Αμφίβια και υποβρύχια ρομπότ ανίχνευσης ακτινοβολίας θα επιστρατευτούν για την επιτάχυνση του παροπλισμού του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.
Η νέα τεχνολογία, που ακόμα βρίσκεται υπό ανάπτυξη από μια διεθνή ερευνητική ομάδα, θα δώσει τη δυνατότητα για τον υπολογισμό της ακτινοβολίας στα βυθισμένα τμήματα του αντιδραστήρα.
«Η έρευνά μας θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός τηλεκατευθυνόμενου υποβρυχίου οχήματος με όργανα ανίχνευσης που θα είναι σε θέση να προσδιορίσει ραδιενεργές πηγές», δήλωσε ο Μάλκολμ Τζόις, καθηγητής Πυρηνικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
«Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει σήμερα και θα επιτρέψει τη συνέχιση του καθαρισμού των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα», πρόσθεσε.
Επικεντρώνοντας στην επικίνδυνη ακτινοβολία γάμμα, τα ρομπότ θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν πόσο σταθερή είναι η κατάσταση στα βυθισμένα τμήματα του πυρηνικού σταθμού. Για τον ασφαλή παροπλισμό, πρέπει να αφαιρεθούν από τον αντιδραστήρα τόσο τα διάφορα συντρίμμια όσο και τα καύσιμα, αλλά υπάρχει πάντα υψηλός κίνδυνος μίας τυχαίας αντίδρασης.
Οι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, αφού καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του σεισμού 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το 2011, έπρεπε να πλημμυριστούν με θαλασσινό νερό προκειμένου να ψυχρανθούν.
Το τηλεχειριζόμενο όχημα που θα κατασκευαστεί από τα Πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και Λάνκαστερ, σε συνεργασία με εταίρους από την Ιαπωνία και την εταιρεία Hybrid Instruments, θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον παροπλισμό άθικτων πυρηνικών εγκαταστάσεων, ή για την αξιολόγηση κοιτασμάτων ραδιενεργών υλικών για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου