Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Οικονομία και κλίμα στο επίκεντρο της επίσκεψης Ομπάμα στην Ινδία

Λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά την πρώτη τους συνάντηση στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συναντώνται στο Νέο Δελχί σε μια επίσκεψη γεμάτη συμβολισμούς και με την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων να βρίσκεται στο επίκεντρο.Καλεσμένος τη Δευτέρα στη στρατιωτική παρέλαση για τη Ημέρα της Δημοκρατίας -η πρώτη φορά για εν ενεργεία πρόεδρο- ο Ομπάμα εξέφρασε πριν αναχωρήσει για το ταξίδι αυτό την πεποίθηση ότι η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας μπορεί να είναι «μια από τις σημαντικές συνεργασίες του 21ου αιώνα».

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο γιγάντων έχουν ουσιαστικά τετραπλασιαστεί από το 2000 και πλέον το ύψος τους φθάνει τα 100 δισ. δολάρια το χρόνο. Ο στόχος της Ουάσινγκτον είναι το ποσό αυτό να πενταπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια.

Συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μισέλ, ο Ομπάμα μετέβη αρχικά στο μνημείο του Μαχάτμα Γκάντι, τον τόπο αποτέφρωσης του πατέρα της ανεξαρτησίας της Ινδίας, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1948.

Ωστόσο, το ζεύγος Ομπάμα δεν θα επισκεφθεί τελικά το Ταζ Μαχάλ. Η απόφαση για τη συντόμευση της παραμονής του στην Ινδία, ώστε να αναχωρήσει για τη Σαουδική Αραβία μετά τον θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα προκάλεσε απογοήτευση.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο ινδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εκ νέου συνεργασία τους στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς, η οποία παρέμενε μπλοκαρισμένη για έξι χρόνια.

«Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω πως έξι χρόνια μετά την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας μας, προχωράμε προς μία εμπορική συνεργασία συμβατή με τη νομοθεσία μας και τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις» δήλωσε.

Η συμφωνία η οποία είχε υπογραφεί το 2008 ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν σε νεκρό σημείο λόγω της ινδικής νομοθεσίας, η οποία προβλέπει πως οι κατασκευαστές πυρηνικών σταθμών θεωρούνται υπεύθυνοι σε περίπτωση ατυχήματος, ένας όρος που θεωρείται πολύ «βαρύς» από την πλειονότητα των ξένων πυρηνικών ομίλων.

Καμία λεπτομέρεια δεν έχει γίνει γνωστή για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ωστόσο η Ινδία έχει προτείνει τη δημιουργία μίας κοινοπραξίας εταιρειών που θα αποζημιώνει τους κατασκευαστές σε περίπτωση ατυχήματος, σύμφωνα με τον ινδικό Τύπο.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου