Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί 30% εντός δύο ετών



Στην ανάγκη μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών στάθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι οι πόροι αυτοί είναι ικανό να βρεθούν από εξοικονόμηση δαπανών.


«Το λάθος το οποίο έκανε ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να το επαναλάβω. Εγώ όμως θα δεσμευτώ ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί και πρέπει να μειωθεί 30% εντός των πρώτων δύο ετών», υπογράμμισε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας την Πέμπτη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Εξηγώντας πώς θα αντισταθμιστεί στα κρατικά έσοδα η απώλεια αυτών των πόρων από τον ΕΝΦΙΑ, έκανε λόγο για καλύτερη τήρηση των προϋπολογισμών, αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και εξορθολογισμό δαπανών.
«Επειδή διαχειρίστηκα το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξέρω πολύ καλά τι κάναμε και πόσα ακόμα θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει. Και το πρώτο φυσικά το οποίο θα κάνουμε είναι θα σταματήσουμε την ακατάσχετη επέλαση του κομματικού κράτους όπως τη δρομολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ» συνέχισε.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., στη ΔΕΘ θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με συγκεκριμένες και κοστολογημένες δεσμεύσεις. «Θα δεσμευτώ μόνο για πράγματα τα οποία ξέρω ότι θα μπορώ να υλοποιήσω», πρόσθεσε.
«Δεν θα γίνουν απολύσεις»
Ερωτηθείς αν εξοικονόμηση δαπανών σημαίνει απολύσεις, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, αλλά θα ακολουθηθεί μία αναλογία αποχωρήσεων και νέων προσλήψεων. Έκανε επίσης λόγο για μη ανανέωση «της πρακτικής να βάζουμε στο δημόσιο από την πίσω πόρτα συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και μετά να τους μονιμοποιούμε».
«Εγώ κληρονόμησα τη δέσμευση για απολύσεις. Από την πρώτη στιγμή είπα ότι κατά την άποψή μου οι απολύσεις δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να πορευτεί κανείς αν θέλει να κάνει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση το Δημόσιο. Διαπραγματεύτηκα και πέτυχα να μην υπάρχουν άλλοι ποσοτικοί στόχοι απολύσεων αλλά έκανα και κάτι ακόμα. Υπήρχαν απολύσεις οι οποίες έγιναν, που ήταν απολύτως δικαιολογημένες. Και αναφέρομαι σε όλο αυτό το παρασύστημα των πλαστών πτυχίων, των παράνομων προσλήψεων, των παράνομων μετατροπών, τις παθογένειες του παλιού πελατειακού συστήματος. Και εγώ αυτό το κυνήγησα, το αντιμετώπισα και θα συνεχίσω πάντα να το αντιμετωπίζω», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για έτοιμο σχέδιο για το οποίο θα μιλήσει στη ΔΕΘ, σχετικά με τη μείωση της χρήσης μετρητών και τη στροφή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Τόνισε επίσης ότι οι ιδιωτικοποιήσεις «τορπιλίζονται μέσα από την κυβέρνηση» ενώ διερωτήθηκε πώς δεν μπορεί να καταφέρει η Ελλάδα να βγει από τα μνημόνια, ενώ βγήκαν η Πορτογαλία, η Κύπρος και άλλες χώρες.
«Η χώρα δεν αντέχει άλλο τον κ. Τσίπρα Πρωθυπουργό - Επιβεβλημένο μετά το 2018 να μειωθούν οι στόχοι του πλεονάσματος»
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι «η χώρα δεν αντέχει άλλο τον κ. Τσίπρα ως Πρωθυπουργό». «Όσο καθυστερούμε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο της επόμενης κυβέρνησης» συμπλήρωσε και χαρακτήρισε την έλλειψη αξιοπιστίας ως το βασικότερο πρόβλημα της χώρας σήμερα.
