Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Oι μισοί πάμπλουτοι Ρώσοι θέλουν να τα... πάρουν και να φύγουν

Έχουν περάσει 25 χρόνια από την πτώση της Σοβιετικής υπερδύναμης η οποία έδωσε το έναυσμα για μία εκ των μεγαλυτέρων μεταφορών πλούτου στην ιστορία. Τώρα, οι τραπεζίτες ετοιμάζονται για άλλη μία τέτοια μεταφορά αφού η πρώτη γενιά των Ρώσων καπιταλιστών θα αντικατασταθεί σύντομα από την επόμενη.
Εμπιστευτικές έρευνες δεκάδων εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων οι οποίες έγιναν όταν ξεκίνησαν οι διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία το 2014, αποδεικνύουν πως οι πλούσια κάστα της Ρωσίας δεν βρίσκει πολύ μεγάλη υποστήριξη από τη νομοθεσία της χώρας για να μεταβιβάσει τις περιουσίες της. Η μεγάλη πλειονότητα αναφέρουν πως βλέπουν το θέμα της διαδοχής σοβαρά για πρώτη φορά.



"Οι ηγέτες των μεγάλων εταιριών είναι λίγο σαν όμηροι", ανέφερε η Alena Ledeneva, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο University College London, η οποία έχει μελετήσει τον τρόπο λειτουργίας των δικτύων δύναμης στη Ρωσία για δύο δεκαετίες. "Μπορούν να δώσουν τα παιδιά τους ως "ομήρους" στη θέση τους, αλλά μόνο το σύστημα του Πούτιν θα αποφασίσει εάν θα τους συμπεριλάβει ή όχι".

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μία μεγάλη αύξηση των συναλλαγών των ρωσικών επιχειρήσεων στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την Phoenix Advisors, επενδυτική εταιρία που βασίζεται στη Μόσχα και βοηθά επιχειρηματίες να περάσουν τον μαίανδρο της διαδοχής.

Οι μισοί εκ των ερωτηθέντων σε μία έρευνα της PricewaterhouseCoopers LLP ανέφεραν πως θα πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Πάνω από τους μισούς σε έρευνα του Moscow Skolkovo School of Management Wealth Transformation Centre πιστεύουν πως "οι μεγάλες ρωσικές εταιρίες δεν θα γίνουν οικογενειακές δυναστείες".



Η έρευνα της PWC ρώτησε 2.484 στελέχη και διευθυντές σε 40 χώρες, συμπεριλαμβανόμενων 57 στη Ρωσία. Η έρευνα του Skolkovo είχε δείγμα 39 ηγέτες της ρωσικής βιομηχανίας. Το μαθησιακό κέντρο αυτό είναι μέρος ενός τόπου τεχνολογίας και εκπαίδευσης στο κέντρο της Μόσχας το οποίο υποστηρίζεται από τον πρωθυπουργό Dmitry Medvedev και δισεκατομμυριούχους όπως ο Viktor Vekselberg, Roman Abramovich, Alexander Abramov και Petr Aven.

Για τους πλούσιους Ρώσους πρόκειται για ένα οικονομικά επονείδιστο πρόβλημα. Οι 22 ρώσοι στο Βloomberg Billionaires Index των 400 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο ελέγχουν συνολικά περίπου 200 δισ. δολάρια, 115 εκ των οποίων είναι "Δεσμευμένα" από εταιρίες στις ρωσικές αγορές.

Ένας πρώην σύμμαχος του Mikhail Khodorkovsky, ο οποίος ήταν κάποτε ο πιο πλούσιος άνδρας στη Ρωσία, ονόματι Guryev, βοήθησε στην επέκταση της Phosagro OAO στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κατασκευαστή φωσφορικών λιπασμάτων, και το έκανε ενώ βρισκόταν και στην Άνω Βουλή για μία δεκαετία.

Ο Guryev ελέγχει μία περιουσία που εκτιμάται στα 4,5 δισ. δολάρια. Ο Khodorovsky, πρώην κύριος κάτοχος της Yukos Oil Co. κατηγορήθηκε και δικάστηκε για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και υπεξαίρεση πετρελαίου το 2005. Ο ίδιος συνεχίζει να αναφέρει πως είναι αθώος και πως οι κατηγορίες ήταν ως αντίποινα επειδή χρηματοδότησε πολιτικά κόμματα που αντιτάθηκαν στον Πούτιν. Ο ίδιος πέρασε 10 χρόνια στη φυλακή και τώρα ζει στην εξορία, στην Ελβετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου