Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Τι κρύβει το «φλερτ» Τσίπρα – Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών



Η χθεσινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο κάστρο Chateau de La celle Saint-Cloud, 12 χιλιόμετρα δυτικά του Παρισιού, στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τους στόχους του Έλληνα πρωθυπουργού τόσο εκτός, όσο και εντός συνόρων.


Όπως γράφει σήμερα η Deutsche Welle η παρουσία Τσίπρα για τρίτη φορά σε συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, «ήρθε να ενισχύσει τις εκτιμήσεις εκείνων που κάνουν λόγο για ένα στοχευμένο «φλερτ» του Αλέξη Τσίπρα με το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας».
Το πραγματικό ερώτημα είναι αν το «φλερτ» Τσίπρα – Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών έχει στόχο τη διαμόρφωση ευνοϊκότερων συσχετισμών, για τις επιδιώξεις της Αθήνας, εντός της Ε.Ε σε καθεστώς συνεχούς διαπραγμάτευσης, όπως αυτό που βρίσκεται η χώρα μας ή σχετίζεται με τη «μάχη» στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς μετά την κατάρρευση του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ.
Για τα στελέχη του Μαξίμου και τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού η απάντηση είναι εύκολη: «Οι επαφές Τσίπρα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και η πρόσφατη πρότασή του για τη δημιουργία ενός forum διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς, που θα εκτείνεται από τη ριζοσπαστική Αριστερά, στην πολιτική οικολογία και τη σοσιαλδημοκρατία, έχει αποκλειστικό στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής αντι-νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής πολιτικής», λένε. Επιπροσθέτως βέβαια «βοηθούν και ενισχύουν τη θέση της χώρας μας στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις», σημειώνει στέλεχος του Μαξίμου.
Για την Deutsche Welle και τον πολιτικό επιστήμονα στα Πανεπιστήμια της Βόννης και του Άαχεν Λάζαρο Μηλιόπουλο, υπάρχουν δύο αναγνώσεις:
Η μία είναι «η προσπάθεια συμπαράταξης της αριστεράς στην Ευρώπη -που θα περιλαμβάνει τους Σοσιαλδημοκράτες (γαλλικό PS, γερμανικό SPD, Δημοκρατικό Κόμμα Ιταλίας, Πορτογάλων και Ισπανών Σοσιαλιστών) όσο και τους αριστερούς Σοσιαλιστές (Podemos, Αριστερό Μπλοκ στην Πορτογαλία)- υπέρ μιας κοινής αντι-νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής πολιτικής και κατά συνέπεια μιας πολιτικο-ιδεολογικής αναδιάταξης της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας».
Η άλλη όμως είναι αμιγώς πολιτική και αφορά στην «προσπάθεια να αποτρέψει μια συμπαράταξη των Σοσιαλδημοκρατών υπό την ηγεσία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά. Ένα αντι-νεοφιλελεύθερο μέτωπο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα αγκαλιάζει όλους τους μετριοπαθείς και θα αποκλείει όλες τις ακραίες δυνάμεις του αριστερού χώρου -εν ανάγκη ακόμη και σε συνεργασία με συντηρητικές δυνάμεις, όπως στην περίπτωση των ΑΝΕΛ- υπό την ηγεσία του Τσίπρα».
Για να φτάσει στον στόχο του τον προσεχή Οκτώβριο ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να διαβεί, στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τις εσωκομματικές συμπληγάδες. Έχοντας κυριαρχήσει στο εσωτερικό του κόμματός του ο κ. Τσίπρα θα δώσει τη μάχη για άνοιγμα των οργανώσεών του ανά την επικράτεια στην εκλογική βάση που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις τον Γενάρη του 2015 και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015.
Για τους συνεργάτες του δεν πρόκειται για μια εύκολη υπόθεση διότι αφενός οι οργανώσεις πλαισιώνονται από στελέχη του πάλαι ποτέ Συνασπισμού αφετέρου μετά από επταετή ύφεση και τα μνημόνια στη χώρα ο κόσμος αποστρέφεται τα κόμματα.


Πηγή naftemporiki.gr