Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Τα Μουσεία της χώρας γιορτάζουν με ελευθέρας. Εσείς που θα πάτε;

ta-mouseia-tis-xwras-giortazoun-me-eleutheras-eseis-pou-tha-pate

Την Τετάρτη, 18 Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα Μουσεία θα είναι ελεύθερη. Είναι μια καλή ευκαιρία για να προγραμματίσει κανείς επίσκεψη ειδικά τώρα που οι τιμές εισιτηρίων έχουν αυξηθεί. Θεματικές περιηγήσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες - οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις διαρκούν σχεδόν όλη την εβδομάδα - πλαισιώνουν τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Αναλυτικά:

Από το 1977 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), έχει καθιερώσει τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Για το έτος 2016, το ICOM επέλεξε για τον εορτασμό το θέμα: «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία» και αποφάσισε τιμώμενο Μουσείο να είναι τοΕθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, (βασική φωτογραφία) με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη θεμελίωση του. Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 19:00, στο παραπάνω μουσείο. Ομιλίες σχετικές με το θέμα του εορτασμού θα πλαισιωθούν από συναυλία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και απαγγελία των 24 ραψωδιών της Οδύσσειας από ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχουν προγραμματιστεί ποικίλες εκδηλώσεις για το διάστημα από 16 έως 22 Μαΐου, όπως ξεναγήσεις, περίπατοι, εκπαιδευτικές δράσεις κ.ά.

http://www.namuseum.gr/

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, μουσεία και ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα, οργανώνουν ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις

Σταχυολογούμε μερικές απ' αυτές:
Μουσείο Ακρόπολης:

Με ένα αναμνηστικό μετάλλιο, μια προβολή της περιπέτειας των γλυπτών του Παρθενώνα, τη σχέση των αρχαίων με τα λιοντάρια και τα άλλα αιλουροειδή σε μια ευφάνταστη δράση για παιδιά, αλλά και και συναυλίες στον προαύλιο χώρο του μουσείου, το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει φέτος τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων το Σάββατο 21 Μαΐου 2016.

http://www.theacropolismuseum.gr/
Μουσείο Μπενάκη: Αφιέρωμα στο Μουσείο της πόλης του Βόλου

Το Μουσείο Μπενάκη με μια σειρά από τιμητικές εκδηλώσεις στοχεύει να προβάλει το έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, οργανώνει και φέτος, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, εκδήλωση αφιερωμένη στο Μουσείο της πόλης του Βόλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1), την Τρίτη 17 Μαΐου 2016 και ώρα 19:30. Στόχος της εκδήλωσης είναι η αναγνώριση της πολιτιστικής προσφοράς του Μουσείου της Πόλης του Βόλου μέσα από την συμβολή του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την έρευνα και την προβολή του πολιτισμού της πόλης του Βόλου, εντός και εκτός της Ελλάδας.

www,benaki.gr
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αξιοποιώντας την περίοδο των υποχρεωτικών δοκιμών που προηγούνται της οριστικής λειτουργίας του, πραγματοποιεί σειρά καλλιτεχνικών δράσεων που στοχεύουν στη γνωριμία με το κοινό και στην ανάπτυξη συνεργειών με ελληνικά και διεθνή ιδρύματα με συναφές αντικείμενο. Στις19 Μαΐου και ώρα 20:30, με αφορμή την Διεθνή ημέρα Μουσείων, παρουσιάζεται στο δώμα του ΕΜΣΤ και σε συνεργασία με το ΊδρυμαFluxum και το Flux Laboratory, η περφόρμανς Lagune του Ελβετού καλλιτέχνη Denis Savary.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί με 150 δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν με σειρά προτεραιότητας την Τρίτη 17/05/2016, από τις 11:00 και μέχρι εξαντλήσεώς τους, από το ισόγειο του νέου του κτιρίου του ΕΜΣΤ (είσοδος από την Λεωφόρο Συγγρού).

http://www.emst.gr
Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2016,με θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία», το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στις 18 Μαΐου 2016, που περιλαμβάνει ξεναγήσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα. Οι δράσεις επικεντρώνονται σε θέματα που αφορούν στο πολιτιστικό τοπίο από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Ως ένα παλλόμενο κύτταρο πολιτισμού, τα δύο ιστορικά κτήρια, ανοίγουν τις πύλες τους σε καινοτόμες δράσεις οι οποίες επινοήθηκαν, σχεδιάστηκαν, οργανώθηκαν και παρουσιάζονται από τις ομάδες εργασίας του Μουσείου και των συνεργατών του.

http://www.enma.gr
Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδας

Το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος γιορτάζει εφέτος τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με προγραμματισμένες ξεναγήσεις και διευρυμένο ωράριο, ενώ παίρνει μέρος και στην Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων με ειδικές εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων, το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος θα παραμείνει ανοιχτό τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 από τις 18:00 ως τις 23:00, με το ακόλουθο πρόγραμμα:


19:00-20:00: Ομιλία της νομισματολόγου Κλεοπάτρας Παπαευαγγέλου με θέμα «Νόμισμα και κόσμημα»


20:00-20:30: Μουσική εκδήλωση με βιολί σε έργα Μπαχ, Μότσαρτκαι άλλων κλασικών συνθετών


21:00-21:30: Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Μιχαήλ Αξελός (1877-1965) – Ανάμεσα σε δύο κόσμους», που φιλοξενείται αυτή την περίοδο στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος.


Για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος διευρύνει το ωράριό του και προγραμματίζει ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση «Μιχαήλ Αξελός (1877-1965) – Ανάμεσα σε δύο κόσμους», ως ακολούθως:


Τρίτη 17 Μαΐου: 11:00 και 13:00


Τετάρτη 18 Μαΐου: 11:00, 15:30 και 17:00


Πέμπτη 19 Μαΐου: 11:00, 15:30 και 17:00

Τις ίδιες ημέρες θα ισχύσει διευρυμένο ωράριο στο Μουσείο:


Τρίτη 17 Μαΐου: 09:00-15:00


Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Μαΐου: 9:00-19:00

http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Bank/museum/default.aspx
Επίσης:

Στον Κεραμεικό γίνεται η μεγαλύτερη γιορτή της αρχαίας Αθήνας, τα Παναθήναια, στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής φιλοξενούνται τα «Μουσικά τοπία με θέμα... μια στάμνα», ενώ στο Μουσείο Αρχαιολογίας (Φιλοσοφική Σχολή) πραγματοποιείται φωτογραφική έκθεση «musuTopia: επισκέψεις στις μουσειακές γειτονιές». Αξίζει να επισκεφθεί επίσης κανείς το Κέντρο Γαία, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Λαϊκών Μουσικών Οργάνων (με θέμα «Ενα μουσείο, μια γειτονιά, είκοσι σπίτια και μια αυλή»), τα Μουσεία Τηλεπικοινωνιών, Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, αλλά και το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών με θέμα τις «Γειτονιές της Αθήνας: Αστικά Τοπία και ιστορίες» και πολλά ακόμα.

Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων βρίσκεται στην ιστοσελίδα (http://network.icom.museum) του Ελληνικού Τμήματος του ICOM.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου