Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Οι ξένες πρεσβείες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τι φέρνουν οι εκλογές

Τι θα «δείξουν» οι πρώτες δηλώσεις από Γερμανία αλλά και από τις «δοκιμαζόμενες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου» αναλόγως του αποτελέσματος και της πιθανότητας να αλλάξουν οι... συνομιλητές από την ελληνική πλευρά.
Τις δημοσκοπήσεις για τις ελληνικές εκλογές παρακολουθούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων για να διαμορφώσουν εκτίμηση για την επόμενη ημέρα και αναλόγως να διαμορφώσουν τη δική τους στάση.

Οι πρεσβείες στην Αθήνα μετέδιδαν συνεχώς τις τελευταίες ημέρες τις δημοσκοπήσεις με σκοπό να διαμορφωθούν εκτιμήσεις για τρεις βασικές παραμέτρους με βάση τις οποίες θα καθοριστεί και η στάση των εταίρων. Κατά πόσον θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας, ποια κόμματα θα μετέχουν στην τελευταία και τέλος την περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία πάντως σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν ήταν το πιθανότερο σενάριο.

Διπλωματικές πηγές με γνώση των όσων συζητούνται στις Βρυξέλλες, έλεγαν ότι σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας, ο πιο «δύσκολος» συνδυασμός θεωρείται εκείνος του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και πιο ευνοϊκός εκείνος μιας κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και συμμετοχή των κομμάτων κεντροαριστεράς (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, Κίνημα).

Η εκτίμηση είναι πάντως ότι το πρώτο μήνυμα που θα μεταδώσουν προς την Αθήνα την επομένη των εκλογών θα είναι στο ίδιο μήκος κύματος των δηλώσεων που επαναλαμβάνονταν στερεότυπα τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος η οποία διεκόπη λόγω των πρόωρων εκλογών και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Πηγές από τις Βρυξέλλες, πάντως, έλεγαν ότι είναι απαραίτητο να δοθεί περαιτέρω χρόνος για τη συνεννόηση Ελλάδας – δανειστών και το κρίσιμο ζήτημα είναι σε ποιο πλαίσιο θα γίνει αυτό, καθώς από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προηγείται και θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, δεν θα γίνει αποδεκτό να συνεχιστεί η συζήτηση του προηγούμενου προγράμματος, με βάση τα αντίστοιχα προαπαιτούμενα.

Αντίθετα, προωθείται ένα διαφορετικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι αφενός θα ζητηθεί χρόνος για να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις αλλά η προηγούμενη «συζήτηση» για το πρόγραμμα δεν έχει νόημα να συνεχιστεί, δεδομένου ότι υπάρχει νέα κυβέρνηση, νέα κατάσταση, αλλά και νέα οικονομικά δεδομένα.

Το οικονομικό επιτελείο του κόμματος, μάλιστα, σκοπεύει να καταθέσει ένα νέο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας προς συζήτηση το, οποίο θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά διαφορετικούς στόχους για τα οικονομικά μεγέθη, ενώ θα δίνει έμφαση και στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, αλλά με διαφορετικό περιεχόμενο από εκείνο της τρόικας , καθώς θα εστιάζει στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής και όχι βέβαια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι στη βάση αυτή μπορεί να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αρχικής συνεννόησης, έτσι ώστε να δοθεί και ο απαραίτητος χρόνος για να γίνει η διαπραγμάτευση, ιδιαίτερα καθώς στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχουν σημεία που θεωρούνται σημαντικά και για τους εταίρους όπως οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις του κράτους στις οποίες δίνει μεγάλη σημασία το ΔΝΤ.

Αναμένεται ότι η Γερμανία θα είναι στην σκληρή γραμμή, όπως άλλωστε έχει προϊδεάσει τις τελευταίες ημέρες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τις δηλώσεις του, ενώ σταθερή στην ανάγκη σεβασμού των συμφωνηθέντων αναμένεται να είναι και η Κομισιόν.

Έτσι, με ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις από την Ιταλία και τη Γαλλία και ιδιαίτερα οι αποχρώσεις που θα υπάρξουν, καθώς εκεί θα φανούν οι εσωτερικοί συσχετισμοί και ποια περιθώρια θα αφήσουν για τις ελληνικές κινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου