Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

1.200 χλμ φράχτες στην Ε.Ε μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

1200-xlm-fraxtes-stin-ee-meta-tin-ptwsi-tou-teixous-tou-berolinou

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε πάνω στις στάχτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στις βασικές της αρχές συμπεριλαμβάνεται η ελεύθερη κυκλοφορία στο έδαφος των κρατών-μελών της.

Ωστόσο, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κατασκευάσει 1.200 χιλιόμετρα περίφραξης κατά των μεταναστών, με κόστος τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ και απόσταση που καλύπτει το 40% του μήκους των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό». Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή του με τίτλο «Πως η Ευρώπη χτίζει φράχτες» το πρακτορείο Reuters.

Πολλοί από αυτούς τους φράχτες χωρίζουν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τα κράτη εκτός ΕΕ αλλά υπάρχουν και φράχτες που υψώνονται μεταξύ μελών της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν. Οι περισσότεροι φράχτες άρχισαν να κατασκευάζονται το 2015.

Για αρκετές κυβερνήσεις οι φράχτες μοιάζουν σαν μια απλή λύση. Η ανέγερσή τους είναι νόμιμη και οι χώρες αποκτούν έλεγχο στο ποιος εισέρχεται στο έδαφός τους. Κάθε νέα περίφραξη που γίνεται στην Ευρώπη περιορίζει αισθητά την παράνομη είσοδο μεταναστών από τη συγκεκριμένη διαδρομή. Η ΕΕ αρνείται να χρηματοδοτήσει περιφράξεις λέγοντας ότι δεν λειτουργούν, σημειώνει το δημοσίευμα του Reuters και προσθέτει, μεταξύ άλλων, πως ο ευρωπαίος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος προσπάθησε να πείσει τις άλλες χώρες να δείξουν αλληλεγγύη προσφέροντας φιλοξενία σε 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως από την Ελλάδα και την Ιταλία. Μέχρι τον Μάρτιο έχουν εξεταστεί μόλις 937 αιτήσεις μετεγκατάστασης.

Ο φράχτης που έχει υψωθεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ ως μέρος συμφωνίας με τις χώρες βορειότερα είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν 50.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, τονίζει μεταξύ άλλων το Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου