Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Μόντι: Φοβάμαι ότι η ΕΕ οδεύει προς τη διάλυσή της

monti-fobamai-oti-i-ee-odeuei-pros-ti-dialusi-tis

Την έντονη ανησυχία του ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση κινείται προς το δρόμο της διάλυσής της, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, του προσφυγικού, αλλά και της τρομοκρατίας, εκφράζει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Politico ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

«Η ΕΕ διέρχεται μια κρίση που για πρώτη φορά οδηγεί εμένα και αρκετούς ακόμα να σκεφτούν για πρώτη φορά πως κινούμαστε προς τη διάλυσή της» επισημαίνει και προσθέτει: «Η ΕΕ ποτέ άλλοτε δεν χτυπήθηκε από έναν τόσο μεγάλο αριθμό διαφορετικών κρίσεων αυτής της σοβαρότητας».

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι αν και η ΕΕ εξελίχθηκε ιστορικά μέσα από μια διαδικασία κρίσης και από απαντήσεις σε κρίσεις, αυτήν την φορά φαίνεται πως δεν συμβαίνει αυτό» υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός, εκφράζοντας και τη δυσαρέσκειά του τόσο για τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών, όσο και για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τους τελευταίους οκτώ με δέκα μήνες για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια βλέπουμε τα κράτη μέλη να λένε στις Βρυξέλλες ότι τα προβλήματα της προσφυγικής κρίσης, της κρίσης της ευρωζώνης, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας πρέπει να είναι μια δική της λειτουργία.

«Κανείς δεν θα μπορούσε σοβαρά να υπαινιχθεί ότι οι θεσμοί της ΕΕ (Κομισιόν, Κοινοβούλιο, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) είναι αυτοί που ευθύνονται για την έλλειψη μιας επαρκούς και έγκαιρης απάντησης στις σημερινές κρίσεις. Είναι όμως υπεύθυνο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» υποστήριξε ο κ. Μόντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου