Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Οι πρωταγωνιστές και ο πόλεμος της Συρίας σε 5 λεπτά

Με ένα βίντεο 5 λεπτών το διαδικτυακό περιοδικό Vox, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη Συρία.
Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια μάχης, ο πόλεμος της Συρίας έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 250.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 12 εκατομμυρίων.

Αν και ξεκίνησε ως εμφύλιος πόλεμος, έχει πλέον μεταλλαχθεί σε κάτι πολύ διαφορετικό. Είναι ένας πόλεμος που έχει διχάσει το μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής, ενώ έχουν εμπλακεί σε αυτόν τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Για να καταλάβουμε πώς η Συρία έφτασε μέχρι εδώ, ας ξεδιπλώσουμε τα γεγονότα από την αρχή.

Κάτι σημαντικό που θα παρατηρήσετε είναι πως ολοένα και περισσότερες εξωτερικές ομάδες εμπλέκονται στον πόλεμο, και όταν συμβαίνει αυτό, η αντίπαλη πλευρά ψάχνει για συμμάχους δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Έτσι, αυτό που έχουμε σε αυτό τον πόλεμο δεν είναι μόνο οι συριακές παρατάξεις, αλλά και οι περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις.

Θα δείτε επίσης ότι οι χώρες που εμπλέκονται δεν έχουν πάντα τους ίδιους στόχους, και μπορεί να καταλήγουν να "εργάζονται" ενάντια ακόμα και στους συμμάχους τους. Όταν τα κράτη του Κόλπου άρχισαν να χρηματοδοτούν τους αντάρτες της Συρίας για παράδειγμα, επιδίωκαν ως επί το πλείστον να ανατρέψουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου