Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Ο Βαρουφάκης βλέπει τη Λαγκάρντ, αλλά οι Ευρωπαίοι αγριεύουν

Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, για να συναντήσει την Κριστίν Λαγκάρντ και να προσπαθήσει να αποσπάσει μια πιο θετική κατεύθυνση από το ΔΝΤ το οποίο συνεχίζει να τηρεί σκληρή στάση.
Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι προγραμματισμένη για απόψε, στη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ωστόσο, η Ευρώπη στέλνει νέα αυστηρά μηνύματα.
Απανωτά «χτυπήματα» 
Τη στιγμή που ο Γιάνης Βαρουφάκης ετοιμάζεται για ένα «σκληρό» τετ α τετ, οι Ευρωπαίοι εταίροι χτυπούν με δηλώσεις, καλώντας την Ελλάδα να συμμορφωθεί και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.
Το πιο αυστηρό μήνυμα έρχεται από τη Φινλανδία, η οποία παραμένει πιστά δεμένη στο άρμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τηρεί σκληρή στάση».
Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αντι Ρίνε, σε δηλώσεις του στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ξεκαθαρίζει ότι «Δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζει η Ελλάδα».

«Οι αποφάσεις είναι ξεκάθαρες και η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον χρήματα μόνο όταν οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν απλώς αποφασιστεί αλλά και υλοποιηθεί» και επισημαίνει ότι η Αθήνα έχει περιθώριο ως το τέλος Απριλίου. «Η αποδέσμευση των δανείων απαιτεί ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και η Φινλανδία θα δώσει τη συγκατάθεσή της μόνο εάν έχουν εκπληρωθούν οι όροι. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του κόμματος στο οποίο θα ανήκει ο υπουργός Οικονομικών» διευκρινίζει ο κ. Ρίνε, καθώς στη χώρα του διεξάγονται εκλογές στις 19 Απριλίου.
Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Φινλανδία έχει εξασφαλίσει εγγυήσεις για τη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα, αναφερόμενος στην κατάθεση από το 2011, σε ειδικό λογαριασμό, 930 εκατομμυρίων ευρώ.
Γερμανία: Ολοταχώς για τρίτο πρόγραμμα – Ενόχληση για την επίσκεψη στη Μόσχα
Τα μηνύματα, πάντως, δεν είναι ενθαρρυντικά ούτε από το Βερολίνο, καθώς, η βουλευτής των Πρασίνων, Κάτριν Γκέρινγκ Εκχαρντ, εκτιμά ότι ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα είναι ορατό.
Η επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων, μιλώντας στην Die Welt εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η χώρα ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού θα μπορέσει να αυτοχρηματοδοτηθεί. Σε περίπτωση που χρειαστεί και το τρίτο πακέτο είναι βιώσιμο, προανήγγειλε τη θετική στάση του κόμματός της. «Για μας στο επίκεντρο βρίσκεται η ευρωπαϊκή πολιτική και όχι ο ρόλος της αντιπολίτευσης» τόνισε εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για το μεγάλο αριθμό των αρνητικών ψήφων στη γερμανική βουλή, όταν εγκρίθηκε η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος.
Παράλληλα σε αναφορά με την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση να μη διακινδυνεύσει τη διάσπαση της Ευρώπης για μεσοπρόθεσμα οφέλη. «Μπορώ να αντιληφθώ», είπε, «ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θέλει να επιτύχει φθηνότερες τιμές στην ενέργεια ή να συζητήσει για τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχα, εκείνο που δεν μπορώ να αντιληφθώ είναι η προσπάθεια της Ελλάδος να μπει ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ρωσία». 
Παράλληλα απέρριψε κατηγορηματικά έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί θα αποσταθεροποιούσε την Ευρώπη στο εσωτερικό της και εξωτερικά.
Φάιμαν: Η αρχάρια κυβέρνηση υποσχέθηκε πολλά 
Παράλληλα, ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων, ο καγκελάριος της Αυστρίας, στέλνει ηχηρά μηνύματα προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρας.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Österreich, ο Βέρνερ Φάιμαν καλεί τόσο την Ελλάδα όσο και το Eurogroup να δείξουν περισσότερη συναίνεση, ωστόσο, άφησε σαφείς αιχμές για τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν θα πρέπει εμείς οι Ευρωπαίοι να αφήσουμε να μας διαιρέσουν οι αγορές, που πολλές φορές είναι εναντίον μας και διεθνώς εξαιρετικά δικτυωμένες. Θα πρέπει να είμαστε πιο ευέλικτοι και καμιά φορά να επιτρέπουμε σε χώρες να παραβιάζουν τα κριτήρια του Μάαστριχτ, όταν μας διαβεβαιώνουν με αξιοπιστία ότι χρειάζονται τα χρήματα για επενδύσεις στο μέλλον, χωρίς να ζητάμε την άδεια των αγορών» τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση υποβάθμισε τα προβλήματα.
«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη σε φάση μαθητείας, έδωσε υπερβολικές υποσχέσεις και ίσως να πίστεψε η ίδια ότι θα μπορούσε να τις εκπληρώσει» δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα. 
Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι δεν βρίσκει νόημα στις προσπάθειες που κάνει να αποδείξει ότι είναι επαγγελματίας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αρχάρια. «Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα της Ευρώπης και των ανθρώπων στην Ελλάδα».
Γκάλοπ Telegraph: 69% θέλει Grexit – Η Ελλάδα βλάπτει την ευρωπαϊκή οικονομία
Την ίδια ώρα η βρετανική Telegraph περιγράφει με λεπτομέρειες τί θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τη δόση του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και αναλύει την περίοδο χάριτος και την τεχνική χρεοκοπία.
Ωστόσο, εκείνο που κάνει αίσθηση είναι το γεγονός πως στο γκάλοπ που φιλοξενεί η Telegraph στην ιστοσελίδα της το 69% των συμμετεχόντων επιθυμεί ένα Grexit τονίζοντας ότι η Ελλάδα βλάπτει την ευρωπαϊκή οικονομία.
Ενα 20% εκτιμά πως οι Ελληνες αξίζουν τη βοήθεια, ενώ το 11% δεν απαντά σημειώνοντας ότι το ζήτημα είναι αρκετά περίπλοκο.


Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου