Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ν. Παρασκευόπουλος: Μεταξύ ανώτατων δικαστών δεν βαραίνουν οι μικρές χρονικές διαφορές

Μεταξύ ανώτατων δικαστών με πολύχρονη ευδόκιμη θητεία δεν βαραίνουν οι μικρές χρονικές διαφορές που καθορίζουν τη σειρά της αρχαιότητας, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος το βράδυ της Τετάρτης, με αφορμή πρακτικό που εξέδωσε η Διοικητική Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου τονίζεται ότι το Σύνταγμα επιτάσσει την τήρηση της επετηρίδας κατά τις προαγωγές των προέδρων και αντιπρόεδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων.


Ο κ. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε ότι «αν το Σύνταγμα ήθελε ως κριτήριο επιλογής των προέδρων και αντιπροέδρων των ανώτατων δικαστηρίων την αρχαιότητα, θα εκφραζόταν υπέρ αυτής ρητά και δεν θα ανέθετε τη σχετική κρίση στο Υπουργικό Συμβούλιο».
Ακόμη, ο σημείωσε ότι «είναι φανερή η συνταγματική βούληση για συνδυασμό της σωρευμένης δικαστικής με την πολιτική εκτίμηση στο πλαίσιο μιας θεμελιακής, συμβολικής αλλά και ουσιαστικής αρχής, ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό».
«Τέλος τονίζεται ότι η εκτελεστική εξουσία σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας, η οποία όμως νοείται μέσα στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του Συντάγματος. Ακριβώς, άλλωστε επειδή η σειρά της επετηρίδας δεν συνιστά αξιοκρατική αλλά κατά βάση διοικητική κατάταξη, με κανένα τρόπο δεν επιτρέπεται το συμπέρασμα ότι οι μη επιλεγέντες κρίθηκαν λιγότερο αξιόλογοι ως δικαστές, ούτε δικαιολογούνται υπόνοιες περί ευνοιοκρατίας», κατέληξε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου