Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Απίστευτα ευρήματα από το "ξεσκόνισμα" της σούπερ λίστας με τους φοροφυγάδες

Λίστα Λαγκάρντ, λίστα Λιχτενστάιν, λίστα ακινήτων, λίστα μεγαλοκαταθετών... Χωρίς τέλος οι λίστες με τους Έλληνες να φιγουράρουν, χωρίς τέλος και η φοροδιαφυγή που έχει συντελεστεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.


Γι αυτό το λόγο αποφασίστηκε η συνένωση όλων των καταλόγων και ο ενδελεχής έλεγχός τους από ένα όργανο: Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου παίρνει όλες τις λίστες υπό την... σκέπη του και αρχίζει συνολικά την έρευνα αφού κρίθηκε ότι είναι προτιμότερο και πιο αποτελεσματικό να γίνουν διασταυρώσεις όλων των λιστών. Τα αποτελέσματα μάλιστα έχουν δείξει ότι δεν ήταν εσφαλμένος ο χειρισμός, αφού πρόσωπα που βρίσκονται στη μία λίστα εμφανίζονται και στην άλλη...
Τα στοιχεία διασταυρώνονται, οι λογαριασμοί ανοίγουν και συγκρίνονται με τις φορολογικές δηλώσεις και καταδεικνύουν ότι η απόκρυψη εισοδημάτων ζει και βασιλεύει. Αμέσως μετά την σύγκριση των αποτελεσμάτων, οι πορισματικές αναφορές αποστέλλονται στους Οικονομικούς εισαγγελείς για να ξεκινήσει η ποινική διαδικασία.
Εκεί πια, θα διατάσσεται η δέσμευση των καταθέσεων, έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ενώ όπου δεν υπάρχουν υπόλοιπα καταθέσεων θα δεσμεύονται τα ακίνητα, αφού όπως λένε έμπειροι ελεγκτές, όσοι βρίσκονται σε αυτές τις λίστες είτε έχουν καταθέσεις είτε ακίνητα. Ηδη έχουν γίνει δεσμεύσεις σε 21 υποθέσεις κι όπως αναφέρουν πληροφορίες, παίρνουν σειρά άλλοι 100 φάκελοι, που βρίσκονται στη κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων.
ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ. Από αυτούς τους ελέγχους, η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα που αγγίζουν τα 700.000.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν μέχρι σήμερα στην διάθεσή τους οι αρχές από τους ελέγχους που έχουν γίνει πριν πάρει την σκυτάλη το ΚΕΦΟΜΕΠ, τα έσοδα έφτασαν τα 200.000.000 ευρώ από τα «πρόστιμα» των καταθετών που έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό από το 2000 έως το 2012.
Συνολικά, στο εξωτερικό έφυγαν 24.710 εμβάσματα, ύψους 9 δισ. ευρώ, και μέχρι ώρας έχουν ελεγχθεί περίπου 2.000
Από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής προκύπτουν τα εξής εντυπωσιακά:
1. Εχουν ήδη δεσμευθεί λογαριασμοί με καταθέσεις από 100 εκατομμύρια έως 1 δισ. Ευρώ.
2. Μεγαλοκαταθέτες φαίνονται 840 φυσικά πρόσωπα, με γιατρούς και φαρμακοποιούς να κατέχουν τεράστια χρηματικά ποσά. Δεν λείπουν οι αγρότες, μεσίτες, αρχιτέκτονες, αλλά και νοικοκυρές...
3. Στη λίστα υπάρχουν φυσικά πρόσωπα που εμφάνιζαν στη φορολογική τους δήλωση εισοδήματα από 10.000 έως 50.000 ευρώ και εντοπίστηκαν με καταθέσεις εκατομμυρίων.
Παράλληλα, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να επανελεγχθούν παλαιότερες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, οι οποίες είχαν τεθεί στο αρχείο ως περαιωμένες.
ΛΟΝΔΙΝΟ. Η προτίμηση των Ελλήνων επενδυτών στο Λονδίνο εκδηλώθηκε μεσούσης της οικονομικής κρίσης και μάλιστα στις πιο ακριβές συνοικίες της όμορφης βρετανικής πρωτεύουσας. Γιατί πάνω από όλα ο Έλληνας-αν και φοροφυγάς- έχει γούστο. Τουλάχιστον 400 Έλληνες επιχειρηματίες, τραπεζίτες, αθλητές, δικηγόροι και άλλοι, φέρονται ως κάτοχοι ακριβών διαμερισμάτων στο Λονδίνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλαν στην ελληνική κυβέρνηση οι βρετανικές οικονομικές υπηρεσίες. Το Λονδίνο ήταν πάντα, σύμφωνα με τους μεσίτες, ένας πόλος έλξης ξένων επενδυτών με ενδιαφέρον στα ακίνητα.
Η συνοικία του Σάουθ Κένσιγκτον -μια από τις ακριβότερες- είναι η πρώτη επιλογή της διεθνούς επενδυτικής ελίτ. Και εκεί, στράφηκε το ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον, ωστόσο αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι εάν τα ακίνητα αγοράστηκαν με φορολογημένο χρήμα. Τα χρόνια της κρίσης, οι μεσίτες εκτιμούν ότι «έφυγε» για το Λονδίνο περίπου 1,5 δισ. ευρώ!
Αυτό που καλείται τώρα να κάνει το ΚΕΦΟΜΕΠ είναι να διασταυρώσει τα εισοδήματα των κατόχων με τις αξίες των ακινήτων. Επίσης, αν οι φορολογούμενοι δήλωσαν στο έντυπο Ε1 την ακίνητη περιουσία τους στο εξωτερικό. Η εντολή που δόθηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς δεν αφορά τόσο τους πολίτες που αγόρασαν μικρά διαμερίσματα για την εξυπηρέτηση των αναγκών φοιτητών αλλά για αγορές που ξεπέρασαν πολλές φορές και το 1 εκατομμύριο λίρες. Ωστόσο ο εντοπισμός των «υπόπτων» είναι δυσχερής αφού πολλές αγορές έγιναν κάτω από απόλυτη εχεμύθεια ενώ πολλές φορές τα φυσικά πρόσωπα κρύβονται πίσω από εταιρείες.

Οι «Cash Greeks» των ακινήτων
Τα στοιχεία πάντως λένε ότι από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν αγοραστεί σπίτια αξίας από 300 χιλιάδες ευρώ και πάνω, αλλά και πολυτελείς βίλες από 3 έως και 20 εκατ. ευρώ. Μάλιστα οι ξένοι μεσίτες αναφέρουν ότι το μεγάλο κράχ έγινε την διετία 2010-2012 και πως το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλο που οι κτηματομεσίτες τους χαρακτήριζαν ως «cash Greeks» δηλαδή οι Έλληνες με τα μετρητά στην τσέπη.
Το 2010, μετά τις εκλογές οι Ελληνες φέρεται να επένδυσαν περί τα 295 εκατ. ευρώ στη λονδρέζικη κτηματαγορά. Το 2011 οι αγορές ακινήτων άγγιξαν τα 250 εκατ. ευρώ και το 2012 εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 300 εκατ. Ευρώ.
Τέλος, για φοροδιαφυγή ελέγχονται και περίπου 100 Έλληνες με πανάκριβα σκάφη ελλιμενισμένα στην Ολλανδία που δεν εμφανίστηκαν στις φορολογικές δηλώσεις, όπως προκύπτει από τις διασταυρώσεις στοιχείων από τη σχετική λίστα που έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου