Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Τράπεζες στα χέρια των Funds

Όνειρο θερινής νυκτός αποδείχθηκε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών.


Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, αποδείχθηκαν ουτοπικές, αφού η πραγματική οικονομική συγκυρία επέβαλλε την εξάρτησή τους, σε συντριπτικό ποσοστό, από άγνωστης προέλευσης κερδοσκοπικά funds τα οποία μάλιστα κατάφεραν να αποκτήσουν τις μετοχές έναντι πινακίου φακής. Κι αυτό, υπό την τότε απειλή της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας, που εδώ και λίγες μέρες βρίσκεται σε ισχύ, και προβλέπει την συμμετοχή των καταθέσεων (bail in) άνω των 100.000 ευρώ σε ενδεχόμενη διάσωση τους.

Οι ελληνικές τράπεζες ελέγχονται πλέον από δεκάδες fund, τα οποία δεν έχουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, αλλά κύριο στόχο την καταγραφή άμεσων υπεραξιών μέσω χρηματιστηρίου. Και δυστυχώς, μετά από αυτή τη διαδικασία το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, απώλεσε κεφάλαια αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Από τα επίπεδα του 81% έως και 95% που κατείχε στις τράπεζες μετά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση, του 2013, σήμερα ελέγχει από 2,4 έως 41%. Την ίδια ώρα, αν εξαιρέσουμε τη συμμετοχή κατά 300 εκατομμύρια ευρώ ελλήνων ιδιωτών στην αύξηση της Εθνικής, το σύνολο των μετοχών που κατείχαν στις ελληνικές τράπεζες εξαϋλώθηκε. Πολλοί μικρομέτοχοι είδαν εν μια νυκτί την περιουσία τους να εξαϋλώνεται.

Πρωτοφανής εξέλιξη για τα δεδομένα του εγχώριου χρηματοοικονομικού συστήματος, να επιτυγχάνεται δηλαδή αναδιάρθρωση σε τέτοια έκταση και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος της χώρας και μάλιστα το κόστος να αναλαμβάνει ο έλληνας φορολογούμενος που φορτώθηκε στην πλάτη μέσω του χρέους ποσό που προσέγγισε τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι το ερώτημα που τίθεται είναι τι κατάφερε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την ανακεφαλαιοποίηση και που βρίσκεται σήμερα; Η απάντηση δεν είναι δύσκολη.

Αυτό που διαφαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι στην αυγή του 2016 έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα σημαντικά συρρικνωμένο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν αφού από τη μία απεμπλέκεται από όλες τις μη τραπεζικές εργασίες του, με πώληση assets όπως ο αστέρας, το Hilton, η Eurolife κλπ, και από την άλλη επανέρχεται στην απόλυτη εσωστρέφεια ρευστοποιώντας όλες τις εκτός Ελλάδος θυγατρικές του, όπως η Finans, η Piraeus Bank Egypt, προσπαθώντας να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί στο εσωτερικό. Καλείται δηλαδή να αναπτυχθεί σε μια οικονομία που κουβαλά τα κατάλοιπα της πενταετούς βαθιάς ύφεσης, των περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων, των απαράδεκτα υψηλών φορολογικών συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ασφαλώς τη σημαντική συρρίκνωση των εισοδημάτων.

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ
Πώς διαμορφώνονται όμως τα δεδομένα σήμερα στις τράπεζες, ποιοι είναι οι βασικοί μέτοχοι των ελληνικών συστημικών τραπεζών; Την πλέον επίσημη απάντηση έρχεται να δώσει το τελευταίο δελτίο με τις μεταβολές ποσοστών που δημοσιεύτηκε στις 4 Ιανουαρίου στο site των Ελληνικών χρηματιστηρίων.

Όπως και να έχει στην Εθνική τράπεζα που το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ ήλεγχε το 2013 το 84,4%, το 2014 περιορίστηκε στο 57,2, ενώ με βάση την τελευταία αύξηση το δημόσιο μέσω του ΤΧΣ ελέγχει το 40,39%. Το υπόλοιπο ποσοστό ελέγχεται από ξένα funds αγνώστου ταυτότητας και προθέσεων.

Στην Πειραιώς η συμμετοχή του ΤΧΣ διαμορφώνεται σήμερα σε 26,42%, όταν το Ταμείο το 2013 ήλεγχε το 81% και το 2014 το 66,9%. Ο John Paulson ελέγχει το 6,62%, ενώ η Alpha bank κατέστη ο τρίτος μεγαλομέτοχος με ποσοστό 6,33%.

Στην Alpha bank η συμμετοχή του ΤΧΣ ανέρχεται σήμερα στο 11,01%, ενώ το 2013 ξεπερνούσε το 83% και το 2014 το 66%. Και εδώ ο mister Paulson εμφανίζεται στη λίστα των μεγαλομετόχων με ποσοστό 7,32%.

Τέλος, την μικρότερη συμμετοχή το ΤΧΣ την έχει στη Eurobank, αφού από συντριπτικό 95% και πλέον που κατείχε το 2013 και το 35,04% το 2014, σήμερα ελέγχει μόλις το 2,4%. Μεγαλύτερος μέτοχος στη Eurobank αναδείκνύεται η Fairafax με ποσοστό 17,29% και ακολουθεί το Capital Group με ποσοστό 8,54%.

Μεταξύ των άλλων στις τράπεζες με ποσοστά μικρότερα του 5% συμμετέχουν Mackenzie, Wellington, Marshall Wace LLP, Kairos Capital LLC και GLG του Man Group., Paulson Group, Baupost, Fidelity, BlackRock, Lancaster Investment Management, FinTech, GDP Capital Partners, Global X, Vanguard Group, Lyxor International, Eaton Vance και Dimensional Fund Advisors, Brookfield Capital Partners, Highfields Capital Management κ.α

Οι αλλαγές στις διοικήσεις
Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις και σε επίπεδο διοικήσεων αφού εντός του μήνα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του moneypro, θα επέλθουν οι πρώτες αλλαγές. Δεδομένη θεωρείται η απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, μετά την απόφαση του να παρατείνει τη θητεία των γενικών διευθυντών της τράπεζας, κίνηση που προκάλεσε θυμό στο Μαξίμου, καθώς είχε δοθεί ξεκάθαρη εντολή από τον Γιάννη Δραγασάκη να μην ανανεωθεί καμία θητεία. Φαβορί για την αντικατάστασή του φέρεται ο Νίκος Καραμούζης της Eurobank. Μένει να δούμε αν θα αποδεχθεί την πρόσκληση. Η Λούκα Κατσέλη παραμένει πρόεδρος.

Στην Πειραιώς θεωρείται δεδομένο ότι στις 20 Ιανουαρίου, που λήγει η θητεία του, ο Ανθιμος Θωμόπουλος θα αποτελέσει παρελθόν. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ήδη έχει υποβάλλει την παραίτηση του στον Μιχάλη Σάλα και μένουν τα τυπικά για την επισημοποίηση του διαζυγίου. Το όνομα που παίζει ως αντικαταστάτης είναι αυτό του Απόστολου Ταμβακάκη, χωρίς ωστόσο να τυγχάνει αποδοχής από την οικογένεια Βαρδινογιάννη, αφού ο τραπεζίτης όπως ακούγεται συνδέεται στενά με την οικογένεια Λάτση.

Σε Alpha και Eurobank δεν αναμένονται αλλαγές, εκτός αν από καραμπόλες, όπως η ενδεχόμενη μετακίνηση Καραμούζη στην Εθνική, αλλάξει τα δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου