Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Die Welt: Ο Τσίπρας χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης την προσφυγική κρίση

Μπορεί τα μέχρι τώρα αιτήματα του Αλέξη Τσίπρα για να χαλαρώσουν οι δανειστές τις απαιτήσεις τους για την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου να έχουν πέσει στο κενό, ωστόσο η προσφυγική κρίση αλλάζει τα δεδομένα.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η όξυνση της προσφυγικής κρίσης δίνει περιθώρια ευελιξίας και πολιτικής διαπραγμάτευσης στην ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «οι πρόσφυγες είναι το νέο μέσο πίεσης του Αλέξη Τσίπρα».
Όπως παρατηρεί ο Γερμανός σχολιαστής, «πριν από λίγες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση βρισκόταν ακόμη με την πλάτη στον τοίχο. Ωστόσο, ο άνεμος άλλαξε τώρα. Διότι η ΕΕ και ειδικά η Γερμανία χρειάζονται την Αθήνα στην προσφυγική κρίση». Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας του Βερολίνου αναφέρεται στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων.
Ωστόσο, όπως εκτιμά, «η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν φοβάται ιδιαίτερα για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων. Διαισθάνεται ότι η Γερμανία χρειάζεται τώρα τη συνεργασία προκειμένου να λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του Βερολίνου: η προσφυγική κρίση».
Handelsblatt: Ο λήθαργος των Βρυξελλών
Για «λήθαργο των Βρυξελλών» κάνει λόγο η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, εκτιμώντας ότι στο τέλος της μίνι Συνόδου Κορυφής «κυριάρχησαν οι εθνικοί εγωισμοί». Ο σχολιαστής της εφημερίδας χαρακτηρίζει πολύ θετικό το περιεχόμενο των αποφάσεων στις Βρυξέλλες, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα στα Βαλκάνια.
«Ήδη τώρα χώρες όπως η ΠΓΔΜ, η Σερβία, αλλά και τα κράτη της ΕΕ, Κροατία και Σλοβενία, είναι τρομερά επιβαρυμένες. Η φιλοδοξία των κυβερνήσεων έγκειται στο να προωθούν λαθραία το ταχύτερο δυνατό και όσο το δυνατόν περισσότερους πρόσφυγες προς την Αυστρία και εν τέλει στη Γερμανία. Αυτό όμως δεν συνιστά μόνο κακή πολιτική βούληση. Οι φτωχές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν είναι σε θέση από οικονομική σκοπιά να θέσουν το πρόβλημα υπό έλεγχο. Επιπλέον, παλιές έχθρες από την πρώην Γιουγκοσλαβία εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο. Αυτό φαίνεται και στους μεθοριακούς διαξιφισμούς ανάμεσα στην Κροατία και τη Σερβία», επισημαίνει ο σχολιαστής.
Πηγή: Deutsche Welle