Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Η «σιδηρά κυρία» από τη Λιθουανία που λιθοβολεί την Ελλάδα

Με πολύ σκληρά λόγια για την ελληνική κυβέρνηση, εκφράστηκε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάουτε, προσερχόμενη στην Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.


«Πως θα διαπραγματευθούμε με κάποιον που λέει ψέματα; Η σημερινή κυβέρνηση ξέρει ή δεν ξέρει; Ή μήπως τζογάρει;», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Λένε σήμερα, μετά λένε αύριο. Η ελληνική κυβέρνηση λέει πάντα “mañana”, αλλά για εμάς δεν είναι “mañana”. Έχουμε δει μόνο εικόνες, όχι έγγραφα. Δεν χρειαζόμαστε εικόνες. Είτε η ελληνική κυβέρνηση δεν ξέρει ή δεν θέλει να ξέρει, είτε πρόκειται για παιχνίδι πόκερ», ανέφερε.

Γεννημένη το 1956, η λιθουανή πολιτικός είναι κάτοχος διδακτορικού κοινωνικών επιστημών από το κρατικό Πανεπιστήμιο του Λένιγκραντ, ενώ έχει περάσει και από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον. 

Μέχρι το 2004, υπηρέτησε σε πληθώρα πολιτικών θέσεων, ενώ τον Μάιο του 2004 ανέλαβε τη θέση της ευρωπαίας επιτρόπου, αρμόδια για οικονομικό σχεδιασμό και τον προϋπολογισμό.

Το 2005 μάλιστα χρίστηκε «Επίτροπος της χρονιάς» σε σχετική δημοσκόπηση.  

Το 2009 εξελέγη πρόεδρος της χώρας, η πρώτη γυναίκα στη χώρα της που ανέλαβε το σχετικό αξίωμα.

Η «σιδηρά κυρία» της Λιθουανίας δεν είναι όμως «σιδηρά» μόνο κατ' όνομα. Μιλά τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, ρωσικά, πολωνικά και γαλλικά) ενώ διαθέτει και μαύρη ζώνη στο καράτε. Δεν παντρεύτηκε ποτέ στη ζωή της, ενώ δεν έχει παιδιά.

Η Γκριμπαουσκάιτε έχει εξαπολύσει κατά καιρούς επιθέσεις και στον ρώσο πρόεδρο Πούτιν, την πολιτική του οποίου συνέκρινε σε μια συνέντευξή της με τις «τρομοκρατικές» -όπως είπε- μεθόδους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου