Προς λήξη βαίνει το διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Τσεχίας, αφού σχεδόν 24 ώρες μετά την ανάκληση του Ελληνα πρέσβη από την Πράγα, η τσεχική κυβέρνηση επικοινώνησε με την ελληνική, ζητώντας συγνώμη για τις προκλητικές δηλώσεις του Τσέχου Προέδρου σε βάρος της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, γύρως στις 14:30 ο ΥΠΕΞ της Τσεχίας Λούμπομιρ Ζαοράλεκ τηλεφώνησε στον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά προκειμένου να του εκφράσει τη λύπη του για τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν διευκρινίζοντας ότι οι απόψεις του δεν αντικατοπτρίζουν τις θέσεις της τσεχικής κυβέρνησης.
Επίσης, στην προσπάθεια της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων, ο Τσέχος ΥΠΕΞ ζήτησε από τον κ. Κοτζιά να επιστρέψει άμεσα στην Πράγα ο Ελληνας πρέσβης και επιπλέον προσκάλεσε τον Ελληνα ΥΠΕΞ να επισκεφθεί επισήμως την Πράγα το συντομότερο δυνατόν.
Το χρονικό
Αφορμή για την ανάκληση στην Αθήνα του Ελληνα πρέσβη, χθες, αποτέλεσαν οι εξαιρετικά υποτιμητικές, για την Ελλάδα, δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας την προηγούμενη εβδομάδα. Στις 15 Δεκεμβρίου, ο Μίλος Ζέμαν δήλωσε στο σλοβακικό πρακτορείο
ειδήσεων TASR ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στη ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν της Ελλάδας». Ο κ. Ζέμαν έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να εκφράσει την απογοήτευσή του «που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, σε έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ».
Αμέσως μετά από τις εν λόγω δηλώσεις η Αθήνα επέδωσε στον Τσέχο πρέσβη στη χώρα μας διάβημα, ενώ ύστερα από δυο ημέρες εκδόθηκε και ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνο Κούτρα, στην οποία τονιζόταν ο ρόλος που διαδραμάτισε η Ελλάδα προκειμένου να εισέλθουν στην Ε.Ε. οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ακολούθως δόθηκε ένα μικρό περιθώριο στην άλλη πλευρά για να αντιδράσει ή να δώσει κάποιο επίσημη απάντηση. Επειδή, όμως, μέχρι χθες τίποτα από τα δυο δεν είχε γίνει, η Αθήνα έκρινε ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Και έτσι, ανακάλεσε τον Ελληνα πρέσβη, ο οποίος και θα παραμείνει στην Αθήνα έως ότου η τσεχική κυβέρνηση προχωρήσει σε μια κίνηση καλής θέλησης έναντι της χώρας μας.
Βέβαια οι δηλώσεις του Τσέχου Προέδρου προ δύο εβδομάδων δεν ήταν το πρώτο... επεισόδιο σε μια «ταραγμένη σχέση». Αντίθετα, ήταν το πολλοστό. Η Τσεχία όπως και η Σλοβακία με την Ουγγαρία από την αρχή της κρίσης το 2010 διατηρούν μια επιθετική στάση προς τη χώρα μας, η οποία κλιμακώθηκε από το καλοκαίρι με το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου