Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Την εμπιστοσύνη των επενδυτών ζητούν οι ελληνικές τράπεζες

Όσοι έχουν επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες καλούνται να προσφέρουν νέα κεφάλαια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο των 20 μηνών, παρά το ότι διατηρούνται οι αμφιβολίες ότι η χώρα θα λάβει την πρώτη δόση του προγράμματος στήριξης.
Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank Ergasias ακολούθησαν το παράδειγμα των Τράπεζας Πειραιώς και Alpha Bank ανακοινώνοντας ότι «ανοίγουν βιβλία», καθώς οι ελληνικές τράπεζες στοχεύουν να συγκεντρώσουν το ποσό των 14,4 δισ. ευρώ, βάσει των stress tests της ΕΚΤ.

Το ΤΧΣ μπορεί να συμβάλει στην στήριξη του τραπεζικού συστήματος, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εάν πρώτα δεν υπάρξει επιβολή ζημιών σε μετόχους αλλά και ομολογιούχους των ελληνικών τραπεζών.

«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, πιθανώς το πλέον κρίσιμο πρόβλημα του ελληνικού κράτους αυτή τη στιγμή, έχει εισέλθει στην πιο κρίσιμη φάση της», υποστήριξαν τόσο ο Αιμίλιος Αυγουλέας – καθηγητής στο University of Edinburg- και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Levy, Δημήτρης Παπαδημητρίου σε ένα ειδικό report. Προσθέτουν ακόμη ότι «αντί να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ελπίδας, εν των μέσω της νέας προσπάθειας να αποκατασταθεί η ελληνική οικονομία».

Η όλη διαδικασία καταφθάνει σε μία περίοδο που πάνω από την Ελλάδα υπάρχει η αβεβαιότητα εάν η χώρα θα λάβει ή όχι την πρώτη δόση των δανείων. Ο ESM θα προσφέρει τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες στο ΤΧΣ, μόνο όταν η κυβέρνηση συμφωνήσει με τους πιστωτές σε μία σειρά σημαντικών θεμάτων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους για αναδιάρθρωση η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους, δηλαδή πριν τεθεί σε ισχύ η οδηγία που «επιτρέπει» τη συμμετοχή και καταθετών -με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ- στη διάσωση μίας τράπεζας.

Στα σχέδια των τραπεζών περιλαμβάνονται και ανταλλαγές ομολόγων, διαδικασία την οποία χαρακτηρίζει ως «εξαιρετικά πιεστική» ο οίκος Standard & Poor's.

Η ΕΤΕ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι στοχεύει στη συγκέντρωση 1,6 δισ. ευρώ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και 691 εκατ. ευρώ από τη διαδικασία Liability Management Exercise, στην οποία περιλαμβάνεται η μετατροπή των ομολόγων σε μετοχές.

Η Eurobank ανακοίνωσε ότι οι θεσμικοί (anchor) επενδυτές, μεταξύ των οποίων η Fairfax Financial Holdings και ο Wilbur Ross, δεσμεύθηκαν να τοποθετήσουν 353 εκατ. ευρώ. Επίσης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 80 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ της Eurobank.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ΑΜΕΚ 1,66 δισ. ευρώ, αλλά και θα προχωρήσει στην ανταλλαγή ομολόγων ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που προχώρησε στη διαδικασία της ΑΜΚ, με στόχο την άντληση 1,6 δισ. ευρώ μέσω πώλησης μετοχών και επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέσω ανταλλαγής ομολόγων.

Η Attica Bank, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ΑΜΚ με στόχο την άντληση 750 εκατ. ευρώ μετά από το stress test στο οποίο συμμετείχε και το οποίο πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι επενδυτές καλούνται να ανταλλάξουν τις μετοχές τους μέσω της διαδικασίας του reverse split. Βάσει αυτής της διαδικασίας, για παράδειγμα 100 παλιές προς μία νέα μετοχή, η νέα μετοχή θα έχει αξία 100 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που πλήρωσε ο επενδυτής για την παλιά.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν χάσει 84% της αξίας τους από τις αρχές του έτους, ενώ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν «δει» την κεφαλαιοποίησή τους να μειώνεται κατά 4,6 δισ. ευρώ σε εννέα μήνες. Οι τράπεζες έχουν πληγεί από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την υποτονική οικονομική δραστηριότητα, την υψηλού κόστους εξάρτησής τους από τον δανεισμό της ΕΚΤ και από την επιβολή των capital controls.



Οι ελληνικές τράπεζες είχαν «περάσει» τα πανευρωπαϊκά stress tests που έγιναν το 2014, μετά από αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ύψους οκτώ δισ. ευρώ και εφαρμογή προγραμμάτων αναδιάρθρωσης, τα οποία είχε εγκρίνει η Κομισιόν.

Όμως η βιωσιμότητά τους τέθηκε σε κίνδυνο όταν ο κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήρθε σε κόντρα με τους πιστωτές. Αυτή η κόντρα οδήγησε στην επιβολή capital controls, αφού προηγήθηκε μία μακράς διάρκειας τραπεζική αργία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνική κυβέρνησης είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές έως το Σάββατο, προκειμένου να εκταμιευθεί και το ποσό που προορίζεται για τις τράπεζες. Το Euro Working Group αναμένεται να συνεδριάσει την Κυριακή, ενώ Έλληνας αξιωματούχος υποστήριξε ότι η εκταμίευση θα γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας.

«Κατανοούμε ότι καμία τράπεζα δεν θα ολοκληρώσει τη διαδικασία της ΑΜΚ πριν από την επιτυχή συμφωνία με τους πιστωτές», τονίζεται σε έκθεση της Pantelakis Securities.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου