαίσιο της έκθεσης «Οθωμανική Αθήνα, 1458 - 1833», στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Μνημεία και κτήρια της Αθήνας την οθωμανική περίοδο, μια εποχή που είναι γνωστή κυρίως από γκραβούρες περιηγητών, παρουσιάστηκαν στον θεματικό περίπατο που διοργάνωσε η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για την έκθεση «Οθωμανική Αθήνα, 1458 - 1833».

Η περιήγηση με τίτλο «Αθήνα του Όθωνα: Από την οθωμανική στη νεοκλασική πόλη» και εισηγητή τον Νίκο Νικολαΐδη, υποψήφιο Δρ. του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, «ξετύλιξε» μια άγνωστη πτυχή της πόλης όπου περπατάμε καθημερινά, χωρίς συχνά να ξέρουμε την ιστορία της.
Οικία Τσωρτς.
Εντύπωση προκαλούν, μεταξύ άλλων,  δύο κτήρια της οθωμανικής περιόδου. Το πρώτο είναι η οικία Τσωρτς στην οδό Σχολείου 5, που αποτέλεσε την κατοικία του φιλέλληνα, στρατηγού Ρίτσαρντ Τσωρτς (Τσούρτση όπως τον αποκαλούσαν οι Έλληνες), ο οποίος πολέμησε στον αγώνα της ανεξαρτησίας. Η οικία, που αρχικά ανήκε στον Άγγλο ιστορικό της Ελληνικής Επανάστασης Τζορτζ Φίνλεϊ, προκαλεί αίσθηση λόγω της πυργοειδούς κατασκευής της, αλλά και των μικρών παράθυρων της.

Οικία Τσωρτς.
Το δεύτερο δεν είναι άλλο από την οικία Μπενιζέλων, την παλαιότερη σωζόμενη οικία της Αθήνας κι ένα από τα σημαντικότερα δείγματα αρχοντικού των οθωμανικών χρόνων. Το αρχοντικό που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος έχει αποκατασταθεί και αναμένεται να αποδοθεί στο κοινό. Με κύρια φάση κατασκευής στα τέλη του 17ου και 18ου αιώνα (η παλαιότερη στον 16ο - 17ο αιώνα), η οικία, που έχει συνδεθεί με την Οσία Φιλοθέη, καθώς υπήρξε απόγονος της γνωστής αθηναϊκής οικογένειας, σκοπεύει να αποτελέσει Μουσείο του εαυτού της, με τον επισκέπτη να περιδιαβαίνει τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του κτηρίου στη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας.
Οικία Μπενιζέλων.
Η έκθεση «Οθωμανική Αθήνα» που παρουσιάζεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη ως το τέλος του Ιουνίου, αποσκοπεί στη διερεύνηση της τοπογραφίας, της αρχαιολογίας και της ιστορίας της Αθήνας κατά την οθωμανική εποχή, μέσω της προβολής περιηγητικών βιβλίων, έργων τέχνης και τοπογραφικών απεικονίσεων από τις συλλογές της Γενναδείου και των Αρχείων της Σχολής, καθώς και από ανασκαφικά ευρήματα της Αρχαίας Αγοράς. Στην έκθεση συμμετέχουν το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου - Ευταχία (αίθουσα Τσούτσου) και το Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Κουμπάρη, αίθουσα 23).
Η Αθήνα από τους πρόποδες του Λυκαβηττού. Λιθογραφία από το λεύκωμα του περιηγητή Edward Dodwell «Views in Greece», Λονδίνο, 1819.
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για την έκθεση, θα διεξαχθούν μια παράσταση Καραγκιόζη για παιδιά με τίτλο «Το στοιχειό της Αθήνας», στις 21 Μαρτίου, στις 12:30, στο αμφιθέατρο Cotsen Hall (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι), ενώ στην ίδια αίθουσα θα υλοποιηθεί στις 23 και 24 Απριλίου συνέδριο με το γενικό τίτλο «The Topography of Ottoman Athens. Archaeology and Travel».
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου