Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Αλ. Τσίπρας: Η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει



Θεσμικές παρεμβάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης προανήγγειλε από το βήμα της 81ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε, η κυβέρνηση άμεσα προχωρά στην ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών.


Παράλληλα, για τους επιχειρηματίες θεσπίζεται λογαριασμός αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης. Επίσης άμεσα κατατίθεται ο νόμος για την οικιοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI), με τον οποίο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί. «Και προειδοποιώ: Όσοι δεν το πράξουν θα το μετανιώνουν  γιατί θα υποστούν βαρύτατες ποινικές συνέπειες. Η περίοδος της ασυλίας τους έχει πια τελειώσει», είπε επίσης ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι με τα χαμηλότερα πλεονάσματα που θα διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση και την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα υπάρχει σε δυο χρόνια ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος, ώστε να μειωθούν αισθητά τα φορολογικά βάρη, τόσο μέσω της επανεξέτασης των «άδικων» έμμεσων φόρων,  όσο και με την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο. «Σε πρώτη φάση, όμως, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα», συμπλήρωσε.
Επίθεση σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ
Επίθεση σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 81ης ΔΕΘ, καταλογίζοντας τους καταστροφικές επιλογές. «Σε πέντε χρόνια καταστράφηκε το ένα τέταρτο του εθνικού μας πλούτου, μειώθηκε κατά 40% το διαθέσιμο εισόδημα, εκτοξεύθηκε στο 28% η ανεργία, διευρύνθηκε κατά 38% το όριο της φτώχειας» τόνισε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «πλέον οι ενδείξεις και οι δείκτες δείχνουν ότι αυτός ο κύκλος κλείνει, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας».
Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως στόχο να κατοχυρώσει η Ελλάδα την παρουσία της στον πυρήνα της Ε.Ε. ως ένα πραγματικά σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Επισήμανε επίσης ότι η χώρα μέχρι το 2021 μπορεί να παράξει νέο πλούτο, που θα διανεμηθεί δίκαια.
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας «όχι στους γνωστούς κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, των off shore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα των οποίων με σθένος υπερασπίζεται η ΝΔ του κου Μητσοτάκη».
Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη Ρωσία, την οποία χαρακτήρισε φίλη χώρα. «Μας συνδέουν ιστορικοί, πολιτιστικοί και πνευματικοί δεσμοί» είπε  και πρόσθεσε πως η Ρωσία παίζει κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή, ενώ συμπλήρωσε πως η Ελλάδα επιδιώκει να έχει συνεχή εμβάθυνση των οικονομικών, διπλωματικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών.
«Η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει»

INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Όπως υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, η πρώτη Ευρωμεσογειακή σύνοδος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο αποδεικνύει ότι η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει. «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα – παρίας. Μετασχηματίζεται σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη», είπε, κάνοντας λόγο για στρατηγικές επιλογές.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που θα είχε να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός αν δεν είχε υπάρξει κυβερνητική ανατροπή το 2015, θα ήταν μια επιπλέον απώλεια της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018. Διότι τα πλεονάσματα ύψους 3% το 2015 και 4,5% από το 2016 και μετά, στα οποία είχε δεσμευτεί ο κος Σαμαράς,  μόνο με αίμα θα επιτυγχάνονταν» είπε εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας, παρατηρώντας ότι οι στόχοι για τα πλεονάσματα που προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι πλέον πολύ χαμηλότεροι. «Φανταστείτε, όμως, να ίσχυε η προηγούμενη δέσμευση της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου για 3%  πρωτογενές πλεόνασμα το 2015. Θα σήμαινε πρόσθετα μέτρα, με την έναρξη του 2016, ύψους σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων Ευρώ», συνέχισε.
Τα πέντε επόμενα βήματα

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τα πέντε βήματα «του δρόμου προς το μέλλον».
  1. Ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης
  2. Οριστικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους
  3. Ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ
  4. Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017
  5. Μετατροπή της ανάκαμψης σε Δίκαιη Ανάπτυξη
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη στήριξης της εργασίας τονίζοντας ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν επιτυγχάνεται με τη μείωση του μισθολογικού κόστους. «Αντίθετα η αύξηση των μισθών και η αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ του κόσμου της εργασίας είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης και όχι αποτέλεσμά της», είπε.