Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Έτοιμος να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης ο Σύρος ΥΠΕΞ

τοιμη να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης είναι η Συρία, όπως δήλωσε σήμερα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο διάλογος θα βοηθήσει τη χώρα να σχηματίσει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομοφώνως την περασμένη Παρασκευή απόφαση η οποία προβλέπει διεθνή οδικό χάρτη για την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία. Ο ΟΗΕ σχεδιάζει να συγκαλέσει ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη στο τέλος του Ιανουαρίου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως είπε στον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι πως είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε διάλογο στη Γενεύη «χωρίς οποιαδήποτε ξένη ανάμιξη». Είπε επίσης ότι «η αντιπροσωπεία της Δαμασκού θα είναι έτοιμη μόλις λάβουμε τον κατάλογο της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης».
«Ελπίζουμε ότι ο διάλογος αυτός θα επιτύχει να μας βοηθήσει να σχηματίσουμε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η κυβέρνηση αυτή θα συγκροτήσει μία συνανταγματική επιτροπή για την κατάρτιση νέου συντάγματος με νέο εκλογικό νόμο ώστε βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν σε διάστημα 18 μηνών περίπου», πρόσθεσε.
Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας επικυρώνει σχέδιο που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη Βιέννη και προβλέπει την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός, τη διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση, τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τη διεξαγωγή εκλογών σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών.
Ωστόσο, παραμένουν τα εμπόδια ως προς την εφαρμογή μίας ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς καμία πλευρά δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει μία καθαρή στρατιωτική νίκη επί του πεδίου, ενώ οι μεγάλες δυνάμεις εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς την αντιπροσώπευση της συριακής αντιπολίτευσης και το μέλλον του Μπασάρ αλ Ασαντ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε μέλη του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης στο Πεκίνο για την αναζήτηση τρόπων προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Παρά την εξάρτησή της από τους μεσανατολικούς ενεργειακούς πόρους, η Κίνα παραμένει περιφερειακός διπλωματικός παράγοντας στη συριακή κρίση και έχει εκχωρήσει τον πρωταγωνιστικό διπλωματικό ρόλο στη Μέση Ανατολή στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου