Στην μέγγενη των πιστωτών η Ελλάδα, που βλέπει ότι κλιμακώνονται οι πιέσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, υπό καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε πενταμερή διάσκεψη Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι και Γιούνκερ, στο περιθώριο της Συνόδου, κάτι που θα συμβεί το πρωί της Παρασκευής, όπως λένε οι πληροφορίες.
Ο στόχος του Πρωθυπουργού είναι σαφής: Να αναγάγει στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο το ελληνικό ζήτημα και την ανάγκη να δοθούν ανάσες στην ελληνική οικονομία. Το αίτημά του μπορεί να έγινε δεκτό, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα αποφέρει τα αναμενόμενα για την ελληνική κυβέρνηση.
Τουναντίον, οι δανειστές άνοιξαν την βεντάλια των πιέσεων, η οποία περιλαμβάνει από ανοικτές απειλές μέχρι εκβιασμούς και από προκλητικές μέχρι μειωτικές εκφράσεις εις βάρος της χώρας.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι «δεν εκβιάζεται» αλλά τα χτυπήματα είναι απανωτά και δείχνουν την βούληση των εταίρων να συρθεί η Ελλάδα σε συνθηκολόγηση.
Ο Ντάισελμπλουμ για λύση τύπου Κύπρου
Την αρχή έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος δε δίστασε να μιλήσει ανοικτά για λύση τύπου Κύπρου
Ο πρόεδρος του Eurogroup, σε δηλώσεις του στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR ανέφερε ότι θα μπορούσε να επιβληθεί στην Ελλάδα ότι και στην Κύπρο, δηλαδή έλεγχος στη ροή κεφαλαίων και κλείσιμο τραπεζών, προκειμένου να αποφευχθεί το Grexit. Αυτό, σε περίπτωση που τον Ιούλιο η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα.
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν σάλο στην κυβέρνηση η οποία απάντησε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου:
«Θα ήταν χρήσιμο για όλους ο κύριος Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην ευρωζώνη. Δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τους λόγους που τον ωθούν να κάνει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στο ρόλο που του έχει ανατεθεί. Ολα τα υπόλοιπα είναι σενάρια φαντασίας. Θεωρούμε περιττό να το υπενθυμίσουμε ότι η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται».
Το βέτο από τον Κοστέλο
Το δεύτερο «χτύπημα» ήρθε από τον επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.
Σε μια πρωτοφανή ενέργεια ο ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΕ στους θεσμούς Ντεκλάν Κοστέλο ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν άμεση: Οχι μόνο κατέθεσε το νομοσχέδιο αργά το βράδυ, αλλά και ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το υπερψηφίσουν ώστε να αντισταθούν στον εκβιασμό που επιχειρείται.
Στην επιστολή του (την οποία αποκάλυψε ο Βρετανός δημοσιογράφος Πολ Μέισον) ο Κοστέλο προειδοποίησε ότι αν μπλοκάρει η κυβέρνηση το ν/σ, θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια, η οποία δεν θα είναι σε συνάρτηση με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
«Υπάρχουν ακόμα πολλά θέματα να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε αυτό ως ενιαίο και ολοκληρωμένο πακέτο. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποτελούσε μονομερή και αποσπασματική ενέργεια, η οποία είναι ασυνεπής ως προς τις δεσμεύσεις που υπάρχουν συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας τις 20 Φεβρουαρίου», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Το ηχηρό «όχι» της κυβέρνησης στον εκβιασμό
Η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι και πάλι:«Το να θεωρεί κανείς «μονομερή ενέργεια» την ψήφιση νομοσχέδιο της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη» σχολίασαν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.
Κάλεσαν μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο «και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς» καθώς «αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;»
Και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση έστειλε σαφές μήνυμα: «Συνεχίζονται μέσω δηλώσεων, ενστάσεις και άτοπες αιτιάσεις από διεθνείς παράγοντες και εκπροσώπους των θεσμών. Είναι σαφές ότι δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου» είπε κάνοντας λόγο για αστήρικτες αιτιάσεις.
Μάλιστα ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι «η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και οι σχετικές αναρτήσεις νομοσχεδίων που θα γίνουν σήμερα – αύριο αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που από κοινού έχουμε δεσμευτεί».
