Τη δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας ανέδειξε κατά την ομιλία του στο Intelligent Leaders Summit ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης ως την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα του R&D «μέσα σε κατεπείγουσες συνθήκες κρίσης».
Όπως είπε, από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, το ΕΙΕΚ είναι κάτι σαν το αμερικάνικο ΝSF ή το Deef Geosyst από τη Γερμανία, για τη διαχείριση πόρων ενός ταμείου εστιασμένου στη στήριξη δράσεων έρευνας και καινοτομίας.
«Οι πόροι αυτοί από πού θα προέρχονται; Προέρχονται από ένα μείγμα δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, κατ΄ αρχήν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που έχει πενιχρούς διαθέσιμους πόρους αυτή τη στιγμή, που μοχλεύονται με πόρους που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με ιδιαίτερα καλούς όρους δανεισμού», σημείωσε ο κ. Φωτάκης.
Ο κ. Φωτάκης κατέδειξε τον ρόλο της Πολιτείας ως «διευκολυντή» δημιουργίας ευκαιριών, «υποστηρικτή» και «ρυθμιστή» για την υλοποίηση όσων δεν μπορεί να κάνει ο ιδιωτικός τομέας, καθώς και «εμπνευστή» εμβληματικών πρωτοβουλιών σε αναδυόμενους τομείς μεγάλης προστιθέμενης αξίας (π.χ. πολιτισμός, πολιτιστική κληρονομιά, επιστήμη και τεχνολογία), θεωρώντας τους ανθρώπους ως το σημαντικότερο κεφάλαιο της χώρας.
Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα 2007-2013 (7o ΠΠ) οι Έλληνες ερευνητές κατάφεραν να προσελκύσουν σε ανταγωνιστική βάση 1,09 δισ. €, ενώ πέντε ελληνικά Ερευνητικά Κέντρα (ΕΚ) βρίσκονται ανάμεσα στα 50 καλύτερα της Ευρώπης όσον αφορά τις επιδόσεις τους στον ΟΡΙΖΟΝΤΑ 2020.
Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε την ανάγκη για άμεση ανάληψη μέτρων που αφορούν την αναχαίτιση της μονόδρομης φυγής επιστημόνων στο εξωτερικό και την ενθάρρυνση αμφίδρομης κινητικότητας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η χρηματοδότηση της έρευνας δεν αποτελεί δαπάνη αλλά επένδυση.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου