Ενώ οι αντιδράσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση ποσοστού μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ κλιμακώνονται από φορείς και παράγοντες του Πειραιά όπως και από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα αλλά και εργαζομένους, η κυβέρνηση προχώρα στην τροποποίηση των όρων του διαγωνισμού προκειμένου να διατηρήσει μερίδιο στην εισηγμένη.
Παράλληλα προχωρά και σε παρεμβάσεις στην σύμβαση που θα υπογραφεί με τον προτιμητέο επενδυτή. Μάλιστα διαπραγματεύεται την πώληση ποσοστού 51% αντί για 67,7% που είχε αρχικά προκριθεί αλλά και σε παρέμβαση που θα γίνει και θα αφορά ζητήματα όπως τα εργασιακά ώστε να διέπονται οι συμβάσεις από το ελληνικό εργατικό δίκαιο και όχι της Κίνας και να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση του δημοσίου στη διοίκηση, ακόμα και ως κατόχου μειοψηφικού πακέτου.
Παράλληλα πληροφορίες των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ» αναφέρουν πως την υπόθεση του συντονισμού του όλου εγχειρήματος έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς που εκτός από την θέση ευθύνης του στην κυβέρνηση διαθέτει και μεγάλη εμπειρία ως νομικός που έχει χειριστεί τέτοιες συμβάσεις.
ΑΛΥΣΙΔΑ. Επιπλέον η κυβέρνηση δρομολογεί σύμφωνα με πληροφορίες την υπογραφή υπουργικών αποφάσεων που θα ενεργοποιήσουν τον νόμο για την εφοδιαστική αλυσίδα με βάση τον οποίο θα καταστεί δυνατή η πλήρης ανάπτυξη του σχεδίου για εγκατάσταση στην Ελλάδα γραμμών συναρμολόγησης επωνύμων προϊόντων.
Μεταξύ των ομίλων που έχουν διατυπώσει την πρόθεσή τους να προβούν σε τέτοιες επενδύσεις είναι τόσο η Hewlett Packard όσο και οι κινεζικές ZTE και Huawei. Η Huawei μάλιστα προσκάλεσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη κατά την επίσκεψη του στο Πεκίνο να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της.
Αν και περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές το σίγουρο είναι πως ο Γ. Δραγασάκης είναι πλέον κοινωνός των επενδυτικών αυτών πλάνων. Οι κινεζικοί και ο αμερικανικός όμιλος θέλουν να στήσουν στην δυτική αττική την παραγωγή των προϊόντων τους που θα κατευθύνονται στις αγορές της Ευρώπης αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας. Μάλιστα ανάλογα σχέδια φέρεται να εξετάζει και η κινεζική υπεργολάβος της Apple, κατασκευάστρια ηλεκτρονικών προϊόντων Foxconn. Καθίσταται σαφές πως αν κάτι τέτοιο γίνει δυνατόν να υλοποιηθεί θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας κάτι που η κυβέρνηση επιδιώκει μετ’ επιτάσεως.
Η Ελλάδα έχει περιέλθει στο επίκεντρο όλης αυτής της τάσης καθώς κινεζικές επιχειρήσεις ή ξένες επιχειρήσεις που κατασκευάζουν προϊόντα στην Κίνα μπορούν να τα συναρμολογήσουν εδώ χωρίς να υποχρεούνται σε δασμούς τόσο υψηλούς όσο εάν τα εισήγαγαν. Πέραν των δασμολογικών πλεονεκτημάτων που απολαμβάνουν με αυτόν τον τρόπο οι κινεζικές εταιρείες αποκτούν και δυνατότητες βελτίωσης της εικόνας τους στην αγορά. Με την αντίληψη στην Ευρώπη για τα κινεζικά προϊόντα να είναι μέτρια για την ποιότητα ή την ασφάλεια το Πεκίνο αναζητά διέξοδο ακόμα και με την εξαγορά δυτικών brands.
Η περίπτωση της εξαγοράς της μονάδας των Η/Υ της IBM από τη Lenovo είναι χαρακτηριστική. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πληροφορίες που θέλουν μεγάλες κινεζικές εταιρείες να αναζητούν βιομηχανικές εκτάσεις στο Θριάσιο και στην ευρύτερη περιφέρεια της δυτικής Αττικής ώστε να συναρμολογήσουν τα προϊόντα τους εδώ.
ΓΡΑΜΜΕΣ. Έτσι, και μετά και τον έλεγχο των δυο σταθμών εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά από την Cosco, την εξασφάλιση της επέκτασης του προβλήτα ΙΙΙ και τώρα την προοπτική να αναλάβουν τον έλεγχο ολοκλήρου του Πειραιά αλλά και του Θριάσιου εμπορευματικού κέντρου οι Κινέζοι εμφανίζονται έτοιμοι να εγκαταστήσουν στην Ελλάδα γραμμές συναρμολόγησης τελικών μεταποιημένων προϊόντων που λόγο γεωγραφίας και μεθόδων πιστοποίησης που απαιτούνται θα λαμβάνουν την σήμανση made ή assembled in the EU. Διαβατήριο δηλαδή για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και για μια καλύτερη τιμολόγηση.
Η ιδέα είναι απλή: αντί να συναρμολογηθεί μια τηλεόραση ή ένας υπολογιστής, ακόμα και ένα αυτοκίνητο στην Κίνα και να εξαχθεί έτοιμο, θα εισάγονται τα εξαρτήματα τους ή έστω συναρμολογημένα μέρη τους εδώ και θα γίνεται πλέον στην Ελλάδα η τελική διαμόρφωση του προϊόντος. Και το σύστημα αυτό ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες ξένες μεταξύ των οποίων και αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες όπως η Hewlett Packard που εξετάζει την μεταφορά της συναρμολόγησης των υπολογιστών της από την Ουγγαρία όπου θα φτάνουν μέσω Πειραιά μετά το deal με την Cosco και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα νέα εργοστάσια της Αττικής και όχι μόνον.
Διευκολύνσεις στις ξένες επιχειρήσεις
Όλα τα παραπάνω σχέδια κυοφορούνται εδώ και δυο τουλάχιστον χρόνια αλλά ωριμάζουν τώρα λόγω της ολοκλήρωσης της νέας συμφωνίας ΟΛΠ-Cosco και του πράσινου που άναψε το Μαξίμου στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του Θριάσιου. Προ έτους μάλιστα κατατέθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο και ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία παρέχονται διευκολύνσεις στις ξένες επιχειρήσεις που εισάγουν εμπορεύματα στην Ελλάδα με στόχο την επανεξαγωγή τους σε άλλες χώρες- μέλη της Ε.Ε. και τρίτες χώρες.
Η τροπολογία είναι θα έλεγε κανείς είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των Κινέζων. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι όμως καθοριστικές για να διαπιστωθεί αν θα καρποφορήσουν τα σχέδια αυτά αφού αφενός θα πρέπει να λυθούν προβλήματα σχετικά με τη σύμβαση πώλησης του ΟΛΠ αλλά και να προχωρήσει το σχέδιο για το Θριάσιο. Πάνω από όλα όμως πρέπει να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας διότι χωρίς “Made in the EU”… rien ne va plus.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου