Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη Σύνοδος, έσπασε το ρεκόρ της Νίκαιας

Το πρωτοφανές θρίλερ που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες από τις 17:00 ώρα Ελλάδας, της Κυριακής 12 Ιουλίου, με τον Αλέξη Τσίπρα να καλείται να δεχθεί τη συμφωνία που του προτείνουν οι θεσμοί έχοντας ως μοναδική εναλλακτική να οδηγηθεί η χώρα σε Grexit,αναμετρήθηκε με το ρεκόρ διάρκειας που κατείχε η Σύνοδος Κορυφής η οποία είχε συνέλθει το 2000 στη Νίκαια.


Η Σύνοδος Κορυφής (7 - 10 Δεκεμβρίου 2000), στη Νίκαια της Γαλλίας, είχε στην ατζέντα της τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διήρκεσε 18 ώρες.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. έπρεπε να καταλήξουν σε συμφωνία για σημαντικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προετοιμαστεί η Ένωση για την είσοδο νέων κρατών - μελών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ είχε πει ότι «η διάρκειας πέντε ημερών Σύνοδος Κορυφής της Νίκαιας θα μείνει στην Ιστορία για την πολυπλοκότητα και τη μεγάλη επιτυχία της».
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «μία πολύ δύσκολη και σύνθεση διαπραγμάτευση».

Ενώ, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον είχε πει «αυτή είναι μία μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι για τη διεύρυνση».
Η διαδικασία ήταν και τότε εξαντλητική όχι μόνο για τους ηγέτες της Ε.Ε.

Η εξάντληση - «το πρώτο θύμα του Eurosummit: Να τον ξυπνήσουμε όταν τελειώσει;» έγραφε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής δημοσιογράφος στο twitter για συνάδελφό του που πήρε έναν υπνάκο στο πάτωμα!- είχε «χτυπήσει» και τότε τους δημοσιογράφους, με τις φωτογραφίες της εποχής να τους δείχνουν στην Αίθουσα Τύπου να πέφτουν εξουθενωμένοι στα πληκτρολόγια των υπολογιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου