Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Ακτινίδιο, ένας μικρός αλλά πολύτιμος θησαυρός

Νόστιμο, διαιτητικό, πολύτιμο για τη θωράκιση του οργανισμού, με χνουδωτό εξωτερικό φλοιό και ζουμερή εσωτερική σάρκα, το ακτινίδιο είναι ένα χειμωνιάτικο φρούτο με υψηλή διατροφική αξία. Το τριχωτό κέλυφός του είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που πιστεύεται ότι διαθέτουν αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές ιδιότητες.
 


«Η φλούδα του ακτινίδιου περιέχει τριπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών από τον καρπό του», τονίζει  η δρ. Μέριλιν Γκλένβιλ, τέως πρόεδρος του Φόρουμ Διατροφής & Υγείας της Βασιλικής Εταιρείας Ιατρικής της Βρετανίας. «Επιπλέον, έχει την ιδιότητα να καταπολεμά μικρόβια, όπως ο σταφυλόκοκκος και το e. coli, που είναι υπεύθυνα (και) για τις τροφικές δηλητηριάσεις». (Παρόλα αυτά προτείνεται για μεγαλύτερη ασφάλεια, η φλούδα του να πλένεται πολύ καλά πριν την κατανάλωση αν το ακτινίδιο δεν είναι βιολογικής καλλιέργειας.)

Ακόμη ο καρπός της ακτινιδιάς περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από όλα τα φρούτα και είναι πλούσιος σε κάλιο, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, φώσφορο και ιχνοστοιχεία. Η ποσότητα βιταμίνης C που περιέχει είναι τριπλάσια εκείνης του λεμονιού. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β και καροτενοειδή, καθώς και μεγάλες ποσότητες αλάτων Ca, Fe. Η ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο, ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων. Απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα. Διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

Πλούσιο σε λουτεΐνη, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που συντελεί στη βελτίωση της όρασης. Κατάλληλα για τα μικρο-γεύματα της ημέρας, λόγω της πηκτίνης που περιέχουν, τα ακτινίδια (Actinidia chinensis) δημιουργούν την αίσθηση του κορεσμού. Tα ακτινίδια ( ή αλλιώς κίουι, όπως είναι ευρέως γνωστά,) βοηθούν στην καλύτερη άμυνα του οργανισμού, στη θωράκιση του κυκλοφορικού συστήματός μας, στην πέψη και στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, κ.λπ.

Πρόσφατες, μάλιστα, επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι άτομα που καταναλώνουν δύο με τρία ακτινίδια ημερησίως έχουν βελτιωμένη ικανότητα διόρθωσης του DNA των κυττάρων μετά από πρόκληση κάποιας βλάβης

  Παρακάτω φαίνεται αναλυτικότερα η διατροφική του αξία ανά 100 g (γραμμάρια):

Θερμίδες: 64 kcal
Νερό: 83.07 g
Υδατάνθρακες: 14.66 g
  εκ των οποίων:
       Άμυλο: 2.67 g
       Φυτικές Ίνες: 3.00 g
       Σάκχαρα: 8.99 g ( από τα οποία το 50% προέρχονται από την φυσική φρουκτόζη)
--Βιταμίνες:
  Β1 (Θειαμίνη): 0.03 mg
  B2 (Ριβοφλαβίνη): 0.03 mg
  B3 (Νιασίνη): 0.34 mg
  B5 (Παντοθενικό Οξύ): 0.18 mg
  B6 (Πυριδοξίνη): 0.06 mg
  Βιταμίνη Α: 87 IU (διεθνείς μονάδες)
  Χολίνη: 7.80 mg
  Φυλλικό Οξύ: 25 μg
  Βιταμίνη C: 92.70 mg
  Βιταμίνη K: 40.30 μg
  Βιταμίνη Ε: 1.46 mg
--Μέταλλα:
  Κάλιο: 312.00 mg        
  Μαγνήσιο: 17.00 mg
  Μαγγάνιο: 0.10 mg
  Χαλκός: 0.13 mg
  Σίδηρος: 0.31 mg
  Φώσφορος: 34.00 mg
  Ασβέστιο: 34.00 mg
  Σελήνιο: 0.20 μg
  Νάτριο: 3.00 mg
  Ψευδάργυρος: 0.14 mg