Δικαιωμένες για τον αγώνα τους προκειμένου να υιοθετηθεί μια διατροφή μακριά από το κρέας δηλώνουν οργανώσεις χορτοφάγων, μετά τη δημοσιοποίηση μελέτης που συνδέει την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου με την κατανάλωση αλλαντικών και κόκκινου κρέατος.
«Πόσες διατροφικές κρίσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μέχρι να αντιληφθούν οι άνθρωποι ότι οι ζωικές πρωτεΐνες δεν είναι καλές για εμάς;» διερωτήθηκε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρόεδρος της Κοινωνίας των «Αυστηρά Χορτοφάγων», Τζασμίν ντε Μπου.
«Σαλμονέλα τη δεκαετία του '80, τρελές αγελάδες τη δεκαετία του '90, αφθώδης πυρετός στις αρχές της χιλιετίας, κρέας αλόγου πριν από δύο χρόνια, και τώρα, αυτό: δεν βοηθάει να περνάμε από το ένα κρέας στο άλλο. Είναι πιο υγιεινό και καλύτερο για το περιβάλλον και για τα ζώα να είμαστε χορτοφάγοι», πρόσθεσε η πρόεδρος της οργάνωσης, που ιδρύθηκε το 1944 με έδρα τη Βρετανία.
Η ίδια προτείνει την αποφυγή κατανάλωσης όλων των ζωικών προϊόντων, ακόμη και του τυριού ή το γάλακτος.
Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χορτοφάγων, η οποία δέχεται την κατανάλωση προϊόντων γάλακτος, ο Ρενάτο Πίτσιερ δήλωσε «ικανοποιημένος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποδέχτηκε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και ορισμένων καρκίνων».
Για την Μπριζίτ Γκοτιέρ, την εκπρόσωπο της οργάνωσης L214 (η οποία κηρύσσει την πλήρη αποφυγή των προϊόντων που προέρχονται από ζώα στο όνομα του σεβασμού απέναντι στα έμβια όντα) η έρευνα του ΠΟΥ είναι ένα επιχείρημα υπέρ μιας διατροφής που αποκλείει την κρεοφαγία.
Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περιέλαβε τη Δευτέρα ορισμένα επεξεργασμένα κρέατα -κυρίως αλλαντικά- στην κατηγορία των προϊόντων που θεωρούνται «καρκινογόνα για τον άνθρωπο», ενώ το κόκκινο κρέας και το χοιρινό θεωρούνται «πιθανόν καρκινογόνα».
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου, κυρίως με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη και του παγκρέατος.