Στο θέμα παρενέβη και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Η νομοθετική πρωτοβουλία της Βουλής δεν εκβιάζεται» είπε με έμφαση. Η πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι η εισαγωγή του ν/σ για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη. Αν η πλειοψηφία της Βουλής αποδεχθεί την πρόταση της κυβέρνησης για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα, αυτό θα σημαίνει ότι η ψήφιση του στην Ολομέλεια θα γίνει το αργότερο το απόγευμα της Παρασκευής.
Το αυστηρό μήνυμα Μέρκελ
Είχε προηγηθεί ένα αυστηρό μήνυμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου προς την Αθήνα. Η Ανγκελα Μέρκελ λίγες ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής, μιλώντας στο Βερολίνο σε στελέχη του κόμματος της, τόνισε ότι είναι δύσκολες οι συζητήσεις στην Ευρωζώνη με την Ελλάδα αναφορικά με το πρόβλημα της.
Ενώ ξεκαθάρισε πως η συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα την ερχόμενη Δευτέρα «δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την αξιολόγηση της Αθήνας από τους θεσμούς».
Ο Σόιμπλε ρίχνει λάδι στη φωτιά
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ακόμη πιο καυστικός έναντι της Αθήνας. Δηλώνοντας πως «η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε όλη την εμπιστοσύνη που είχε επιτευχθεί στο παρελθόν».
Μάλιστα ειρωνεύτηκε την κυβέρνηση δηλώνοντας ότι δεν περιμένει πως η Αθήνα θα τηρήσει την προεκλογική της δέσμευση να επιβάλει υψηλότερους φόρους στους εφοπλιστές.
«Ακόμη και μια κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν θα κρατήσει αυτή την υπόσχεση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε την άποψή του ότι ο λόγος για τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι ότι η χώρα ζούσε στο παρελθόν πέρα από τις δυνατότητές της.
Την αντίθεσή του με την ρύθμιση για τις 100 δόσεις εξέφρασε και ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorking Group), Αυστριακός Τόμας Βίζερ.
«Σαφώς δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση. «Δεν μπορώ να φανταστώ, γιατί ένας ο οποίος χρωστά ένα εκατομμύριο ευρώ θα πρέπει να ευνοηθεί με την αποπληρωμή σε εκατό δόσεις και τι έχει να κάνει αυτό με τους απλούς πολίτες, μερικοί από τους οποίους, θα ήταν ευτυχείς εάν είχαν φορολογικές υποχρεώσεις ενός εκατομμυρίου ευρώ» σχολίασε. Παρά ταύτα και ο κ. Βίζερ τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.
Spiegel: Εξαλλοι στις Βρυξέλλες με Τσίπρα
Το κλίμα για την Ελλάδα επιβαρύνθηκε έτι περαιτέρω σύμφωνα με το Spiegel που υποστηρίζει ότι ο Μάρτιν Σουλτς και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν έχουν πάρει ακόμη την επιστολή Τσίπρα με την οποία θα εγγυάται τις ιδιωτικοποιήσεις και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Μάλιστα, αρχικά, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι θα το πράξει, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, όμως, σε σημερινή επικοινωνία δημοσιογράφων του γερμανικού περιοδικού με το γραφείο του κ. Τσίπρα, από εκεί τους ενημέρωσαν ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο.
«Αυτό είναι μεγάλη ανακολουθία από τον κ. Τσίπρα, που εκνευρίζει τρομερά τις Βρυξέλλες και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα», σύμφωνα με το Spiegel.
Αχνή φωνή συμπαράστασης μόνο από Σούλτς
Η μοναδική και αχνή φωνή συμπαράστασης ήλθε μόνο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά το Grexit. «Η αίσθηση μου είναι ότι θα έχουμε συμφωνία με την Ελλάδα εντός της εβδομάδας. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής στο πλαίσιο του Eurogroup» δήλωσε στο Europolitics.
Ωστόσο έδειξε να πιέζει την Αθήνα «να καταθέσει προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις, για το επενδυτικό πλαίσιο της χώρας και την αναζωογόνηση της οικονομίας» καθώς – όπως είπε - «είναι πλέον καιρός, δεν μπορούμε να περιμένουμε για να καταλήξουμε σε συμβιβασμό. Είμαστε στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων. Χρειαζόμαστε μια λύση πριν από το τέλος του μήνα» πρόσθεσε.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου