Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Θ.Πάλλης: Η Μεσόγειος παραμένει ελκυστικός τόπος κρουαζιέρας

Θ.Πάλλης: Η Μεσόγειος παραμένει ελκυστικός τόπος κρουαζιέρας

Μέσα σε ένα συνεχώς διαμορφούμενο περιβάλλον λόγω πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων και υπό τη βαριά σκιά της τρομοκρατίας και παρά την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ασία, η Μεσόγειος συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς τόπους, με αυξανόμενο τον αριθμό επισκεπτών που επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους εν πλω.
Στο ψηφιδωτό αυτό, η δοκιμαζόμενη ποικιλοτρόπως Ελλάδα, κατέχει, ανάμεσα σε 20 χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, την τρίτη θέση, σε επίπεδο προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων με ποσοστό 10,5% και την τέταρτη σε επίπεδο κίνησης επιβατών κρουαζιέρας με 7,6% για το 2015.

Η Ιταλία έρχεται πρώτη στα μεγέθη της κρουαζιέρας συγκεντρώνοντας το 38% της συνολικής κίνησης επιβατών, όπως επίσης και το 29,0% του συνόλου των προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων. Η Ισπανία ακολουθεί με ποσοστά ύψους 24,1% και 20,6% αντίστοιχα. Στην τρίτη θέση σε επίπεδο κίνησης επιβατών βρίσκεται η Γαλλία με 8,5%.

Tα στατιστικά στοιχεία της κίνησης επιβατών και κρουαζιερόπλοιων παρουσίασε η MedCruise, η Ένωση Λιμένων Κρουαζιέρας της Μεσογείου, στην διεθνή έκθεση Seatrade Cruise Global στο Fort Lauderdale, στο Μαϊάμι.

«Το 2015 ο κλάδος της κρουαζιέρας επιβεβαίωσε, για μια ακόμα χρονιά, τη δυναμική του σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη προοπτική της περιοχής της Μεσογείου, είναι το γεγονός, όπως προκύπτει από τα στατιστικά, ότι η Μεσόγειος παραμένει ένας ελκυστικός τόπος, με αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών. Παρά τις πιθανές ανησυχίες που δημιουργεί η έμφαση που δίνεται σε πρόσφατα έτη στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ασία, παρά τις δύσκολες στιγμές για ορισμένες από τις μη-ευρωπαϊκές και ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες, οι λιμένες της περιοχής φιλοξένησαν έναν σημαντικό αριθμό επιβατών και πλοίων»επισημαίνει ο Θάνος Πάλλης γενικός γραμματέας της MedCruise, ο οποίος βρέθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και μεταφέρει το κλίμα για την κρουαζιέρα που επικρατεί παγκοσμίως αλλά και ειδικότερα για τη Μεσόγειο:

«Με δεδομένες τις αξιόλογες ωφέλειες που επιφέρει η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις δοκιμαζόμενες οικονομίες της Nότιας Ευρώπης, πρόκειται για μια ιδιαίτερα καλοδεχούμενη εξέλιξη.

Τα μέλη της MedCruise, τα οποία εκπροσωπούν συνολικά πάνω από 100 λιμένες κρουαζιέρας σε 20 διαφορετικές χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, υποδέχθηκαν το 2015 11,5 εκατομμύρια περισσότερους επιβάτες κρουαζιέρας σε σχέση με το 2006.

Η συνολική αύξηση κατά 72,3% έχει ως συνέπεια η Μεσόγειος να αποτελεί σήμερα το δεύτερο δημοφιλέστερο προορισμό κρουαζιέρας παγκοσμίως μετά την Καραϊβική.

Πρόκειται, για μια δυναμική αγορά, την οποία χαρακτηρίζει η ύπαρξη σημαντικού αριθμού λιμένων και προορισμών σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους. Τα δύο αυτά στοιχεία, σε συνδυασμό με τη γεωγραφία, ιστορία και τον πολιτιστικό πλουραλισμό, προσφέρουν μοναδικές προοπτικές περαιτέρω άνθισης στο άμεσο μέλλον».

Επιβάτες

Η Ιταλία διατήρησε και το 2015 τα πρωτεία στα μεγέθη που αφορούν τους επιβάτες, επιβίβασης/ προορισμού (home in/out passengers) συγκεντρώνοντας το 51% του συνόλου. Ακολουθεί η Ισπανία με 26%. Την τρίτη και τέταρτη θέση καταλαμβάνουν η Γαλλία και η Τουρκία με 7,6% και 5,3% αντίστοιχα, ενώ ακολουθεί η Ελλάδα με 4,7%.

Η εικόνα διαφοροποιείται όσο αφορά τους διερχόμενους επιβάτες (transit passengers), όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση συγκεντρώνοντας το 9,1% μετά την Ιταλία (34,6%), την Ισπανία (19,3%) και τη Γαλλία (9,3%).




Πηγή newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου