Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Eurobank: Συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ το β' τρίμηνο λόγω μείωσης εξαγωγών και κατανάλωσης



Η μείωση των εξαγωγών και της κατανάλωσης οδήγησαν στη συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2016, υπογραμμίζει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία».


Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, επικαλούμενοι τα προσωρινά μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία (ΜΕΔ) της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώθηκε στο -0,39% το δεύτερο τρίμηνο 2016 από -0,93% το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους. Παρατηρούν επίσης ότι τα αντίστοιχα μεγέθη με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία (ΕΔ) ήταν της τάξης του -0,95% και -0,97%. Επιπρόσθετα, όπως εξηγούν, η τριμηνιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο +0,17% από -0,17% το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ (12/8/2016) τα προαναφερθέντα μεγέθη είναι ελαφρώς δυσμενέστερα.
Η Eurobank σημειώνει ότι βάσει της προσέγγισης της δαπάνης, οι εξαγωγές και η κατανάλωση είχαν αρνητική συνεισφορά στο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης το δεύτερο τρίμηνο 2016 της τάξης των -3,17 και 0,96 ποσοστιαίων μονάδων (ΠΜ) αντίστοιχα. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου, δηλαδή οι επενδύσεις, παρουσιάζοντας θετική συνεισφορά +1,70 ΠΜ. Αυτή, όπως διευκρινίζει η τράπεζα, προήλθε από τη μεταβολή των αποθεμάτων (+0,99 ΠΜ) και από τον ακαθάριστο σχηματισμό πάγιου κεφαλαίου (+0,71 ΠΜ). Τέλος, η πτώση των εισαγωγών οδήγησε στην ενίσχυση - σε λογιστικούς όρους - του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης κατά 2,21 ΠΜ.
Όπως τονίζει η τράπεζα στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο, για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου 2016 η ετήσια συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο -0,64% με βάση τα ΜΕΔ στοιχεία και στο -0,96% με βάση τα ΕΔ στοιχεία. Η ιδιωτική κατανάλωση, η δημόσια κατανάλωση, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές σημείωσαν αρνητική ετήσια μεταβολή της τάξης του -1,14%, -2,60%, -12,03% και -8,83% αντίστοιχα. Το σύνολο των επενδύσεων σημείωσε αύξηση +10,39% και εξαιρουμένης της μεταβολής των αποθεμάτων καταγράφηκε ενίσχυση +2,44%.
Κατά την τράπεζα, τα κύρια συμπεράσματα έχουν ως εξής:
  1. η ύφεση συνεχίστηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο λόγω της συρρίκνωσης των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης.
  2. η πτώση των εξαγωγών πηγάζει αποκλειστικά από τον τομέα των υπηρεσιών (π.χ. τουρισμός, μεταφορές).
  3. η συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ αποδείχτηκε μικρότερη του αναμενομένου λόγω της αύξησης των επενδύσεων. Η ενίσχυση του ακαθάριστου σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου προήλθε από τις κατηγορίες των άλλων κατασκευών και του μεταφορικού εξοπλισμού και των οπλικών συστημάτων.
  4. οι προσδοκίες, το τρέχον διαθέσιμο εισόδημα, η αβεβαιότητα και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων αποτελούν πιθανούς ερμηνευτικούς παράγοντες των προαναφερθέντων μεταβολών.
  5. λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανοδική πορεία της απασχόλησης, η καθοδική τροχιά της παραγωγικότητας της εργασίας συνεχίστηκε το 2ο τρίμηνο 2016, ωστόσο ο αρνητικός ρυθμός μεταβολής ήταν μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.
  6. η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση αποτελεί ένα θετικό στοιχείο αναφορικά με την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2ο εξάμηνο 2016. Τα πρώτα στοιχεία του 3ου τριμήνου 2016 παρουσιάζουν μικτή εικόνα (π.χ. οικονομικό κλίμα, δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή και δείκτης PMI).