Ενέκρινε το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με τους εταίρους την Παρασκευή στο Eurogroup.
Αυτό έκανε γνωστό αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκληρώση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που είχε συγκαλέσει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Την έγκριση της ελληνικής λίστας επιβεβαίωσε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί.
Στο εξασέλιδο κείμενο που είχε αποστείλει η Αθήνα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ καταγράφονται οι κατευθύνσεις σε τέσσερις τομείς πολιτικής.
Συγκεκριμένα, οι κατευθύνσεις αφορούν στους εξής τομείς: Διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πολιτικές για την ανάπτυξη και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές
Ως προς τις διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, οι εξής κατευθύνσεις:
- Κατάργηση των «παραθύρων» και κινήτρων που οδηγούν σε υπερβολικό ποσοστό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε όλη την οικονομία και, ειδικότερα, στον τραπεζικό και τον δημόσιο τομέα.
- Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων για την επίτευξη οικονομιών.
- Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων με έναν δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.
- Η καθιέρωση στενότερης σχέσης μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και εισοδήματος, η βελτίωση όσον αφορά τα επιδόματα, η ενίσχυση των κινήτρων για τη δήλωση των εργαζομένων και η στοχευμένη βοήθεια σε εργαζόμενους στις ηλικίες από 50 έως 65 ετών, μέσω και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, για να εξαλειφθεί η κοινωνική και πολιτική πίεση για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που επιβαρύνει πολύ τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Εξορθολογισμός των συντελεστών του ΦΠΑ, με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα έσοδα χωρίς αρνητική επίδραση στην κοινωνική δικαιοσύνη και με πρόθεση να περιορισθούν οι εξαιρέσεις, καθώς θα εξαλείφονται αδικαιολόγητες εκπτώσεις.
- Έλεγχος των δαπανών υγείας και βελτίωση της παροχής και της ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών, με παράλληλη χορήγηση καθολικής πρόσβασης.
Χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αναφέρονται, μεταξύ άλλων:
- Ταχεία βελτίωση, σε συμφωνία με τους θεσμούς, της νομοθεσίας για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία και τα ταμεία.
- Διαμόρφωση των ρυθμίσεων με δόσεις με τρόπο που θα βοηθά να γίνεται αποτελεσματική διάκριση μεταξύ α) της μη πληρωμής λόγω στρατηγικής και β) της αδυναμίας πληρωμής.
- Οι τράπεζες θα διοικούνται με βάση υγιείς τραπεζικές αρχές.
- Αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τρόπο που λαμβάνει πλήρως υπόψη την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη λειτουργία του δικαιακού συστήματος, την κατάσταση της αγοράς ακινήτων, θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και την όποια αρνητική επίπτωση στη δημοσιονομική κατάσταση
- Συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών και τους θεσμούς για να αποφευχθούν στην προσεχή περίοδο πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών με χαμηλότερο από ένα ορισμένο όριο εισοδήματος.
Τι ειπώθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο
Η λίστα των μεταρρυθμίσεων τέθηκε επί τάπητος και στο Κυβερνητικό Συμβούλιο. Κυβερνητική πηγή ανέφερε πως έγινε εποικοδομητική συζήτηση, ενώ διατυπώθηκαν επιμέρους επιφυλάξεις.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε αντιρρήσεις, ενώ προηγουμένως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ενημέρωσαν τα μέλη του οργάνου σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και τη σύνταξη της λίστας.
Αρκετοί υπουργοί έθεσαν διευκρινιστικές ερωτήσεις στους κυρίους Τσίπρα και Βαρουφάκη, ενώ κατά τη συζήτηση έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα και το νομοθετικό έργο που ακολουθεί.
Η κυβέρνηση αναμένει πρώτα την ψήφιση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της ΕΕ και στη συνέχεια θα αποφασιστεί η διαδικασία στο ελληνικό κοινοβούλιο, είπε η ίδια κυβερνητική πηγή.
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου