Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Αντιμέτωπη ξανά με Grexit η Ελλάδα αν οι διαπραγματεύσεις παραταθούν

Αντιμέτωπη ξανά με Grexit η Ελλάδα αν οι διαπραγματεύσεις παραταθούν


Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με την απειλή της χρεοκοπίας και κατά συνέπεια του Grexit εάν οι διαπραγματεύσεις παραταθούν έως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα «κλείσει» στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα δημοσιονομικά ενώ τα «κόκκινα» δάνεια και οι ιδιωτικοποιήσεις καθυστερούν, όπως ανέφεραν οι Ευρωπαίοι, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ αποτελεί άλλο ένα εμπόδιο στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που δουλεύουν παρασκηνιακά για τη συμφωνία, και που επικαλείται το Bloomberg, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτόν τον μήνα δεν είναι καθόλου σίγουρη. Αν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν, η Ευρωζώνη μπορεί να δει άλλη μία κρίση.



«Αν και οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει την αίσθηση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, όλες οι πλευρές έχουν τις αμφιβολίες τους για το αν η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους αυστηρούς στόχους που τέθηκαν στη συμφωνία του καλοκαιριού» αναφέρει το Bloomberg, σχολιάζοντας παράλληλα και τις διαρροές για τη συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλεσκου.

Η διαφωνία του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους για τα δημοσιονομικά μέτρα είναι γνωστή. Η Γερμανία επιμένει ότι το Ταμείο θα πρέπει στο τέλος να συμφωνήσει στο πρόγραμμα, ωστόσο οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ προσπαθούν να πιέσουν την Γερμανίδα καγκελάριο να επιτρέψει μια αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα.

«Οι πιθανότητες για μια νέα ελληνική κρίση το καλοκαίρι είναι σχετικά υψηλές. Δεδομένης της πολύ αργής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης, της απώλειας της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της μειωμένης διάθεσης για ελάφρυνση του χρέους, η επόμενη κρίση φαίνεται ότι είναι προ των πυλών. Είναι θέμα χρόνου πριν γίνει» υποστηρίζει ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος στην ING Diba AG.

Οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να βρουν μια λύση στη συνάντηση της 7-8ης Απριλίου στις Βρυξέλλες, πριν το Eurogroup στις 22 Απριλίου. Μάλιστα, οι ίδιοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν να βρεθεί μια πολιτική λύση πριν το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου