Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Τι θα πει ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της 81η ΔΕΘ




Με τη χθεσινή Ευρωμεσογειακή Σύνοδο και την κόντρα με τη Ν.Δ. για την τηλεοπτική της κάλυψη από τα ιδιωτικά κανάλια να κυριαρχεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σήμερα στις 20:00 στη Θεσσαλονίκη -στην οποία βρίσκεται από το πρωί- εγκαινιάζοντας την 81η ΔΕΘ.



Μάλιστα η σημερινή ομιλία του κ. Τσίπρα δεν θα έχει τηλεοπτική κάλυψη αφού τόσο η ΠΟΣΠΕΡΤ όσο και οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά κανάλια έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία. Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο και ο κ. Τσίπρας αναμένεται απόψε να απαντήσει τόσο στις επικρίσεις που δέχεται όσο και στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης.
Στη σημερινή ομιλία του ο Πρωθυπουργός αναμένεται να κινηθεί σε δύο άξονες: Σε όσα έπραξε η κυβέρνησή του από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα και στο τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο εξαιρετικά κρίσιμο χρονικό διάστημα.
Για μεν το πρώτο η ομιλία του Πρωθυπουργού αναμένεται να έχει και απολογητικό χαρακτήρα, κυρίως όσον αφορά στην κοινωνική πολιτική όπου θα παραδεχθεί ότι εκείνα που έκανε ήταν πολύ λιγότερα από εκείνα που ήθελε και που υποσχέθηκε να κάνει.
Για το δεύτερο ο κ. Τσίπρας θα περιγράψει τις κινήσεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης το επόμενο κρίσιμο εξάμηνο με στόχο την έξοδο της χώρας εντός του 2017 στις αγορές, αφού πρώτα βέβαια πετύχει -αν πετύχει- την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά και την ελάφρυνση του χρέους.
Για τον σκοπό αυτό ο κ. Τσίπρας θα επαναλάβει ότι η κυβέρνησή του θα ολοκληρώσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων τόσο τα 13 προαπαιτούμενα που υπολείπονται από την πρώτη αξιολόγηση όσο και τη δεύτερη αξιολόγηση.
Ενδιαφέρον έχει το σημείο της ομιλίας του κ Τσίπρα για τα 246 εκατομμύρια ευρώ από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Τόσο για το σύνολο του πόσο όσο και για τα πρώτα 84 εκατομμύρια που θα μπουν άμεσα στα δημόσια Ταμεία και για τα οποία ο Πρωθυπουργός θα είναι πιο σαφής.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στον ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ειδικά μετά την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για μείωσή του κατά 30% όταν έρθει στην εξουσία η Ν.Δ.