Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Παυλόπουλος: Εγώ είμαι εδώ! Και για το ασφαλιστικό και για το προσφυγικό

«Τήρησα τον ρόλο του Προέδρου κατά κεραία. Να θυμόσαστε κάτι: ο ρυθμιστικός ρόλος δεν έχει σταθερό περιεχόμενο, αλλάζει με την κρισιμότητα των καιρών. Στις κρίσιμες περιόδους το περιεχόμενο αλλάζει, δεν ισχύουν ρυθμιστικές αρμοδιότητες. Αν χρειαστεί η δική μου παρέμβαση, να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα».


Αυτό είπε σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ανήμερα την Πρωτοχρονιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Και συνέχισε λέγοντας: «Βασική μου προτεραιότητα να τονώσουμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η ΕΕ και η ΕΚΤ από τη στιγμή που εκπληρώνει η χώρα τις υποχρεώσεις της, και τις εκπληρώνει, πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και εκείνη, και οι εταίροι μας.  Όπως για το ζήτημα του χρέους, της επιμήκυνσης του χρέους αλλά και της απομείωσης των επιτοκίων. Πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά ομόλογα».
«Ίσως να αλλάξουν τα ισοδύναμα στο μέλλον αφού έχουν αλλάξει και τα οικονομικά δεδομένα. Οι εκλογές έδειξαν ότι ο λαός θέλει την Ελλάδα στην Ευρώπη. Ομόνοια των πολιτικών δυνάμεων δε σημαίνει και προτροπή για συγκυβέρνηση, συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα του έθνους. Δε μιλάω για νομοσχέδια αλλά αν κάτι που είναι σημαντικό εκεί που αφορά την πορεία του τόπου τότε να δούμε τι θα κάνουμε για να δείξουμε ότι είμαστε όλοι μαζί. Παράδειγμα οι 220 για τη συμφωνία, δεν ξέρετε τι απήχηση είχε αυτό στο εξωτερικό», είπε επίσης ο κ. Παυλόπουλος.  
Και συνέχισε: «Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν είναι αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι ζήτημα του πρωθυπουργού. Η σύσκεψη προϋποθέτει τη δεδηλωμένη βούληση των αρχηγών ότι θέλουν τη σύσκεψη και έχουν συμφωνήσει στην ατζέντα. Ο ρόλος μου είναι επιδιαιτητικός».
Οταν ρωτήθηκε αν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για το ασφαλιστικό όπως και για το προσφυγικό, απάντησε: «Αν το θελήσουν... εγώ είμαι εδώ. Είμαι αισιόδοξος ότι εντός Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η α' αξιολόγηση και τότε μπορούμε να απαιτήσουμε και αυτά που μας αναλογούν. Όχι μόνο στο θέμα του χρέους αλλά και αλλού. Και στο προσφυγικό. Ποια είναι η βασική δέσμευση που ανέλαβε η Τουρκία; Η βασική δέσμευση αφορούσε στους παράνομους μετανάστες. Δεν είναι μόνο το θέμα της επαναπατρισμού αλλά και της επανεισδοχής. Στις συμφωνίες προβλέπεται να επιστρέφονται παράνομοι μετανάστες όχι μόνο στις χώρες καταγωγής αλλά και στις χώρες προέλευσης». 
Τέλος, μιλώντας για τη συνθήκη Σένγκεν, είπε: «Όσοι κάνουν δηλώσεις για τη συνθήκη Σένγκεν δεν ξέρουν τι είναι η συνθήκη Σένγκεν και έχουν άγνοια του θεσμικού κεκτημένου της ΕΕ. Πρέπει να αλλάξει η συνθήκη Σένγκεν διότι άλλα τα δεδομένα το 2001-2002. Τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα είναι ο ορισμός των συνόρων, της υφαλοκρηπίδας, του εναέριου χώρου και της ΑΟΖ. Στον τρόπο της περιφρούρησης η Frontex έχει κυρίαρχο ρόλο. Έχω 2 στόχους στο εξωτερικό σε ό,τι αφορά προβολή χώρας: να παρουσιάσω την οικονομική κατάσταση που έχει βελτιωθεί και να κάνω τη συζήτηση αυτή για τη Σένγκεν». 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου