Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Με 12 πρόσφυγες επιστρέφει στη Ρώμη ο Πάπας

me-12-prosfuges-epistrefei-sti-rwmi-o-papas

Τρεις οικογένειες προσφύγων πήρε μαζί του αναχωρώντας από τη Μυτιλήνη ο Πάπας Φραγκίσκος, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στο νησί.



Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Βατικανό αναφέρεται ότι συνολικά μαζί με τον Ποντίφικα ταξιδεύουν για τη Ρώμη 12 άνθρωποι εκ των οποίων οι 6 είναι παιδιά.
«Ο Πάπας είχε την ευχαρίστηση να προβεί σε μια ευγενική χειρονομία σχετικώς με τους πρόσφυγες, παίρνοντας μαζί του στο αεροπλάνο για τη Ρώμη, τρεις οικογένειες προσφύγων από τη Συρία. Δώδεκα άνθρωποι συνολικά, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Βατικανού.

 

 

 

Μήνυμα δυσαρέσκειας του Πάπα 

Η απόφαση του Πάπα είχε γίνει γνωστή από το πρωί του Σαββάτου, πριν ο προκαθήμενος αναχωρήσει για τη Λέσβο. Αξιωματούχοι της Αγίας Εδρας έλεγαν ότι επρόκειτο για μια έντονα συμβολική ενέργεια. Ο Φραγκίσκος ήθελε να συνδέσει το ταξίδι της επιστροφής στη Ρώμη μαζί με τους πρόσφυγες με τα κλειστά σύνορα που κρατούν στην Ελλάδα εγκλωβισμένους χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να μεταβούν σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Η ενέργεια αυτή του Ποντίφικα ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθούμενη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Στο Hotspot της Μόριας εκτυλίχθηκαν συγκλονιστικές σκηνές κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και  του του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών Ιερώνυμου. 
Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν την 20η Μαρτίου, έχουν εγκλωβιστεί στη νησί και διαμένουν σε ανοικτές δομές όπως ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ.

Οι τρεις προκαθήμενοι έγιναν δεκτοί πρώτα από τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που με ζωγραφιές και ταμπλό τους καλωσόριζαν αλλά και ζητούσαν να τους επιτραπεί να μετακινηθούν προς συγγενείς τους σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ανάλογα αιτήματα και από άλλες οικογένειες προσφύγων αλλά και μετανάστες που με δικά τους ταμπλό διεκδικούσαν «freedom» - «ελευθερία».
Με στοργικά λόγια οι δυο προκαθήμενοι και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ακόμα και με παιχνίδια με τα παιδιά, έδωσαν κουράγιο στους ανθρώπους αυτούς που έχουν μπει στη μεγάλη τους πλειονότητα στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου και σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ζουν υπό περιορισμό.
Από τις κορυφαίες στιγμές της μέχρι τώρα πορείας των τριών Ιεραρχών, ήταν μια  πρόσφυγας κλαίγοντας γοερά φιλούσε τα χέρια του Πάπα και του Πατριάρχη ζητώντας τους να κάνουν κάτι για να συνεχίσουν να ελπίζουν. Πολλές γυναίκες μουσουλμάνες με μαντήλια δίνουν το χέρι τους προς τους Χριστιανούς ηγέτες και πολλές από αυτές τους φιλάνε το χέρι.
Οι τρεις ιεράρχες απηύθυναν εκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, «της τραγωδίας της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης αλλά και των βαθυτέρων αιτίων της κατάστασης αυτής», μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη. 
Τόνισαν ότι απαιτείται «μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων» στην ανθρωπιστική κρίση «που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους».
Ο Πάπας της Ρώμης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μέσα από το χοτ σποτ της Μόριας ζήτησαν την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης.
Επίσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σ’ αυτή την κρίση. Και απευθύνουν κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Μετά την επίσκεψη στο Μόρια οι τρεις προκαθήμενοι μετέβησαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου έριξαν στη θάλασσα στεφάνια στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου και προσευχήθηκαν για τις ψυχές τους.  

Τι προηγήθηκε

Το αεροπλάνο που του Ποντίφικα  έφτασε στις 10:20 ώρα Ελλάδος στην Μυτιλήνη. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που είχε φτάσει στο νησί το βράδυ της Παρασκευής και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. 

Τσίπρας: Ιστορική η επίσκεψη του Ποντίφικα

"Ο ελληνικός λαός, παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη", προς τους πρόσφυγες, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την κατ' ιδίαν συνάντηση του με τον Πάπας Φραγκίσκο, στον αερολιμένα Μυτιλήνης.
"Και είμαι υπερήφανος γι' αυτό, τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας και μάλιστα στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης ύψωναν τείχη και φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή», πρόσθεσε.
Γι' αυτό, είπε, "θεωρώ ότι η επίσκεψη σας είναι ιστορική και σημαντική" και τον ευχαρίστησε θερμά για την πρωτοβουλία του.
Ο πρωθυπουργός έφτασε στο νησί λίγο μετά τις 9 το πρωί και αμέσως συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.
Λίγα λεπτά πριν από τη συνάντηση, φτάνοντας στη Λέσβο, ο κ. Τσίπρας έγραψε στο Twitter «Η αλληλεγγύη είναι η απάντηση στον  πόλεμο και το διωγμό. Η Ελλάδα δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης».

Σημαντική πρωτοβουλία σε μια κρίσιμη στιγμή

«Σημαντική πρωτοβουλία σε μια κρίσιμη στιγμή», χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρωτοβουλία της σημερινής επίσκεψης στη Λέσβο, κατά τη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, προκειμένου, όπως είπε, «να αναδειχθεί το ανάστημα ανθρωπιάς που ιδιαίτερα η Λέσβος σήκωσε, σε μια δύσκολη συγκυρία».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι Έλληνες αναδεικνύουμε πανανθρώπινες αξίες αλληλεγγύης, όταν άλλοι, όπως επισήμανε, στο όνομα του Χριστιανισμού, αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες με τείχη, φράχτες και βία.
Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το σημαντικό είναι ότι με αυτή την προσπάθεια σήμερα και την παρουσία τους, όπως και του Πάπα Φραγκίσκου, δίνουν ένα μήνυμα που ξεπερνά τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα.
«Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα και για την προσφυγική κρίση», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η προσφυγική κρίση παραμένει. Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού επισήμανε ότι στην Ελλάδα έχουμε γύρω στους 50.000 πρόσφυγες, υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε παρά τις δυσκολίες να τους δημιουργήσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης». Είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην άλλη πλευρά, στην Τουρκία είναι κοντά στα 2 εκ. «'Άρα», τόνισε, «το σημαντικό είναι να δοθεί κι ένα μήνυμα ειρήνης, πρέπει να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, να σκεφτούμε από πού φεύγουν αυτοί οι άνθρωποι για να περάσουν αυτόν τον ‘Γολγοθά'...».
«Αν δεν τελειώσει ο πόλεμος τα κύματα των προσφύγων θα συνεχίσουν», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στην πρόταση που έχει γίνει ώστε να λάβουν το Νόμπελ Ειρήνης οι κάτοικοι της Μυτιλήνης που έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους δοκιμαζόμενους 500.000 πρόσφυγες που πέρασαν από το νησί, χαρακτηρίζοντας την άξια και δίκαιη και ευχόμενος να πραγματοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αυτή την πρωτοβουλία την είχε αναλάβει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Βαρθολομαίος: Ιερός ο σκοπός μας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έφθασε το πρωί της Παρασκευής στη Λέσβο και το βράδυ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υποδέχτηκε στον αερολιμένα Μυτιλήνης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, εκ μέρους της κυβέρνησης. Επιπλέον, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, καθώς επίσης και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.
Λίγο αργότερα ο Πατριάρχης συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. 
Ο Πατριάρχης εξέφρασε την ευχή, η σύντομη επίσκεψή τους, με τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στο νησί και η επικοινωνία τους μαζί με τους πρόσφυγες να έχει αντίκτυπο και πρακτικά αποτελέσματα για αυτούς τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τις εστίες και τις πατρίδες τους
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την τιμή και τη χαρά του που επισκέπτεται το νησί, το οποίο βρίσκεται κοντά προς τη γενέτειρά του (σ.σ. την Ίμβρο), για να προσθέσει πως η συγκίνηση του είναι πιο μεγάλη διότι αυτή τη φορά ήρθε "για έναν ιερό σκοπό, να συναντήσω μαζί με την Αυτού Αγιότητα τον Πάπα και την Αυτού Μακαριότητα τον αδελφό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τους πονεμένους αδελφούς μας τους πρόσφυγας".
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σημείωσε ότι "ήταν ένα χρέος όλων μας προς αυτού και ευχόμεθα η σύντομη αυτή επίσκεψη μας και η επικοινωνία μας μαζί τους να έχει αντίκτυπο, απήχηση και πρακτικά αποτελέσματα για αυτούς τους ιδίους που ξεριζώθηκαν βίαια από τις εστίες τους, τις πατρίδες τους, και ταλαιπωρούνται ώσπου να φθάσουν στον τελικό τους προορισμό, όποιος κι αν είναι αυτός".
"Κομίζω προς τους Μυτιληνιούς", είπε, "τη στοργή και την ευλογία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου". Ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και πρόσθεσε: "Εύχομαι αύριο να συναντηθούμε με τους δύο θρησκευτικούς ηγέτας, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας τον Εξοχότατο κ. Τσίπρα, και με όλους τους άλλους αρμόδιους παράγοντας, για να εκπληρώσουμε αυτό το ιερό χρέος και καθήκον".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου