
Σε υψηλότερα επίπεδα αναμένεται να κινηθεί φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, ενώ και το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων που καταναλώνονται τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι αυξημένο συγκριτικά με πέρυσι.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την καθιερωμένη έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίους και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), σύμφωνα με την οποία το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε υψηλότερα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο επίπεδα, κατά 1,02%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων σε Σούπερ Μάρκετ αλλά και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), η μέση συγκριτική μεταβολή των κρεατικών είναι ανοδική και κυμαίνεται στο 7,51%. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μεταβολή προέρχεται από την αξιοσημείωτη άνοδο της τιμής του κοτόπουλου (21,05%) και της χοιρινής μπριζόλας (4,65%) και πολύ λιγότερο από την αύξηση της τιμής του ντόπιου αρνιού (1,54%) και κατσικιού (2,82%).
Όσον αφορά τα προϊόντα Σούπερ Μάρκετ, παρατηρείται μία μεσοσταθμική άνοδος των τιμών της τάξεως του 8,25%, μία εξέλιξη που μπορεί, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, να θεωρηθεί ως αναμενόμενη, αν αναλογιστεί κανείς τη μετάταξη αρκετών προϊόντων Σούπερ Μάρκετ από το μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%, κατά τη διάρκεια του περσινού Ιουλίου. Τούτων δοθέντων, η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου κατά (23,7%) και του πασχαλινού τσουρεκιού (18,37%) συνιστούν τις βασικότερες μεταβολές.
Η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως εάν υποθέσουμε πως πραγματοποιείται μετάταξη προϊόντων από το 23% ΦΠΑ στο 24% ΦΠΑ, τότε η επιπλέον επιβάρυνση είναι της τάξεως των 0,21€ ή 0,20% σε σχέση με το υπολογισθέν πασχαλινό τραπέζι του 2016. Κι αυτό γιατί θα αυξηθεί το κόστος για τα 2 πασχαλινά τσουρέκια κατά 0,05 €, το κόστος για αναψυκτικά κατά 0,02 €, το κόστος για το συσκευασμένο ελαιόλαδο κατά 0,04 €, το κόστος για τα συσκευασμένα (επεξεργασμένα) αυγά 0,03 € και το κόστος για μπύρες κατά 0,07 €: σύνολο 0,21 €.
Τα υπόλοιπα προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού (που έχουν επιλεγεί από το ΙΝΕΜΥ) για μία εξαμελή οικογένεια υπόκεινται σε ΦΠΑ 13%.
Παράλληλα, με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, το ΙΝ.ΕΜ.Υ. διενήργησε έρευνα για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει μία ετήσια συγκριτική αύξηση σε σχέση με την περυσινή εορταστική περίοδο, της τάξεως του 9,42%.
Ειδικότερα, οι τιμές των θαλασσινών καταγράφουν ανοδική πορεία εν συγκρίσει με το 2015 (7,04%), ενώ όσον αφορά στις τιμές των λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, υποχώρηση καταγράφουν μόνο οι ελιές (-0,74%), με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται για το τουρσί (21,49%).Και σε αυτήν την περίπτωση η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι επίδραση από τη μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ σε αρκετά προϊόντα από το 13% σε 23% προκάλεσε επιβαρύνσεις στο καταναλωτικό κοινό.
Πρόσθεσε ότι η κίνηση στην πασχαλινή αγορά είναι υποτονική και διακατέχεται από ένα κλίμα αβεβαιότητας, «πληρώνοντας ακριβά το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης».
«Οι καταναλωτές, παρά την καταβολή του δώρου του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, είναι πολύ συγκρατημένοι και φοβισμένοι από τις νέες αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές απαιτήσεις των δανειστών και της Κυβέρνησης. Όλα δείχνουν ότι οι Έλληνες θα συμβιβαστούμε με τον εορτασμό του Πάσχα της Ορθοδοξίας και την Ανάσταση του Κυρίου, αφού η οικονομική ανάσταση της αγοράς θα αργήσει να έρθει πολύ ακόμα...» κατέληξε.




Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου