Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Να πληρώσει η Βρετανία το ΔΝΤ και η Ελλάδα να σταματήσει να ζητά τα Γλυπτά

Η Βρετανία θα πρέπει να βοηθήσει τους Έλληνες να πληρώσουν το ΔΝΤ, αλλά ως αντάλλαγμα, η Ελλάδα να σταματήσει να διεκδικεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τονίζει η ιστοσελίδα «Politico». 


Προτείνει αυτή τη λύση για να βοηθήσει να εξομαλυνθούν οι διαφορές τόσο ανάμεσα στην Ελλαδα και το ΔΝΤ, όσο και ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία (για το θέμα των Γλυπτών).

Ο αρθρογράφος του Politico, Jonathan Foreman αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα χρωστάει 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ μόνο σε τόκους, τα οποία έπρεπε να έχει ήδη πληρώσει στα τέλη Ιουνίου.
Η πρόταση του αρθρογράφου είναι η Μεγάλη Βρετανία να αποπληρώσει το συγκεκριμένο ποσό ως ένδειξη καλής θέλησης, ζητώντας ένα και μοναδικό αντάλλαγμα από την Ελλάδα: Να σταματήσει να διεκδικεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει πως αν και η Βρετανία δεν αποτελεί έναν από τους θυμωμένους με την Ελλάδα δανειστές της ευρωζώνης, υπάρχει βαθιά ιστορική διασύνδεση ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Αυτό το «δώρο», όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Foreman, θα ήταν δείγμα συμπόνοιας των Βρετανών προς τον ελληνικό λαό.
Βέβαια, όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Foreman, η κυβέρνηση της Βρετανίας ποτέ δεν θα άφηνε να εννοηθεί πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δικαίωμα ως προς τα Γλύπτά του Παρθενώνα. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει πως και οι δύο χώρες έχουν πολλά να εκτιμήσουν η μία για την άλλη, και πως η Βρετανία έχει βοηθήσει την Ελλάδα στο παρελθόν.

Αυτή η αμφίδρομη χειρονομία καλής θέλησης θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

Αν η Βρετανία εξοφλούσε ακόμη και αυτό το μικρό μέρος του χρέους της Ελλάδας, θα έδινε μια ανάσα στον «πληγωμένο ελληνικό πληθυσμό» και θα αποδείκνυε ότι νοιάζεται γι αυτόν.

Η Ελλάδα, απ' την άλλη θα έβλεπε ότι η Ρωσία του Πούτιν δεν είναι ο μόνος σύμμαχός της.

Οπως έχει τονίσει η δυναμική ηγέτιδα των Εργατικών, Liz Kendall, δεν είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου να γίνει η Ελλάδα ρωσικό φυλάκιο στη Μεσόγειο.
Δίνοντας 1,000,000,000 λίρες το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αποδείξει ότι είναι ένας «καλός Ευρωπαίος», ανεξάρτητα αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείνει στην ΕΕ ή όχι.

Όσο για τους Έλληνες, θα έστελναν ένα μήνυμα προς την υπόλοιπη Ευρώπη, ότι δεν είναι απλώς ψυχαναγκαστικοί οφειλέτες ή καταναλωτές του πλούτου που δημιουργούν οι σκληρά εργαζόμενοι των άλλων χωρών.

Εκτός από το να παρουσιάζεται ως ένας κακομαθημένος έφηβος σε γερμανικά editorials, με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα μπορούσε να αποδείξει ότι είναι μια κοινωνία που έχει διατηρήσει τη φινέτσα της, τη γενναιοδωρία και την κομψότητά της, παρά τις δύσκολες συνθήκες, προσθέτει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου