Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Βίαια επεισόδια στη Βαλτιμόρη Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ θέτει την Εθνοφρουρά σε συναγερμό

Σε κατάσταση συναγερμού τίθεται η Εθνοφρουρά στην πολιτεία Μέριλαντ των  Ηνωμένων Πολιτειών έπειτα από τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη Βαλτιμόρη.

«Οι λεηλασίες και οι πράξεις βίας δεν θα γίνουν ανεκτές. Σε αντίδραση (στις ταραχές), έθεσα την Εθνοφρουρά σε κατάσταση συναγερμού, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί άμεσα εάν είναι ανάγκη», δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν.
Σε νέα επεισόδια τραυματίστηκαν τουλάχιστον επτά αστυνομικοί, ο ένας εκ των οποίων δεν έχει ακόμη ανακτήσει τις αισθήσεις του. Διαδηλωτές έκαψαν αυτοκίνητα της αστυνομίας και λεηλάτησαν ένα σουπερμάρκετ, στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης, μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο και το λιμάνι της πόλης.
Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά το θάνατο Αφροαμερικανού, ο οποίος είχε τραυματιστεί βαριά στη σπονδυλική στήλη κατά τη σύλληψή του στη Βαλτιμόρη την περασμένη εβδομάδα.
Η υπόθεση αυτή ήρθε να προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο Αφρομερικανών που έχουν σκοτωθεί από λευκούς αστυνομικούς, οι οποίοι κατηγορούνται για ρατσισμό και κατάχρηση εξουσίας σε βάρος υπόπτων που συλλαμβάνουν.
Η νέα Αμερικανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την κατάσταση στη Βαλτιμόρη και τόνισε πως το υπουργείο της είναι έτοιμο να προσφέρει κάθε βοήθεια στις τοπικές αρχές, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Στην ίδια ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας αναφέρεται ότι ο Ομπάμα συνομίλησε και με την δήμαρχο της Βαλτιμόρης, Στέφανι Ρόλινγκς-Μπλέικ.
Η τοπική ομάδα μπέιζμπολ, η Οριόλες, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει κατόπιν διαβούλευσης με την αστυνομία έναν αγώνα που επρόκειτο να δοθεί το βράδυ της Δευτέρας (πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ώρα Ελλάδας) εξαιτίας των ταραχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου