Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Το ράλι των ελληνικών ομολόγων συγκαλύπτει το υποβόσκουσες κρίσεις

Αν η Ελλάδα οδηγείται σε μια νέα κρίση αυτή τη φορά, δεν προέρχεται από την αγορά ομολόγων υποστηρίζει το Bloomberg.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα συνεχές κύμα προσφύγων, ένα οικονομικό αδιέξοδο αλλά και με μια ολοένα μεγαλύτερη πολιτική αναταραχή. Ωστόσο, ενώ η αγορά αυτή τη στιγμή διανύει μια περίοδο υψηλού ρίσκου και χαμηλής ρευστότητας, τα ελληνικά ομόλογα δίνουν μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα στο σκηνικό: την περασμένη βδομάδα επέστρεψαν σχεδόν στο 6% καταγράφοντας τις καλύτερες επιδόσεις.

«Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πολύ στην ουδέτερη ζώνη», δήλωσε ο Γιώργος Ζώης, της Exotix Partners LLP στο Λονδίνο.





Ενώ τα ελληνικά ομόλογα και τα αποθέματα ήταν μεταξύ εκείνων με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο το 2016, ξαφνικά η εικόνα άλλαξε. Η απόδοση των 10ετή ομολόγων υποχώρησε κατά 180 μονάδες βάσης στο 9,77% από τις 12 Φεβρουαρίου που είχαν αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο στους τελευταίους έξι μήνες. Την ίδια ώρα ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών συσπειρώθηκαν κατά 13% την περασμένη εβδομάδα.

Οι επενδυτές μοιάζουν αδιάφοροι σε μεγάλο βαθμό για το πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα τα βρουν για να κλείσει η αξιολόγηση, σχολιάζει το Bloomberg.

«Οι κινήσεις που βλέπουμε αντανακλούν τις ευρύτερες κινήσεις της αποστροφής του κινδύνου και τη διάθεση ανάληψης κινδύνου», δήλωσε ο Ciaran O'Hagan, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale. «Προφανώς οι επενδυτές ανησυχούν για την προσφυγική κρίση αλλά το πόσο αυτή η κρίση επηρεάζει τις οικονομικές μεταβλητές είναι ένα θέμα υπό συζήτηση» προσθέτει.

Το Bloomberg υπενθυμίζει τα λόγια της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ η οποία δήλωσε τη Δευτέρα ότι η διχόνοια για τη διαχείριση του προσφυγικού απειλεί το ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άφησε να εννοηθεί ότι η Γερμανία μπορεί να είναι έτοιμη να αφήσει στην Ελλάδα κάποια περιθώρια ελιγμών.

«Η Ελλάδα θα περάσει κατά πάσα πιθανότητα την αξιολόγηση, καθώς κάποια από τα μέτρα που απαιτούνται για το 2017-2018 θα «ματαιωθούν» μπροστά στο προσφυγικό ζήτημα», δήλωσε ο Θεόδωρος Πελαγίδης, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα που θα σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ, είπε από την πλευρά του ο Πολ Τόμσεν.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να περάσει όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από το κοινοβούλιο, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η δημοτικότητα του νέου προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη αυξάνεται επικίνδυνα, καταλήγει το Bloomberg.

bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου