Στο πιο κρίσιμο στάδιο εισέρχεται η διαπραγμάτευση με εταίρους και δανειστές, με την κυβέρνηση να εστιάζει στην άμεση απελευθέρωση μιας υποδόσης εντός του πρώτου 10ημέρου του Απριλίου προκειμένου να βρει λύση στο ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.
Σύμφωνα μάλιστα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters, η Αθήνα στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης είπε στους δανειστές της ότι θα ξεμείνει από χρήματα στις 9 Απριλίου, ζητώντας τμηματική καταβολή πριν υπάρξει καταλητική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή τους. Ένα αίτημα που σύμφωνα με το πρακτορείο απορρίφθηκε, αφού η εκτίμηση που υπάρχει στις Βρυξέλλες είναι ότι τουλάχιστον για τον Απρίλιο δεν υπάρχει χρηματοδοτικό πρόβλημα για την Ελλάδα, συνεπώς δεν συντρέχει κανένας λόγος να μην υπάρξει μια λύση «πακέτο».
Σημειώνεται επίσης πως το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, σύμφωνα με το Bloomberg δήλωσε ότι υπάρχει «ακόμη πολύς δρόμος για να φτάσουμε σε μια συμφωνία», ωστόσο «η κατάσταση βελτιώνεται συνεχώς» και η Ελλάδα «καταθέτει όλο και περισσότερες προτάσεις που είναι όλο και πιο λεπτομερείς». «Σε κάποια τμήματα, σίγουρα θα φτάσουμε σε συμφωνία», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup. Πάντως ο κ. Ντέισελμπλουμ δήλωσε ότι δεν αναμένει τη σύγκληση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.
Προς το παρόν, τόσο σύμφωνα με Έλληνες όσο και με Ευρωπαίους αξιωματούχους η διαπραγμάτευση γίνεται σε καλό κλίμα, παρά το γεγονός ότι το πρωί κυβερνητικοί κύκλοι αρχής γενομένης από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη διαρροή του εγγράφου – «κειμένου εργασίας», με τις μεταρρυθμίσεις από πλευράς των Ευρωπαίων Αξιωματούχων.
Όπως είπε και ο κ. Βαρουφάκης η δημοσιοποίηση δεν έγινε από την ελληνική πλευρά και αυτό προκαλεί παρερμηνείες. Γι' αυτό κυβερνητικοί κύκλοι διευκρίνισαν ότι η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη είναι 1,4% του ΑΕΠ για το 2015 και 2,9% για το 2016 και αν προκύψουν από τα προτεινόμενα μέτρα επιπλέον έσοδα τότε αυτά θα γυρίζουν πίσω στον ελληνικό λαό και σε καμία περίπτωση δεν θα πάνε για την αποπληρωμή χρεών.
Η κυβέρνηση προέβη στη συγκεκριμένη διευκρίνιση διότι, όπως έγραψε και το naftemporiki.gr, από την 26σέλιδη επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας προκύπτει ότι τα προτεινόμενα μέτρα μπορεί να έχουν δημοσιονομικό όφελος εντός του 2015 ακόμη και 6 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάσει κοντά στο 3,9%.
Τέλος, ο πρωθυπουργός απάντησε στην επιστολή της Ντόρας Μπακογιάννη προς την πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων -πλην της Χρυσής Αυγής- με αίτημα αντί για σύσταση εξεταστικής για το πώς μπήκαμε στα μνημόνια να συσταθεί Επιτροπή Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων και διακεκριμένων επιστημόνων, με σκοπό τη μελέτη των αδυναμιών των πολιτικών των μνημονίων.
Ο κ. Τσίπρας, αφού σημειώνει ότι σέβεται, αλλά δεν συμμερίζεται την άποψη της κ. Μπακογιάννη, ακολούθως χαρακτηρίζει «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα» την πρόταση της να συσταθεί Επιτροπή Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων και διακεκριμένων επιστημόνων με σκοπό τη μελέτη των αδυναμιών των πολιτικών των μνημονίων, προσθέτει ότι ένας ακόμη από τους σκοπούς αυτής της επιτροπής θα μπορούσε να είναι «ο εντοπισμός της ασυμβατότητας συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών επιλογών, με το Ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και ιδιαίτερα τη Χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων» και δεσμεύεται να υποστηρίξει την πρότασή της βουλευτού της ΝΔ.
Πηγή naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου