Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Αλβανία, Σερβία, Βοσνία "μπαίνουν" στην ΕΕ και εμείς με ...κίτρινη κάρτα

Η είδηση πέρασε στα ψιλά. Λογικό όταν όλος ο πλανήτης ασχολείται με την Ελλάδα. Κι όμως, δεν είναι καθόλου αμελητέα. Η Ανγκελα Μέρκελ πραγματοποιεί περιοδεία σε Αλβανία, Σερβία, Αλβανία στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Και όλα αυτά λίγες ώρες μετά το δραματικό τελεσίγραφο των ηγετών της ευρωζώνης προς την κυβέρνηση πως αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για ένα νέο Μνημόνιο έως την Κυριακή τότε η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά εξόδου από την Ε.Ε.
Σκεφθείτε ένα νέο σκηνικό στα Βαλκάνια. Βουλγαρία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία μετέχουν στη ζώνη του ευρώ, η Κροατία έχει ενταχθεί στην Ε.Ε., Αλβανία, Βοσνία, Σερβία βρίσκονται σε προενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ τα Σκόπια έχουν μπλοκαριστεί λόγω της μακροχρόνιας διαμάχης με τη χώρα μας.

Η Ελλάδα από ηγέτιδα χώρα των Βαλκανίων και η μόνη με καθαρό ευρωπαϊκό προσανατολισμό βρίσκεται ένα βήμα από το να αποτελεί το φτωχό συγγενή, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Τα πράγματα ποτέ δεν είναι απλά. Πέρα από το δίλημμα «Μνημόνιο ή δραχμή», η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη και τη θέση ισχύος της χώρας απέναντι στους γείτονές της στις επόμενες δεκαετίες. Μια Ελλάδα αδύναμη οικονομικά θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους εφόσον βρεθεί και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και όλα τα παραπάνω χωρίς να βάλουμε στο τραπέζι τον παράγοντα… Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου