Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Το "κουαρτέτο" ξηλώνει τους νέους φόρους της κυβέρνησης


Ενστάσεις και κόκκινες κάρτες μάζεψε η κυβέρνηση την εβδομάδα των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών, με το οικονομικό επιτελείο να αναγκάζεται πλέον να αλλάξει εντελώς το περιεχόμενο του φορολογικού πακέτου, προκειμένου να ξεπεράσει άλλο ένα από τα πολλά εμπόδιο που βρίσκονται στον δρόμο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου επαφών χθες στην Αθήνα, δήλωσε ότι μία εύλογη συμφωνία σε εύλογο χρόνο είναι ζητούμενο από όλες τις πλευρές, ενώ προσέθεσε με νόημα ότι κάποια θέματα πρέπει να εξεταστούν και «πολιτικά». Οπως τόνισε, οι δανειστές συμφωνούν στην αρχιτεκτονική της πρότασης του φορολογικού, ωστόσο υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να αναλυθούν.

Οι αντιδράσεις των θεσμών

Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι το σχέδιο μπορεί πράγματι να αυξάνει, τουλάχιστον σε επίπεδο προβλέψεων, τα φορολογικά έσοδα, ωστόσο, το κάνει αυτό διευρύνοντας τη φορολογική βάση κάθετα και όχι οριζόντια. Ετσι, θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα αυτοί που ήδη πληρώνουν με κίνδυνο να επιλέξουν την οδό της φοροδιαφυγής.

Οι πιο ισχυρές ενστάσεις των δανειστών συναντώνται στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών για την επαναφορά του καθεστώτος της ενιαίας φορολογικής κλίμακας για τη φορολόγηση του συνολικού εισοδήματος κάθε φορολογούμενου. Ειδικά σε ότι αφορά τα ενοίκια προτείνει να συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό εισόδημα κάθε και να φορολογούνταν με την ενιαία κλίμακα.

Ομως αυτό «τιμωρεί» εκείνους τους εργαζόμενους που έχουν έστω και ένα μικρό εισόδημα από ενοίκια, καθώς από συντελεστές του 11% θα φορολογηθούν με 32% ή 42%. και έτσι έχουν αντικίνητρο για επενδύσεις (π.χ. σε ακίνητα) και για υψηλότερο εισόδημα (π.χ. επενδύσεις σε γνώση και κατάρτιση που οδηγεί σε υψηλότερο εισόδημα).

Το υπουργείο Οικονομικών κοιτά τώρα προς τη διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων αλλά με αυξημένους συντελεστές. Για παράδειγμα, για εισόδημα έως 12.000 αύξηση του σημερινού συντελεστή 11% στο 15%, για εισόδημα 12.000-40.000 συντελεστή 35% από 33% και για εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ, νέος φορολογικός συντελεστής 45%.

Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει και την διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπισθεν ολοταχώς ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση και στην πρόταση για ανώτατο συντελεστή φορολόγησης 50%, ο οποίος θα αφορά εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Αυτή η πρόταση προβλέπει ωστόσο και διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που σημαίνει ότι πάμε σε ανώτατο συντελεστή 58% από 50% που είναι ήδη σήμερα κάτι το οποίο είναι αντιαναπτυξιακό και ευνοεί τη φοροδιαφυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου