Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Τα 8 «θαύματα» του κ. Παππά και γιατί δεν είναι θαύματα

image

Τα 8 «θαύματα» της Οικονομίας παρουσίασε στο Twitter του ο Νίκος Παππάς με τον βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη να μην χάνει χρόνο να απαντήσει…






 Όπως αναφέρει ο κ. Θεοχάρης σε άρθρο του, «τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος της διαστρέβλωσης».
Αναλυτικά τα 8 θαύματα και οι απαντήσεις:
1. Η ύφεση σχεδόν εκμηδενίστηκε την ώρα που κάποιοι την προέβλεπαν ακόμη και στο 7%.
Απάντηση
Καμία πρόβλεψη, κανενός οργανισμού δεν μίλησε ποτέ για ύφεση 7% το 2015. Το 2014, το IMF προέβλεπε ανάπτυξη 2,9% για το 2015 και τα νούμερα ήταν ακόμα καλύτερα ένα χρόνο μετά: τον Απρίλιο του 2015, προέβλεπε ακόμα ανάπτυξη 2,5% για το έτος. Η Επιτροπή ξεκίνησε με πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5% (Winterforecast 2015) και κατέληξε με πρόβλεψη για στασιμότητα (winterforecast 2016). Τα περί ύφεσης 7% το 2015, η κυβέρνηση μάλλον τα άκουγε στις συζητήσεις των τηλεοπτικών panel, αλλά αυτό που δεν είδε ήταν η συνεχής κατακρήμνιση των προβλέψεων καθώς περνούσαν οι μήνες της διακυβέρνησής της.
2. Ο τουρισμός έκανε ρεκόρ με 25 εκατ. επισκέπτες, αριθμός που φέτος αναμένεται να ξεπεραστεί.
Απάντηση
Παρόλο που η Κυβέρνηση έφερε capitalcontrol, τη χώρα με το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης και στη συνέχεια αύξησε τη φορολογία των επιχειρήσεων, τον ΦΠΑ στην εστίαση και σταδιακά καταργεί τον ΦΠΑ των νησιών, ο τουριστικός κλάδος είχε μια αξιοθαύμαστη χρονιά. Το ζήτημα είναι πως η συμβολή της Κυβέρνησης σε αυτό ήταν αρνητική. Στις αρχές του 2016 οι πειραματισμοί της Κυβέρνησης έχουν πλέον αντίκτυπο στον τουριστικό κλάδο με τις αφίξεις να είναι μειωμένες κατά 7,8% και οι εισπράξεις 4,7% .
3. Η Ελλάδα ήταν πρώτη στην απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ.
Απάντηση
Στο ΕΣΠΑ σε αρχικό Προϋπολογισμό 40,8 δις ευρώ έχουν συμβασιοποιηθεί 34,4 δις € και έχουν γίνει πληρωμές ύψους 25,2 δις €. Αυτό σημαίνει ότι έχει συμβασιοποιηθεί μόλις 84% του αρχικού και έχει απορροφηθεί το 62% του αρχικού προϋπολογισμού, λόγω έργων που κρίθηκαν ανώριμα, λόγω καθυστερήσεων δημοπρατήσεων, λόγω τμηματοποιήσεων σε δύο προγραμματικές περιόδους.
4. Επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε έλλειμα 0,25%.
Απάντηση
Τον Δεκέμβριο του 2014 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης ανερχόταν σε 3,076 δις Ευρώ. Το Δεκέμβριο του 2015 το ποσό είχε εκτιναχθεί στα 4,641 δις. Σε επίπεδο Κεντρικής Διοίκησης οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν από 157 εκ. το Δεκέμβριο του 2014, σε 451 εκ. το Δεκέμβριο του 2015. Την ίδια στιγμή εκκρεμούν για το Δεκέμβριο του 2015 επιστροφές φόρων ύψους 739 εκ. €. Ιδού η πηγή του πρωτογενούς πλεονάσματος για το οποίο επαίρεται η κυβέρνηση.
5. Η ανεργία μειώθηκε κατά 2,1 μονάδες.
Απάντηση
H αύξηση της μερικής απασχόλησης και της υπο-απασχόλησης παραμορφώνουν την εικόνα μείωσης της ανεργίας. Η μερική απασχόληση κατά το γ’ τρίμηνο του 2015 έφθασε το ιστορικό υψηλό της στο 9,1%. Το 70% των μερικώς απασχολούμενων δηλώνουν ότι εργάζονται σε part-time θέσεις γιατί δεν μπορούν να βρουν εργασία πλήρους απασχόλησης. Αυτή η αύξηση της μερικής απασχόλησης υποκρύπτει μια ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας. Εάν συνυπολογίσουμε και αυτό το γεγονός, η ανεργία το γ’ τρίμηνο του 2015 θα ήταν 27,5%. Η κυβέρνηση θεωρεί μείωση της ανεργίας τις 5μηνες και 8μηνες συμβάσεις που πληρώνει με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ
6. Αυξήθηκε κατά 5,5% στα 6,75 δισ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Απάντηση
Προφανώς ο κ. Παππάς διάβασε λάθος τα στοιχεία της Εισηγητικής Έκθεσης του Προϋπολογισμού και μας δίνει τις προβλέψεις για το 2016 ως πραγματοποιηθέντα στοιχεία για το 2016. Στην Εισηγητική (σελ. 54 για όποιον ενδιαφέρεται) αναφέρεται ότι: «το ΠΔΕ 2016 προβλέπεται να φτάσει τα 6,750 δις ευρώ, αυξημένο κατά 5,2% σε σχέση με την εκτιμώμενη εκτέλεση του 2015». Και για να βοηθήσουμε λίγο παραπάνω: Σύμφωνα με το επίσημο Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού το Δεκέμβριο 2015, το ΠΔΕ για το 2015 ήταν 6,4 δις, δηλαδή μειωμένο κατά 3% σε σχέση με το 2014 (τότε ήταν 6,592 δις).
7. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κόστισε στο Δημόσιο 5,7 δισ. ευρώ, ενώ η Συμφωνία προέβλεπε 25 δισ.
Απάντηση
Στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης όλες οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έγιναν με τεράστιο discount στις χρηματιστηριακές τους αξίες αποτιμώντας τις προς ανακεφαλαιοποίηση τράπεζες σε μόλις 770 εκατομμύρια ευρώ. Μέσω αυτών των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου η αρχική αξία επένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 40 δις ευρώ – περιουσίας του ελληνικού λαού - έχει καταρρεύσει. Την «πετυχημένη» ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που κόστισε μόνο 5 δις θα την πληρώσουν αυτοί που θα χρειάζονται επαναδιαπραγμάτευση δανείων και η τράπεζα δεν θα μπορεί να προβεί στους ανάλογους διακανονισμούς.
8. Οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις ευνοούν το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών και οι ασφαλιστικές-φορολογικές αλλαγές προστατεύουν το 90% των αγροτών.
Απάντηση
Η Κυβέρνηση με τις σχεδιαζόμενες φοροεπιδρομές στα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ –δηλ. τα εισοδήματα των μικρομεσαίων – θα οδηγήσει στη φτωχοποίηση το 90% του ελληνικού λαού. Νέες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος και έκτακτης εισφοράς, φόροι στη βενζίνη & στο φυσικό αέριο, ΕΝΦΙΑ, στα τσιγάρα, την κινητή τηλεφωνία και τη συνδρομητική τηλεόραση έρχονται να προστεθούν στις αυξήσεις ΦΠΑ, στην προκαταβολή φόρου, στους εταιρικούς φόρους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου