Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Ρωσία: Τα υπέρογκα χρέη, οι τραμπούκοι συλλέκτες, οι βανδαλισμοί και οι μολότοφ

Η νύχτα της 27ης Ιανουαρίου, μία μολότοφ έσκασε σε ένα σπίτι στην πόλη Ulyanovsk, προκαλώντας σοβαρά εγκαύματα σε ένα μωρό παιδί. Οι αρχές κατηγόρησαν έναν 44χρονο άντρα για την πράξη, αναφέροντας πως εκβίαζε τον παππού του παιδιού για χρωστούμε 51 δολαρίων. Ο κατηγορούμενος, πρώην αστυνομικός, αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Με την ρωσική οικονομία να βρίσκεται σε άσχημο σημείο,με τους κατοίκους να βυθίζονται στα χρέη, οι συλλέκτες των χρωστούμενων του κυνηγούν ακατάπαυστα.Εδώ και μερικούς μήνες, οι συλλέκτες αυτή έχουν κατηγορηθεί για σωματικές βλάβες κατά των χρεωμένων, βανδαλισμούς αυτοκινήτων, μεταξύ άλλων. Ένας παιδικός σταθμός στη νότια Ρωσία εκκενώθηκε τον Δεκέμβριο μετά από απειλή επίθεσης λόγω χρεών που είχε ο σύζυγος μίας εργαζομένης.

Η κατακραυγή εναντίον τέτοιων τακτικών έχει οδηγήσει σε απαίτηση σκληρότερης ρύθμισης, ενώ τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γεμίσει από γκρουπ ανθρώπων που βρίσκονται στη δύσκολη θέση, τρομοκρατημένοι.

Οι Ρώσοι βρέθηκαν να δανείζονται κατά πολύ τη στιγμή που η οικονομία τους άρχισε να βελτιώνεται μετά την κρίση του 2008.Το συνολικό καταναλωτικό χρέος υπερδιπλασιάστηκε στα 10,3 τρισ. ρούβλια. Μία τεράστια πτώση της ισοτιμία του νομίσματος από το 2014 έχει βοηθήσει αυτό τον δανεισμό αφού οι αγοραστές, αναμένοντας μία ανάκαμψη, άρχισαν να αυξάνουν τις παραγγελίες από το εξωτερικό. Τώρα, με την οικονομία να βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης το 10% των χρεών καθυστερούνται.

Βάσει ενός νόμου που υπερψηφίστηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο, οι Ρώσοι με χρέη 1,2 τρισ. ρουβλίων έχουν το δικαίωμα να κηρύξουν χρεοκοπία, εάν έχουν 500.000 ρούβλια να πληρώσουν μέρος του χρέους τους. Τα επίσημα στατιστικά μιλούν για 11,6 εκατ. Ρώσους οι οποίοι χρωστάνε 1,2 τρισ. ρούβλια, κάτι που σημαίνει πως το πρόβλημα δεν πρόκειται απλά να εξαφανιστέι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου