Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Φαρμακοβιομηχανίες: Αδυνατούμε να υποκαταστήσουμε τη πολιτεία στην κάλυψη ευάλωτων ομάδων


Αδυνατεί να υποκαταστήσει το έργο της πολιτείας στην φαρμακευτική κάλυψη των ευάλωτων ομάδων παρ’ ότι χαιρετίζει την απόφαση για την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων σημειώνουν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Eπιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).


Εκτιμούν ότι ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, απειλεί την βιωσιμότητα του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας και καθιστά αμφίβολη την δυνατότητα ομαλού εφοδιασμού της φαρμακευτικής αγοράς.
Ήδη, όπως αναφέρουν η δαπάνη τους πρώτους μήνες του 2016 είναι εκτός ελέγχου γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι επαρκής και θεωρούν λανθασμένη επιλογή την ένταξη της συγκεκριμένης δαπάνης στον ανεπαρκή κλειστό προϋπολογισμό.
«Αν και το ύψος της δαπάνης των ανασφαλίστων παραμένει αδιευκρίνιστο, είναι σαφές ότι η επιπλέον επιβάρυνση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού θα δημιουργήσει αφόρητη πίεση στη φαρμακευτική αγορά, η οποία σήμερα λειτουργεί πλέον οριακά. Η τυχόν αδυναμία επαρκούς κάλυψης της αγοράς θα είχε δραματικές συνέπειες για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, οδηγώντας το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας στη διάλυση» υποστηρίζει η φαρμακοβιομηχανία.
Πάντως, γίνεται ξεκάθαρο από τον ΣΦΕΕ και την ΠΕΦ ότι η κάλυψη των αναγκών των ασθενών αποτελεί κοινό στόχο Βιομηχανίας και Πολιτείας, αλλά θεωρούν ότι «κανένας ιδιωτικός φορέας δεν μπορεί να υποκαταστήσει το έργο της πολιτείας, ιδιαίτερα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά στην προστασία της Δημόσιας Υγείας».
Η φαρμακοβιομηχανία τονίζει τέλος, ότι με δεδομένη την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, στην οποία προστίθεται πλέον και το προσφυγικό πρόβλημα, «θεωρούμε ότι η κάλυψη των ανασφαλίστων θα πρέπει να μη συμπεριλαμβάνεται στον κλειστό φαρμακευτικό προϋπολογισμό και καλούμε την πολιτεία να κινητοποιηθεί άμεσα για να αναζητήσει ευρωπαϊκά ή άλλα κονδύλια για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου