Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. από φόρους προτείνει ο Μόντι





Την πρόταση η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. να γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό από φόρους που θα επιβάλουν τα κράτη - μέλη, με τα κονδύλια να προορίζονται για συγκεκριμένα προγράμματα, κατέθεσε συμβουλευτική ομάδα υπό τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Μόντι.


Σύμφωνα με την πρόταση της ομάδας, η Ε.Ε. θα μπορούσε να αντλήσει περισσότερα έσοδα απευθείας από τους φόρους των κρατών - μελών, τα οποία σήμερα ανέρχονται μόνο στο 10% του συνολικού προϋπολογισμού της.
Αυτό, όπως σημειώνει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των συγκρούσεων μεταξύ των χωρών - μελών της Ε.Ε., για τον υπολογισμό των εθνικών εισφορών στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Ο κ. Μόντι πρότεινε μία άμεση διασύνδεση μεταξύ των φόρων σε εθνικό επίπεδο και των δαπανών για συγκεκριμένες πολιτικές, όπως για την ασφάλεια. Όπως δήλωσε, μιλώντας σε ευρωβουλευτές, η ομάδα του εξετάζει τη δυνατότητα άντλησης πόρων από την επιβολή εθνικών φόρων στα καύσιμα αυτοκινήτων, τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Κατά το δημοσίευμα, η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να εξετάσει εναλλακτικές πηγές εσόδων, ιδιαίτερα εν όψει της σχεδιαζόμενης εξόδου της Βρετανίας, που είναι μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εισφορές στον προϋπολογισμό της.
Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020 έχει συνολικό ύψος περίπου 1 τρισ. ευρώ.