Όπως εκτίμησε, η χώρα μπορεί να διεκδικήσει από την Ευρώπη κάτι καλύτερο τόσο στο χρέος όσο και στο πρωτογενές πλεόνασμα. «Το θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο την επομένη μέρα, μετά το 2018 να υπάρχει μείωση των στόχων του τωρινού πλεονάσματος» είπε χαρακτηριστικά και δεσμεύτηκε για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
«Αν ο κ. Τσίπρας δεν είχε ρίξει την προηγούμενη κυβέρνηση, θα είχαμε βγει από το μνημόνιο»
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα έφτασε πολύ κοντά στην έξοδο από τα μνημόνια. «Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Και αν ο κ. Τσίπρας δεν είχε ρίξει την προηγούμενη κυβέρνηση, θα είχαμε βγει τώρα από το μνημόνιο», είπε επίσης.
«Μία αξιόπιστη κυβέρνηση η οποία υλοποιεί σοβαρά ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η οποία έχει ατζέντα, η οποία έχει τεχνοκρατική επάρκεια, η οποία ξέρει να διαπραγματεύεται, όχι με λουλουδάτα πουκάμισα και με τερτίπια επικοινωνιακού χαρακτήρα, η οποία πηγαίνει προετοιμασμένη, με τα χαρτιά της, με τις αναλύσεις της, με τους αριθμούς της, η  οποία έχει τεχνοκρατική επάρκεια. Μια τέτοια κυβέρνηση, ναι, μπορεί να κερδίσει αξιοπιστία. Δεν την έχουμε όμως με αυτήν την κυβέρνηση, αλλά θα τη έχουμε πιστεύω πολύ σύντομα» συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
«Ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο ΕΣΡ»
Για τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι «ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης…  Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός». Αντέκρουσε επίσης τα περί διαπλοκής υποστηρίζοντας: «Μιλάει η κυβέρνηση για καναλάρχες εργολάβους. Μα, 465.000.000 έδωσε η ίδια η κυβέρνηση πανωπροίκι στους εργολάβους για να συνεχίσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Ποιόν κοροϊδεύουν;».
Ανέφερε ακόμη ότι έχει στείλει επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου ζητεί να προσκληθούν και οι τέσσερις υπερθεματιστές -και ο κ. Παππάς ως αρμόδιος υπουργός- και να τεκμηριώσουν την προέλευση των χρημάτων.
Ανανέωση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας
Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ανανέωση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Όπως είπε, η Νέα Δημοκρατία είναι μία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. «Σε αυτήν την παράταξη χωράει και ο παραδοσιακός κεντρώος, χωράει και ο μετριοπαθής φιλελεύθερος κεντρώος, χωράει και κάποιος ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερός και ο οποίος είναι απολύτως απηυδισμένος με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και αναζητεί μία πολιτική διέξοδο ή διεύρυνση», πρόσθεσε.
Για το έλλειμμα του 2009
Μιλώντας για το έλλειμμα του 2009 ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι: «Πολύ μεγαλύτερη σημασία σήμερα για τους πολίτες που μας ακούνε, για το συνταξιούχο που βλέπει τη σύνταξή του να κόβεται, για τον εργαζόμενο του οποίου η επιχείρηση κλείνει επειδή το κράτος δεν μπορεί να τον εξοφλήσει, δεν έχει τι έγινε το 2009 και αν το έλλειμμα ήτανε 15% ή 13%, αλλά το πώς θα βγούμε από το Μνημόνιο και αν μπορούμε εμείς ως εναλλακτική πολιτική δύναμη να δώσουμε σε αυτούς τους πολίτες μία ελπίδα που να στηρίζεται σε ένα αληθινό και ρεαλιστικό πρόγραμμα». Και πρόσθεσε: «Ο κύριος υπεύθυνος για την περιπέτεια αυτή ήταν και παραμένει στο δικό μου το μυαλό ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε μια εποχή, που εν πάση περιπτώσει οι θύελλες της διεθνούς οικονομικής κρίσης είχαν χτυπήσει την Ελλάδα μας είπε ότι ‘’λεφτά υπάρχουν’’ και, 7 μήνες μετά, βρεθήκαμε σε ένα Μνημόνιο το οποίο αμφιβάλω αν και ο ίδιος κατάλαβε ακριβώς τι υπέγραψε».