Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Με ελιγμούς Καμμένου κόπασε η «θυέλλα» Μουζάλα

Με ελιγμούς Καμμένου κόπασε η «θυέλλα» Μουζάλα

Για την υπαναχώρησή του επικαλεστηκε τη μάχη κατά της διαφθοράς - «Του κατέστη σαφές ότι αυτό που ζητούσε δεν θα γινόταν δεκτό» λένε οι γνωρίζοντες.



Με έναν ελιγμό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος ανέκρουσε πρύμναν κατά τρόπο που η κυβερνητική κρίση εκτονώθηκε ενώ ο Γιάννης Μουζάλας παραμένει στην θέση του.

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είναι κοντά στον πρωθυπουργό και που τις ώρες τις κρίσης συνομίλησε μαζί του ήταν σαφής: «δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να απομάκρυνε τον υπουργό του για ένα φραστικό ολίσθημα και ενώ αμέσως μετά ζήτησε δημοσίως συγγνώμη;».

Είχε προηγηθεί πάντως τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πάνο Καμμένο την Τετάρτη το βράδυ και στην συνέχεια συνάντηση του Νίκου Παππά με τον κ. Καμμένο παρουσία και του Τέρενς Κουικ.

Οι λίγοι γνωρίζοντες λένε ότι «το σχετικό μασάζ στον Πάνο έγινε, ωστόσο του κατέστη σαφές ότι αυτό που ζητούσε δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει δεκτό».

Ενδεχόμενη απομάκρυνση του κ. Μουζάλα θα προκαλούσε αποδυνάμωση του πρωθυπουργού και μείζονα κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο σκληρός πυρήνας του κόμματος θεωρεί «επιτυχημένο υπουργό» τον κ. Μουζάλα και εκτιμά ότι το θέμα της ονομασίας είναι «χαμένη υπόθεση πια». Μετά από μία σειρά υπουργούς που στήριξαν δημοσίως τον κ. Μουζάλα, χθες πήρε επισήμως θέση το κόμμα και η νεολαία, φυσικά υπέρ του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν λένε ότι στο Μαξίμου δεν ετέθη σε καμία φάση θέμα απομάκρυνσης Μουζάλα, εκείνο που συζητήθηκε ήταν ο κατάλληλος χειρισμός για να εκτονωθεί η κρίση.

Τυπικά το θέμα της παραμονής του κ. Μουζάλα στην κυβέρνηση δεν έχει κλείσει, οι οριστικές αποφάσεις μετατέθηκαν για μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες και του κ. Καμμένου από τις ΗΠΑ. Οι δύο αρχηγοί θα έχουν και νέα συνάντηση. Ωστόσο ο κ. Καμμένος μετά την χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται θέμα στήριξης της κυβέρνησης. Δήλωσε ότι δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όχι στον Μουζάλα» αν και δεν είναι σαφές τί σημαίνει αυτό. Αν για παράδειγμα η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής θα τον καταψηφίσει;

Ο κ. Καμμένος πάντως για την υπαναχώρησή του επικαλέστηκε την κρίσιμη συγκυρία και τη μάχη κατά τις διαφθοράς, ενόψει και της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή την προσεχή Τρίτη: «Οι στιγμές είναι πολύ σημαντικές για την πατρίδα. Οι ΑΝΕΛ μπήκαν και στήριξαν από την πρώτη στιγμή την κυβέρνηση Τσίπρα, προκειμένου η πατρίδα να ξεφύγει από τα δόκανα της διαφθοράς, να προχωρήσουμε σε μια έξοδο από τα μνημόνια και να σταματήσουμε τη διαπλοκή επιχειρηματιών με το δημόσιο...Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι δεδομένη. Όχι για τον Γ. Μουζάλα και αυτό όχι για τον κ. Μουζάλα ως πρόσωπο αλλά γιατί με το λεκτικό ατόπημα έδωσε ευκαιρία να βγουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας εθνομηδενιστές... Την Τρίτη υπάρχει η συζήτηση για τη διαφθορά και είναι ώρα να ακουστούν ονόματα από τις λίστες που έκρυβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η συζήτηση θα γίνει, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Θέτοντας ξεκάθαρα τη στήριξη της κυβέρνησης σε βάθος τετραετίας, επιμένουμε στις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο πρωθυπουργός σε συνεννόηση μαζί μας, για να σωπάσουν για πάντα οι «εθνομηδενιστές».

Με τους «εθνομηδενιστές», ο κ. Καμμένος άνοιξε ένα ευρύτερο θέμα που αγγίζει κι άλλους υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι πιο διαλλακτικοί και «ρεαλιστές» στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Το μόνο ερώτημα είναι εάν στις μεταξύ τους συζητήσεις και στην συνάντηση που είχε ο κ. Καμμένος με τον Νίκο Παππά ζήτησε ανταλλάγματα που να αφορούν την θέση των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. Από ορισμένες πλευρές διακινείται το σενάριο του ανασχηματισμού, ότι δηλαδή μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό όπου μπορεί να αλλάξει και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και έτσι σε δεύτερο χρόνο να ικανοποιήσει τον Πάνο Καμμένο. Στελέχη όμως που είναι κοντά στον πρωθυπουργό λένε ότι ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να αποκλειστεί, όχι όμως λόγω της πίεσης του κ. Καμμένου και όχι για να αποχωρήσει ο Γιάννης Μουζάλας.

Η «δεδομένη ψήφος εμπιστοσύνης» των ΑΝΕΛ κλείνει τα σενάρια περί αλλαγής της κυβέρνησης με άλλες συμμαχίες που άνοιξαν μάλλον βιαστικά την Τετάρτη. Εάν το Μαξίμου τα σκεπτόταν θα είχε χειριστεί διαφορετικά το θέμα, ωθώντας τον κ. Καμμένο στην έξοδο. Ο χειρισμός που έκανε δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας έχει απορρίψει την συμμαχία με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι όπως και την οικουμενική.

Άλλωστε και από τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς λένε ότι ουδέποτε τέθηκε σοβαρά το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που όπως υποστηρίζουν απορρίπτουν για μία σειρά λόγους, τόσο πολιτικούς όσο και εσωκομματικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου