Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Τηλεοπτικές άδειες, ΔΕΘ και αξιολόγηση στη φθινοπωρινή κυβερνητική ατζέντα




Επιστροφή στην κανονικότητα μετά τον διαγωνισμό για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες από τη Δευτέρα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εν όψει της συνόδου των χωρών της Μεσογείου στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή και της ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.


Ωστόσο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο γ.γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος θα συναντηθούν το μεσημέρι της Δευτέρας (15:00) με τους εκπροσώπους των τεσσάρων σχημάτων που απέκτησαν τις τηλεοπτικές άδειες με αντικείμενο τα επόμενα διαδικαστικά βήματα. Βήματα που σύμφωνα με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη μόνο εύκολα δεν θα είναι, μέχρι το νέο τηλεοπτικό τοπίο να φτάσει στους δέκτες μας.   
Τόσο η επιτυχής έκβαση του διαγωνισμού όσο και η ανακοίνωση της Κομισιόν στην οποία χαρακτηρίζει «θετική», την όλη διαδικασία «η οποία θα φέρει επιπλέον έσοδα στο κράτος» προκάλεσαν ικανοποίηση στο Μαξίμου.
Στην ατζέντα μάλιστα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ προστέθηκαν και τα 246 εκατομμύρια ευρώ του διαγωνισμού που κατά δήλωσή του «θα κατευθυνθούν σε έκτακτες δράσεις στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων».
Εκκίνηση και της διαπραγμάτευσης αμέσως μετά της ΔΕΘ
Τις δυσκολίες της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μέχρι τέλους ανέδειξε η δήλωση ενός εκ των «σκληρών» της Ευρώπης, του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος, προφανώς όχι τυχαία, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας Ελλάδος - θεσμών βάζοντας φρένο στις προσδοκίες τόσο για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 όσο και για την έγκαιρη εξειδίκευση των μέτρων μείωσης του χρέους.
«Δεν βλέπω καμία διάθεση να εγκαταλείψουμε αυτή τη συμφωνία. Δεν πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητήσει τη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου» ανέφερε σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο.
Την ερχόμενη Παρασκευή, την ώρα που στην Αθήνα οι ηγέτες των χωρών του Νότου, του λεγόμενου «club Med» θα συναντώνται, χωρίς τον Μαριάνο Ραχόι, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, στις Βρυξέλλες θα συνεδριάζει το Eurogroup. 
Δύο ημέρες μετά (στις 12 Σεπτεμβρίου) η Ντέλια Βελκουλέσκου και οι συνεργάτες της θα επιστρέψουν  στην Αθήνα ενώ την ίδια ημέρα θα αφιχθεί και η ομάδα των θεσμών αποτελούμενη από τους Ντέκλαν Κοστέλο από την Ε.Ε., Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ και Νικόλα Τζαμαριόλι από τον ESΜ.
Δίνοντας τον τόνο των διαπραγματεύσεων Αθήνας - θεσμών, ειδικά για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ο Fitch εκτιμά ότι μπορεί να συνεχιστούν έως και το β΄τρίμηνο του 2017.
Άλλωστε η Αθήνα γνωρίζει καλά ότι αυτή τη φορά οι Βρυξέλλες όχι μόνο δεν βιάζονται αλλά το αντίθετο, αφού δεν υπάρχει ταμειακό πρόβλημα και με δεδομένη την εμμονή του Βερολίνου να μην παρθούν κρίσιμες αποφάσεις πριν τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2017, μια καθυστέρηση θα ήταν μέχρι και βολική για πολλούς στις Βρυξέλλες.     

Πηγή naftemporiki.gr