Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Goldman: Αύξηση 12,2 δισ.€ της λογιστικής αξίας των ελληνικών τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση

Οι ελληνικές τράπεζες περιέγραψαν τα κεφαλαιακά τους σχέδια την περασμένη εβδομάδα, μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests από την ΕΚΤ, σημειώνει σε ανάλυσή της με χθεσινή ημερομηνία η Goldman Sachs. 

Και οι 4 τράπζες σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε αμκ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας και της επόμενης εβδομάδας και η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ οι αυξήσεις κεφαλαίου αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα...

Οι ελληνικές τράπεζες στοχεύουν στην κάλυψη των δύο τρίτων των κεφαλαιακών τους αναγκών (ήτοι περίπου 9,7 δισ. ευρώ) από ιδιωτικά κεφάλαια, μειώνοντας τις ανάγκες για δημόσιους πόρους (σε 4,7 δισ. ευρώ).

 


Και οι τέσσερις τράπεζες στοχεύουν να καλύψουν το έλλειμμα που προκύπτει από το βασικό σενάριο (4,4 δισ. ευρώ) , χωρίς να βασίζονται σε κρατική βοήθεια (κι ως εκ τούτου αποφεύγοντας το resolution) , ενώ οι δύο εξ αυτών (Alpha και Eurobank) σχεδιάζουν να αντλήσουν το σύνολο του ποσού από ιδιώτες (αποφεύγοντας έτσι κρατική βοήθεια που θα επιφέρει περιορισμούς).

Η συνολική συμμετοχή των ιδιωτών (9,7 δισ. ευρώ) αναμένεται να αποτυπώσει μια αύξηση του κεφαλαίου από τις LME (3,5 δισ. ευρώ), με το υπόλοιπο ποσό να αντλείται από την αγορά. Τα SCIs αναμένεται να εκτελεστούν μέσω προσφορών book building που περιλαμβάνουν αυξήσεις κεφαλαίου 1,7 δισ. για την Alpha Bank, 1,6 δισ. για τις Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα και 1,3 δισ. ευρώ για την Eurobank. Το συνολικό κεφάλαιο που προβλέπεται να αντληθεί μέσω SCIs (6,2 δισ. ευρώ) βρίσκεται μεταξύ εκείνου των δύο προηγούμενων γύρων ανακεφαλαιοποιησης (3 δισ. ευρώ το 2013 και 8 δισ. ευρώ το 2014).

Δύο τράπεζες προβλέπουν ότι θα χρησιμοποιήσουν κεφάλαια του ΤΧΣ για να καλύψουν το υπόλοιπο έλλειμμα. Η Πειραιώς (2,7 δισ. ευρώ) και η Εθνική (2 δισ. ευρώ), αναφέρει η Goldman Sachs. Το ποσό της κρατικής βοήθειας μπορεί κάλλιστα να προσαρμοστεί σύμφωνα με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αλλά αναμένεται να παραμείνει κάτω από το κατώτερο άκρο της συμφωνηθείσας γραμμής ανακεφαλαιοποίησης (10-25 δισ. ευρώ). Η κρατική βοήθεια μπορεί να μειωθεί ως αποτέλεσμα περαιτέρω αναδιάρθρωσης (όχι πριν από το 2016).

Συγκεντρωτικά η απτή λογιστική αξία των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, συνεχίζει η GS, ήταν 20,5 δισ. ευρώ στα τέλη του γ' τριμήνου του 2015 και θα αυξανόταν κατά 12,2 δισ. ευρώ υπό τα τρέχοντα κεφαλαιακά πλάνα.

Αυτό συγκρίνεται με το σύνολο της τρέχουσας χρηματιστηριακή αξία ύψους 3,4 δισ. ευρώ και την έκδοση νέων μετοχών ύψους 11 δισ. ευρώ. Η GS εκτιμά ότι αυτό συνεπάγεται ότι οι μετοχές θα διαπραγματεύονται σε ένα εύρος 0,3-0,6 φορές τη λογιστική αξία, σύμφωνα με το μοντέλο που χρησιμοποιεί η Goldman.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου