Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Η πολλαπλή προσφορά των εσπεριδοειδών


Το ξύσµα των εσπεριδοειδών αποτελεί ίσως το πιο προσιτό ενισχυτικό γεύσης κι όχι μόνο...!


 Λίγα λόγια...
Μετά τα µήλα και τις µπανάνες, τα εσπεριδοειδή είναι η τρίτη πιο διαδεδοµένη κατηγορία φρούτων στον πλανήτη. Με προέλευση από την Ασία, τα εσπεριδοειδή ήταν γνωστά στους αρχαίους Ελληνες και στους Ρωµαίους, ωστόσο η τεράστια εξάπλωσή τους στην Ευρώπη αποδίδεται στους Αραβες. Οταν αυτοί εξαπλώθηκαν από τη Μέση Ανατολή στη Βόρεια Αφρική και στην Ιβηρική, αντικατέστησαν την καλλιέργεια αµπελιών (που δεν τους ήταν χρήσιµα αφού το Ισλάµ απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ) µε εσπεριδοειδή. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται ευρέως λεµόνια, πορτοκάλια, µανταρίνια και σε µικρότερη κλίµακα νεράντζια, γκρέιπφρουτ και κουµ κουάτ. Ολα περιέχουν βιταµίνη C και είναι περισσότερο ή λιγότερο όξινα (γεγονός στο οποίο αποδίδεται η γενικευµένη ονοµασία των δένδρων των εσπεριδοειδών ως «ξινά»). Ανεξαρτήτως φρούτου, η εντονότερη γεύση βρίσκεται στον φλοιό, όπου εντοπίζονται τα αιθέρια έλαια. Για τον λόγο αυτόν το ξύσµα των εσπεριδοειδών αποτελεί ίσως το πιο προσιτό ενισχυτικό γεύσης (Προσοχή: τα φρούτα πρέπει να ακέρωτα!).

Λεµόνια:
Το πλέον όξινο από τα εσπεριδοειδή είναι και το πιο ευέλικτο. Ταιριάζει µε κρέας ή ψάρι, µε σαλάτες, αλκοόλ. Το ξύσµα του χρησιµοποιείται για να δώσει άρωµα κυρίως σε γλυκά µε βάση την κρέµα και σε ποτά. Ο χυµός του «ψήνει» τις πρωτεΐνες πάνω στις οποίες πέφτει, πράγµα που το καθιστά ιδανικό για πάσης φύσεως µαρινάδες. Χρησιµοποιείται επίσης για να αποφεύγεται ο αποχρωµατισµός των κοµµένων φρούτων και λαχανικών.

16 ευεργετικές ιδιότητες του λεμονιού:

1. Τα λεμόνια, μπορεί να είναι όξινα αλλά δημιουργούν αλκαλικές βάσεις στα υγρά του σώματος και βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH.

2. Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σε φλαβονοειδή, που λειτουργούν ενάντια σε μολύνσεις από ιούς όπως η γρίπη και το κρύωμα.

3. Το συκώτι λατρεύει το λεμόνι: είναι εκπληκτικό τονωτικό για το συγκεκριμένο όργανο, διαλύει το ουρικό οξύ και άλλα δηλητήρια και υγροποιεί τη χολή. Ο φρέσκος χυμός λεμόνι που προστίθεται σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό είναι τρομερό πρωινό αντιοξειδωτικό για το στομάχι.

4. Καθαρίζει το έντερο: Το λεμόνι αυξάνει την περίσταλση του εντέρου, βοηθώντας την κίνησή του, άρα βοηθώντας στην κανονική του λειτουργία. Ρίξτε το χυμό ενός λεμονιού σε ζεστό νερό και πιείτε το νωρίς το πρωί, αν έχετε σχετικό πρόβλημα.

5. Το σκορβούτο γιατρεύεται με τη χορήγηση μερικών γραμμαρίων χυμού από λεμόνι στον ασθενή, διαλυμένου σε νερό, κάθε δύο ή τέσσερις ώρες. Ακόμα και σήμερα, το Βρετανικό Ναυτικό απαιτεί να υπάρχουν στα πλοία του αρκετά λεμόνια ώστε κάθε ναύτης να μπορεί να καταναλώνει λίγο χυμό λεμονιού ημερησίως. Στο παρελθόν, τα λεμόνια αντικαθίσταντο με limes, εξ ου και το προσωνύμιο των Άγγλων ως «limeys».

6. Το κιτρικό οξύ του χυμού λεμόνι βοηθά στη διάλυση του χολόλιθου, των εναποθέσεων ασβεστίου και της πέτρας στα νεφρά.

7. Η βιταμίνη C στα λεμόνια βοηθά στην ουδετεροποίηση των ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για το γήρας και για τις περισσότερες ασθένειες.

8. Η φλούδα του λεμονιού περιέχει το σημαντικότατο συστατικό tangeretin, που έχει αποδειχτεί τρομερά αποδοτικό για δυσλειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η νόσος Parkinson.

9. Στην Ινδία, η Ayurveda αξιολογεί το λεμόνι τόσο ως φρούτο, όσο και για τις ιδιότητές του. Είναι ξινό, ζεστό, βοηθά στη γαστρική φωτιά, είναι καλό για την ενίσχυση της όρασης, πικάντικο και στυπτικό.

10. Διαλύει τους εντερικούς σκώληκες.

11. Όταν δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο και δυσκολία στην αναπνοή (όπως στην ορειβασία) τα λεμόνια μπορούν να βοηθήσουν ιδιαιτέρως. Ο πρώτος άνδρας που έφτασε ποτέ στην κορυφή του Έβερεστ, ο Edmund Hillary, σημείωνε πάντα ότι η επιτυχία του οφειλόταν και στα λεμόνια.

12. Τα λεμόνια έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Σύμφωνα, με έρευνες, ο χυμός λεμονιού μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια της μαλάριας, της χολέρας, του τύφου, της διφθερίτιδας και άλλων ασθενειών.

13. Τα αγγεία του αίματος ενισχύονται από τη βιταμίνη P (βιοφλαβονοειδή), οπότε γίνεται σαφώς πιο δύσκολη μια οποιαδήποτε εσωτερική αιμορραγία. Επίσης, βοηθά πολύ ενάντια στην αρτηριακή πίεση.

14. Τα συμπτώματα των διαταραχών στην όραση, όπως της διαβητικής ρετινοπάθειας, φαίνεται πως βοηθούνται σημαντικά από το στοιχείο ρουτίνη, που βρίσκεται στα λεμόνια.

15. Τα λεμόνια περιέχουν 22 αντικαρκινικές χημικές ενώσεις, μεταξύ αυτών και η λεμονίνη. Πρόκειται για έλαιο, που καταπολεμά ή και σταματά τη μεγέθυνση των καρκινικών όγκων στα ζώα και το φλαβονειδές γλυκοσίδη, που σταματά τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.

16. Σύμφωνα με τη θεωρία του Reams Biological Ionization (RBTI), το λεμόνι είναι το μόνο τρόφιμο στον κόσμο που είναι ανιονικό (ιόν με αρνητική φόρτιση). Όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα είναι κατιονικά. Αυτό το κάνει ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ανιόντα και κατιόντα, είναι που τελικά δίνει όλη την κυτταρική ενέργεια.
social

Πορτοκάλια:
Το πιο διαδεδομένο από τα εσπεριδοειδή µε περισσότερες από 160 ποικιλίες. Στη χώρα µας καλλιεργείται κυρίως στα νότια καθώς οι πορτοκαλιές δεν αντέχουν στο κρύο, µε τις ποικιλίες Βαλέντσια και Μέρλιν να κατέχουν τη µερίδα του λέοντος, ενώ φηµίζονται οι ποικιλίες της Χίου και της Αρτας. Τρώγεται ως έχει, δίνει υπέροχο χυµό, συµµετέχει στις σαλάτες και στα φαγητά. Προσοχή: το λευκό εσωτερικό του φλοιού έχει πικρή γεύση όταν µαγειρευτεί.

Ευεργετικές Ιδιότητες

Μελέτη σε γυναίκες έδειξε ότι οι φλαβανόνες τους έχουν αντιφλεγμονώδη δράση Η κατανάλωση πορτοκαλιών και γκρέιπφρουτ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες, αναφέρουν ειδικοί της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόριτς. Οι ερευνητές είδαν ότι τόσο η κατανάλωση των εσπεριδοειδών όσο και των χυμών τους προστατεύει τον εγκέφαλο, πιθανώς λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε έναν συγκεκριμένο τύπο αντιοξειδωτικών ουσιών...

Ισχύς και για τους άνδρες Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Stroke» είναι η πρώτη που διερευνά την επίδραση αποκλειστικώς των εσπεριδοειδών στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Στο πλαίσιό της περιελήφθησαν χιλιάδες γυναίκες που συμμετείχαν στη μεγάλη αμερικανική μελέτη «Nurses’ Health Study», ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα ισχύουν και για τους άνδρες. Οι ερευνητές μελέτησαν την προστατευτική επίδραση που έχουν για τον εγκέφαλο τα φλαβονοειδή, μια κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχεται σε φρούτα, λαχανικά, στη μαύρη σοκολάτα και στο κόκκινο κρασί. Χρησιμοποίησαν στοιχεία που κάλυπταν διάστημα 14 ετών και αφορούσαν 69.622 γυναίκες οι οποίες παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους. Μεταξύ άλλων οι εθελόντριες έδιναν κάθε τέσσερα χρόνια λεπτομέρειες σχετικά με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που έκαναν. Εξετάστηκε συγκεκριμένα η σχέση που είχαν οι έξι κύριες υποκατηγορίες φλαβονοειδών – φλαβανόνες, ανθοκυανίνες, φλαβαν-3-όλες, πολυμερή των φλαβονοειδών, φλαβονόλες, φλαβόνες – με τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού, αιμορραγικού εγκεφαλικού καθώς και με τον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μείωση του κινδύνου ισχαιμικού επεισοδίου Δεν προέκυψε θετική σύνδεση μεταξύ της συνολικής κατανάλωσης φλαβονοειδών και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Όπως όμως φάνηκε, οι γυναίκες που λάμβαναν μεγάλες ποσότητες από φλαβανόνες μέσω της κατανάλωσης εσπεριδοειδών αντιμετώπιζαν μικρότερο κατά 19% κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (οφείλεται σε απόφραξη λόγω θρόμβωσης κάποιου αγγείου που τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο) σε σύγκριση με εκείνες που λάμβαναν μικρότερες ποσότητες των αντιοξειδωτικών. Το υψηλότερο επίπεδο πρόσληψης φλαβανονών κυμαινόταν στα 45 mg ημερησίως και το μικρότερο στα 20 mg ημερησίως. Σημειώνεται ότι ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι του εμπορίου παρέχει 20-50 mg των συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών ανάλογα με την επεξεργασία που έχει γίνει στο προϊόν και τις συνθήκες αποθήκευσής του. Στο πλαίσιο της μελέτης οι φλαβανόνες που λάμβαναν οι γυναίκες προέρχονταν κυρίως από την κατανάλωση πορτοκαλιών αλλά και χυμού πορτοκάλι (82%) καθώς και από την κατανάλωση γκρέιπφρουτ και χυμού γκρέιπφρουτ (14%). Ωστόσο οι ερευνητές συνιστούν στον πληθυσμό να προτιμά την κατανάλωση φρούτων και όχι έτοιμων χυμών οι οποίοι περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Οπως σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης Εντίν Κάσιντι, καθηγήτρια Διαιτολογίας και Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας «μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ιδιαιτέρως η πρόσληψη βιταμίνης C συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Τα φλαβονοειδή φαίνεται ότι παίζουν τον ρόλο τους σε αυτήν την προστασία ενάντια στα εγκεφαλικά μέσω διαφορετικών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένων της βελτίωσης της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων και της αντιφλεγμονώδους επίδρασής τους». Υπογραμμίζεται ότι προηγούμενη μελέτη είχε δείξει πως η κατανάλωση εσπεριδοειδών και χυμού εσπεριδοειδών, όχι όμως και άλλων φρούτων, προσέφερε προστασία ενάντια στον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και εγκεφαλικής αιμορραγίας.

Από άλλη μελέτη είχε προκύψει ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα και της πρόληψης των εγκεφαλικών. Από τα συγκεκριμένα στοιχεία είχε πάντως φανεί σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης λευκών φρούτων όπως τα μήλα και τα αχλάδια και της μείωσης του κινδύνου εγκεφαλικού.
Μια τρίτη μελέτη που διεξήχθη σε γυναίκες στη Σουηδία έδειξε ότι όσες εξ αυτών λάμβαναν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών – η πρόσληψη γινόταν κατά 50% μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών – εμφάνιζαν λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια σε σύγκριση με εκείνες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών στον οργανισμό τους.

Μανταρίνια:
Αγαπηµένο φρούτο των παιδιών (κυρίως οι κληµεντίνες που δεν περιέχουν κουκούτσια), τα µανταρίνια τρώγονται ως έχουν, χρησιµοποιούνται σε χυµούς και γλυκά, ενώ δίνουν υπέροχες µαρµελάδες και λικέρ. Τα μανταρίνια είναι πλούσια σε βιταμίνες A, B και C, σε καροτενοειδή και κάλιο (βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης). Είναι πολύ υγιεινά φρούτα: περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα της αντιοξειδωτικής ουσίας ζεαξανθίνης και, σύμφωνα με δύο ιαπωνικές μελέτες, η συχνή κατανάλωσή τους μειώνει τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από καρκίνο του ήπατος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη.

Να και κάτι που δεν ήξερες...

Το μανταρίνι είναι ένα μικρό θαύμα και θεωρείται αυτό μόνο ότι έχει την σπουδαία ικανότητα να αποσύρει από τον οργανισμό μας τα πιο επικίνδυνα βαρέα μέταλλα τα οποία είναι:
ο μόλυβδος-Pb
ο υδράργυρος-hg
ο χαλκός-Cu
το κάδμιο-Cd
το χρώμιο-Cr και
το αρσενικό-As (ένα από τα τοξικότερα στοιχεία που μπορούν να βρεθούν)

Τα βαρέα μέταλλα είναι τοξικά σε χαμηλές συγκεντρώσεις και θεωρούνται δε διατροφικός κίνδυνος διότι η επιβάρυνση της τροφικής αλυσίδας με βαρέα μέταλλα που οφείλεται -κατά κύριο λόγο – στη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις…είναι δε επικίνδυνα επειδή έχουν την ιδιότητα να βιοσυσσωρεύονται δηλαδή έχουν την ιδιότητα με την πάροδο του χρόνου να αυξάνεται η συγκέντρωσή τους στους έμβιους οργανισμούς συγκρινόμενη πάντα με τη συγκέντρωσή τους στο περιβάλλον και συσσωρεύονται – μάλιστα επιλεκτικά σε διάφορους ιστούς όπως στο συκώτι και στους νεφρούς – εμφανίζοντας υψηλές συγκεντρώσεις κάθε φορά που λαμβάνονται ενώ αποθηκεύονται γρηγορότερα από ότι διασπώνται – μεταβολίζονται – ή εκκρίνονται… η δε δράση μέσω οξειδωτικών βλαβών στο DNA που προκαλούνται από την παραγωγή ελευθέρων ριζών είναι πρωτευούσης σημασίας…οπότε καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε με κάθε τρόπο τον οργανισμό μας από αυτά….

Γκρέιπφρουτ:
Στα ελληνικά ονοµάζεται «βοτρυόκαρπος» και προσοµοιάζει µε τη φράπα από την οποία ξεχωρίζει χάρη στη λεπτότερη φλούδα και το µικρότερο µέγεθος των καρπών. Το γκρέιπφρουτ χρησιµοποιείται κυρίως για χυµό, αν και η γλυκύτερη ροζ ποικιλία καταναλώνεται ευχάριστα ως έχει. Με τη φλούδα της φράπας φτιάχνεται γλυκό του κουταλιού.

Ευεργετικές Ιδιοτητες:

Το γκρέιπφρουτ φημίζεται για θεραπευτικές ιδιότητές, όμως θέλει προσοχή όταν συνδυάζεται με τη λήψη φαρμάκων. Με φανατικούς φίλους ή εχθρούς, το δημοφιλές αυτό εσπεριδοειδές με την ξινόπικρη γεύση δεν περνάει επ' ουδενί απαρατήρητο. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C και πλείστες άλλες ευεργετικές ιδιότητες, το γκρέιπφρουτ φημίζεται για τη λιποδιαλυτική του δράση. Είτε καταναλώνεται σκέτο (η προσθήκη κανέλας μειώνει την πικρή γεύση του) είτε ως χυμός, το φρούτο αυτό προτιμάται κυρίως από όσους ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε θερμίδες. Αν και είναι ιδανικό για δίαιτες, ωστόσο πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή. Και αυτό γιατί επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει, τελευταία, ότι ο χυμός του μπορεί να επηρεάσει σημαντικά (ενδεχομένως και αρνητικά) τη δράση αρκετών φαρμάκων.

Το γκρέιπφρουτ βοηθάει πραγματικά στη μείωση του λίπους και της χοληστερίνης, κυρίως χάρη στην πηκτίνη, που συνδέεται με τη λιποδιάλυση. Ταυτόχρονα, έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, οι οποίες ηρεμούν το πεπτικό έλκος και συμβάλλουν στη θεραπευτική διαδικασία. Τέλος, είναι ευρύτερα γνωστό σε όσους ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, ότι το γκρέιπφρουτ επηρεάζει τον τρόπο απορρόφησης πολλών φαρμάκων από τον οργανισμό. Λόγω, λοιπόν, του ότι ο χυμός του μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό, άλλοι τον αποφεύγουν εντελώς και άλλοι συνδυάζουν επίτηδες τα φάρμακα με ένα ποτήρι από αυτόν.


Πηγές: http://users.sch.gr/babaroutsoup/diatrofi/trofes/trofimamain13.htm#ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/10614